Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

16 mrtvých po srážce vlaku s autobusem. Může za neštěstí u Moskvy selhání brzd?

Autor: ČTK, var - 
6. října 2017
08:38

Železniční neštěstí východně od Moskvy si v pátek vyžádalo 16 lidských životů, včetně jednoho dítěte. Počet mrtvých upřesnili federální vyšetřovatelé, předchozí zprávy hovořily o 19 až 21 mrtvých. Brzy ráno se u města Vladimir srazil vlak s autobusem, vyšetřovatelé jako příčinu neštěstí zvažují technickou závadu autobusu.

„Podle předběžných údajů zahynulo 16 lidí, včetně jednoho dítěte. Ostatní cestující, mezi kterými jsou nezletilí, byli převezeni do nemocnic s různě vážnými zraněními. Počet mrtvých a zraněných se upřesňuje,“ uvedl Vyšetřovací výbor, což je ruská obdoba americké FBI.

Tři dospělí a dvě děti z autobusu jsou na jednotce intenzivní péče, kde se je při životě snaží udržet tým specialistů, uvedly zdravotnické úřady. Děti jsou v kritickém stavu, stav dospělých označují lékaři za vážný.

Vlak byl na cestě z Petrohradu do Nižného Novgorodu a narazil do kazašského autobusu, který patrně vjel na železniční přejezd. V autobuse jelo z Kazachstánu do Moskvy podle úřadů 58 lidí: 56 cestujících z Uzbekistánu a dva řidiči, oba občané Kazachstánu.

Autobus měl slabou baterii

Všichni mrtví a zranění podle médií pocházejí právě z autobusu, který zřejmě vjel na koleje i přes výstražné znamení na semaforu; podle jiné verze autobus zastavil, protože měl poruchu na motoru, a to právě ve chvíli, kdy byl na přejezdu. Kazašský řidič autobusu přišel při srážce o život.

Autobus byl vyrobený v roce 1990. Porouchal se poprvé,“ tvrdil podle serveru Newsru.com jeden z dvou střídajících se řidičů, Sarman Nurgali, který nehodu přežil; jeho kolega, který byl zrovna za volantem, zahynul. "Měli jsme slabou baterii, a tak jsme nemohli nastartovat. Pak jsme ho chtěli roztlačit," dodal.

Autobus podle agentury Interfax jel oklikou, aby se vyhnul stanovišti dopravních strážníků, kde by se při kontrole mohlo přijít na to, že nesmí přepravovat cestující.

Loni v Rusku zemřelo na silnicích přes 20 tisíc lidí

"Příčinou tragédie se mohla stát technická závada autobusu, porušení pravidel silničního provozu řidičem autobusu, anebo porušení předpisů železničáři," sdělil Vyšetřovací výbor.

Ruské dráhy uvedly, že přednosta blízkého nádraží o překážce na kolejích vyrozuměl posádku blížícího se vlaku. Strojvedoucí začal intenzivně brzdit, podařilo se mu sice snížit rychlost, ale vzhledem k nedostatečné vzdálenosti od překážky už nedokázal srážce zabránit.

Rusko zůstává jednou ze zemí s nejvyšším počtem obětí při silničních nehodách, hlavně vinou alkoholismu, špatného stavu silnic a nedodržování pravidel, poznamenala agentura AFP a dodala, že loni na ruských silnicích přišlo o život více než 20 tisíc lidí. To je o 12 procent více než předchozí rok.

VIDEO: Jiná z ruských nehod: Drsná srážka lady s náklaďákem

Video  Drsná srážka lady s náklaďákem v Rusku  - Youtube.com
Video se připravuje ...

tgbg ( 6. října 2017 09:55 )

V Rusku selhává úplně všechno!!!!

Zobrazit celou diskusi