Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bosenský řezník dostal doživotí. Mladiće odsoudili za genocidu i zločiny proti lidskosti

Autor: base, ČTK - 
22. listopadu 2017
12:31

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve středu odsoudil bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiće k doživotnímu trestu vězení za zločiny spáchané během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992–1995. Uznal ho přitom vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby. Rozsudek uvítal Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Ve dvou bodech byl Mladić obžalován z genocidy. V jednom z nich byl ale viny zproštěn. Dalších pět bodů obžaloby se týkalo zločinů proti lidskosti a čtyři body porušení zákonů nebo zvyklostí válečného práva.

Doživotní trest uvítal mezi jinými mezinárodními činiteli Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn. Zdůraznil, že verdikt je varováním pro pachatele podobných zločinů, že spravedlnosti neuniknou.

Mladić je podle Husajna ztělesněním zla. Jeho odsouzení za genocidu, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny je důležité vítězství spravedlnosti, prohlásil podle agentury Reuters vysoký komisař Spojených národů.

„Dnešní verdikt je varováním pro pachatele takovýchto zločinů, že spravedlnosti neuniknou, bez ohledu na to, jak mocní mohou být a jak dlouho to může trvat,“ uvedl Zaíd Husajn.

Trest uvítal generální tajemník NATO

Podobné stanovisko zaujal i generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Rozsudek „ukazuje, že zákony platí a osoby zodpovědné za válečné zločiny budou pohnány k odpovědnosti. Tak jako je bosenskosrbský velitel generál Mladić odpovědný za hrůzné zločiny spáchané na civilistech, včetně vražd tisíců bosňáckých mužů ve Srebrenici v roce 1995,“ napsal Stoltenberg v prohlášení.

Uvedl zároveň, že vidí budoucnost západního Balkánu v euroatlantické spolupráci a integraci pro ty, kdo si to přejí". „Doufám, že dnešní rozsudek tento region posune dál na cestě míru a usmíření," dodal generální tajemník NATO.

EU byla k rozsudku zdrženlivější

Trochu zdrženlivěji uvítala verdikt Evropská unie, když ve svém prohlášení uvedla, že jednotlivé rozsudky nekomentuje. Nicméně hned dodala, že „plně respektuje rozhodnutí ICTY a podporuje jeho práci". 

Rozsudek v případu Radka Mladiče projednávaného ICTY... se týká jedněch z nejtemnějších, nejtragičtějších událostí v Bosně a Hercegovině, na západním Balkánu a v nedávných dějinách Evropy, včetně genocidy ve Srebrenici. Zajišťování spravedlnosti a boj proti beztrestnosti nejstrašnějších zločinů jsou základní lidskou povinností," zdůrazňuje se v prohlášení.

Poslední rozsudek 

Předsedkyně sdružení Srebrenické matky Munira Subašičová by byla spokojena s rozsudkem nad Mladičem.

Byla bych ráda, kdyby byl odsouzen za genocidu i v jiných obcích. Kam přišel, tam se objevila genocida. Soud a okolnosti byly podobné jako u Radovana Karadžiče, s tím rozdílem, že on dostal 40 let za mřížemi a Mladić doživotí," řekla Subašičová. „Doufám, že se dožije rozsudku z druhé instance a že Bůh zajistí, aby se mu každou noc zdálo o mrtvých nevinných dětech,“ dodala.

Jde o poslední rozsudek, jímž vyvrcholila práce haagského tribunálu. ICTY ustavilo OSN už během války v roce 1993 a soud své působení definitivně ukončí k letošnímu 31. prosinci. Očekává se, že Mladić podá odvolání, kterým se už bude zabývat Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT). Ten ustavila 22. prosince 2010 Rada bezpečnosti OSN. 

pfoto1 ( 22. listopadu 2017 17:12 )

Na novinkách už funguje jenom první stránka u diskuse... Doufám že to tady nedopadne stejně, ale snad ne, byl to jenom vlastenecký Srb a ne cikán, to bychom se vyjadřovat nemohli v žádném případě.

gabreta ( 22. listopadu 2017 16:59 )

Tak mi ten novodobej "Norimberk" vyjde na stejno, jako ten z 45 roku! Zavřít jen ty, co nepotřebujou a ostatní osvobodit a nebo vůbec netrestat! Kolik bylo potrestáno Chorvatů a kolik Albánců? Co takovej velitel Hashim Thaçi? Válečnej zločinec a je z něj nakonec prezident? Výsměch všem mrtvejm Srbským civilistům!!

pfoto1 ( 22. listopadu 2017 16:55 )

Justiční vražda! https://www.levneucebnice.cz/p/srebrenica-pribeh-politicky-korektniho-rasismu-aneb-nejve tsi-lez-v-evrope-od-konce-2-svetove-valky/?gclid=EAIaIQobChMI2_3DzcTS1wIVop3tCh1togLzEAQYASABEgJ8JPD _BwE

Zobrazit celou diskusi