Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Náhlá smrt Putinova muže v OSN. Velvyslanec Čurkin (†64) měl srdeční záchvat

Autor: ČTK, kal - 
20. února 2017
21:00

Ve věku 64 let zemřel v pondělí v New Yorku stálý zástupce Ruské federace při OSN Vitalij Čurkin. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí. Čurkinův zástupce podle agentury AP řekl, že ambasadorovi se v kanceláři náhle udělalo nevolno, proto byl převezen do nemocnice, kde ale zemřel. Šéfa OSN zpráva o jeho smrti šokovala, uvedla agentura TASS.

Ruská média oznámila, že Čurkin podlehl srdečnímu záchvatu. Americkým novinářům činitelé obeznámení se situací řekli, že smrt byla přirozená, nebylo na ní nic neobvyklého. Srdeční nevolnost postihla ruského diplomata v sídle ruské mise v New Yorku, odkud byl v těžkém stavu převezen do městské Presbyteriánské nemocnice.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov novinářům oznámil, že Vladimir Putin je náhlým Čurkinovým úmrtím hluboce zarmoucen. Cenil si jeho profesionality a diplomatických schopností.

Čurkin ve funkci působil od roku 2006. Diplomat, který se pouštěl do slovních rozmíšek se zástupci západních zemí, například při obhajobě ruské anexe Krymu, skonal den před svými 65. narozeninami.

Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil Rusku svou účast.

hanka666 ( 20. února 2017 21:20 )

Ani se nedivím. Několik let poslouchal tu americkou krávu Samanthu Power, to se na zdraví musí projevit.

berlin71 ( 20. února 2017 19:20 )

 *** ruskej

Zobrazit celou diskusi