Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Opilý pilot Travel Service měl na palubě přes 100 lidí. Co na to dopravce?

Autor: Alexandr Božilov - 
2. ledna 2017
16:50

Kanadská policie zatkla slovenského pilota, který se opilý chystal vzlétnout s více než stovkou lidí na palubě. Na jeho „podivné“ chování upozornili kolegové z posádky. Policisté pak u muže naměřili třikrát vyšší hladinu alkoholu v krvi, než povolují zákony.

Zadržený 37letý pilot Miroslav Gronych ze Slovenska už seděl v kokpitu a připravoval se na vzlet. Letadlo kanadské společnosti Sunwing se 104 lidmi na palubě mělo ráno na Silvestra letět z Calgary do mexického Cancúnu. Tam také nakonec odletělo, ale s náhradním pilotem. Muž je zaměstnance české společnosti Travel Service, jak upozornil web idnes.cz, dopravce do Kanady na zimu půjčuje lidi i stroje.

Na letišti v Calgary zatkli opilého slovenského pilota. Na letišti v Calgary zatkli opilého slovenského pilota. | Youtube/Current News Offical Channel

„Letištní personál i členové posádky si povšimli podivného chování pilota,“ stojí v tiskovém prohlášení místní policie. Podle listu The National Post dokonce nalezla posádka Gronycha spícího v pilotním křesle.

Policie následně slovenského pilota vyprovodila z letadla a umístila ho do vazby. Podle policistů měl Gronych dvě hodiny po zatčení v krvi trojnásobek povoleného množství alkoholu. Kanadská stanice CBC dokonce uvádí, že hodnota alkoholu v pilotově krvi byla 0,8 promile. Gronych byl obžalován z „převzetí kontroly nad letadlem v oslabeném stavu“ a překročení limitu alkoholu v krvi. Soud by měl začít ve čtvrtek.

Incident pro idnes.cz potvrdila mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková, podle firmy jde ale o selhání jednotlivce: „Takové chování pilota je zcela nepřípustné, v rozporu s přísnými pravidly a normami naší společnosti a je důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru. Bezpečnost je a bude naší hlavní prioritou. V historii společnosti jde o naprosto ojedinělý případ.“

Na letišti v Calgary zatkli opilého slovenského pilota. Na letišti v Calgary zatkli opilého slovenského pilota. | Youtube/Current News Offical Channel

„Mohla se stát katastrofa. Ale pravděpodobnost, že by pilot větší společnosti, jako je tato, opravdu vzlétl v takovémto stavu, je velice malá. Ten systém má totiž mnoho kontrol. Jsou tam například další členové posádky či jiný letištní personál a ti všichni dbají na bezpečnost,“ řekl pro CBC jeden z policistů.

Zástupci společnosti Sunwing ocenili to, jak se posádka v tomto „nešťastném případě“ zachovala, a rovněž se omluvili všem cestujícím.

Incident v Calgary se stal jen několik dní poté, co v Indonésii zatkli jiného opilého pilota. Ten se také dostal až do kokpitu letadla a chystal se vzlétnout se 154 lidmi na palubě. Oběma pilotům nyní hrozí, že letadlo nebudou řídit pořádně dlouhou dobu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jiprok ( 2. ledna 2017 18:50 )

 Letos jsem zase s Travelem letěl. Když jsem usedl a zjistil v jakém stavu je éro uvnitř tak se mu nedivím, že nechtěl za střízliva pilotovat.

ppadys13 ( 2. ledna 2017 15:21 )

aj s pytlom

londynskypes ( 2. ledna 2017 14:19 )

ještě ze to nebyl babisuv potomek

panamira ( 2. ledna 2017 13:01 )

Folklor, made in Slovakia.

Zobrazit celou diskusi