Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ONLINE: Tichý samotář v Nice zavraždil 84 lidí. Zraněná je i Češka

Autor: ČTK, dv, venu, oj - 
15. července 2016
16:04

Nejméně 84 mrtvých si vyžádal útok na pouliční oslavu státního svátku ve francouzském městě Nice. Další lidé jsou v kritickém stavu. Útočící Tunisan Lahouaiej Bouhlel najel do davu na rušné promenádě nákladním autem a zavraždil mezi jinými i deset dětí. „Jsme ve válce s teroristy, kteří nám chtějí ublížit za každou cenu,“ řekl ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

++ Útočník v nákladním autě najel rychlostí asi 50 km/h do davu lidí ve francouzském Nice a zabil nejméně 84 lidí – mezi nimi i deset dětí. Ujel dva kilometry.

++ Útočníkem byl 31letý Tunisan Lahouaiej Bouhlel, který patrně jednal bez komplice. Otec tří dětí byl podle sousedů tichý samotář.

++ V kabině měl připravené střelné zbraně a granáty. Podle posledních informací šlo ale o atrapy. Útočník střílel minimálně z jedné funkční pistole do té doby, než jej policisté zastřelili.

++ Útok vyšetřuje protiteroristický útvar, světoví i čeští státníci jsou zděšeni.

++ Vše o útoku v Nice čtěte zde.

Útok v Nice: Řidič v autě najel do davu lidí a zabíjel
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
22:30
15. 7. 2016
!

Online přenos k situaci v Nice ukončujeme. Děkujeme za vaši pozornost!

22:15
15. 7. 2016

Tuniská korespondentka BBC mluvila s otcem útočníka z Nice. Řekl, že jeho syn bral léky a čelil psychickým problémům a měl blízko ke zhroucení. „Se svou ženou měl problémy. Myslím, že to přispělo k jeho duševním slabostem,“ uvedl podle BBC.

22:06
15. 7. 2016

Petřínská rozhledna v Praze se v pátek kvůli čtvrtečnímu útoku v Nice rozsvítila francouzskými národními barvami. Petřín byl letos z podobného důvodu osvětlen podruhé, poprvé v březnu belgickou trikolorou po útoku teroristů v Bruselu. Pražská primátorka Adriana Krnáčová vyjádřila přání, aby Praha už v budoucnu nemusela rozhlednu z takových důvodů nasvěcovat.

Osvícená Petřínská rozhledna
21:45
15. 7. 2016

Vše ukazuje na Islámský stát, řekl editor pro mezinárodní otázky stanice France24. Prý také proto, že byl útok proveden v duchu úkonů, ke kterým nabádal mluvčí ISIS al-Adnani. Informaci ale zatím nepotvrdil nikdo z policejních kruhů.

21:30
15. 7. 2016

Kondolence britské královny Alžběty II.

21:26
15. 7. 2016

Bratranec jeho bývalé ženy Hajer Khalfallah v pátek britskému listu The Daily Mail řekl, že Lahouaiej Bouhlel nebyl pravým muslimem. Svou manželku, s níž měl tři děti, prý bil, bral drogy a jedl vepřové. „A to pravý muslim nesmí,“ uvedl Khalfallah. Podle příbuzného Lahouaiej Bouhlel nechodil do mešity a nedodržoval ani postní měsíc ramadán.

Jeden z útočníkových bývalých sousedů agentuře AFP řekl, že se domnívá, že Lahouaiej Bouhlel nebyl radikalizovaný, ale že měl spíše psychické problémy. Mohly podle něj být spojené s jeho vztahem k manželce, kterou prý bil. Další sousedé atentátníka označili za „tichého a osamělého“.

Další ze sousedů podle CNN řekl, že byl Bouhlel milý a že nedokáže uvěřit, že to byl sériový vrah. Jiní tvrdí, že sousedy nezdravil, když se potkali na chodbě. Někdy ho potkali s lahví alkoholu, i přestože byl muslim.

20:54
15. 7. 2016

 „Seděly jsme s kamarádkou na pláži a najednou se kolem nás začali hnát lidi. Běželi po pláži a také mořem. Snažily jsme se zjistit, co se děje, ale všichni prchali strachy pryč. Někdo nám řekl, ať se jdeme schovat, že se střílelo. Běžely jsme tedy s ostatními pryč, někam se ukrýt, ale nevěděly jsme kam. Navíc jsme se bály, abychom neběžely vstříc útočníkům, protože lidé běželi i v protisměru. Byli jsme jak zvěř, vráželi do sebe plni paniky a beznaděje. Nakonec jsme doběhly až ke kamarádce domů, která bydlí nedaleko riviéry. Dnes tam nikdo nebyl. Lidé asi odjeli z města. Bydlím ve Francii sedm let, za celou dobu jsem nezažila promenádu tak prázdnou jako dnes,“

 

řekla deníku Blesk studentka Karolína Faměrová (26; na fotce), která byla na místě útoku jen kousek od místa činu.

Studentka Karolína, která zažila útok ve Francii
20:24
15. 7. 2016

Teroristická organizace ISIS se k útoku v Nice na dav lidí oslavující pád Bastily nepřihlásila, jeho stoupenci ale čin oslavují. Mluvčí ISIS Abu Mohammed al-Adnani již dříve vybízel své příznivce, aby využili všech prostředků v boji proti „nepříteli“.

 

„Pokud si nemůžete opatřit zbraň, najděte nevěřícího Američana, Francouze nebo jejich spojence a zaútočte na ně kamenem, nožem nebo je zajeďte svým autem,“ řekl al-Adnani podle serveru The Independent, který čerpá ze zprávy amerického Institutu pro studium války z roku 2014.

Mluvčí ISIS Abu Mohammed al-Adnani
19:53
15. 7. 2016
!

V ohrožení života je stále zhruba padesát lidí zraněných při čtvrtečním teroristickém útoku v jihofrancouzské Nice. Na tiskové konferenci to řekl prezident François Hollande. Mezi oběťmi útoku je podle něj kromě Francouzů také mnoho cizinců. Už v nočním projevu prezident slíbil povolat k posílení bezpečnostních složek tisíce lidí z takzvaných operačních rezerv. Podle premiéra Vallse by mohlo jít až o více než 26.000 lidí.


Padesátka zraněných je „mezi životem a smrtí“, uvedl francouzský prezident po návštěvě nemocnice v Nice, kam dorazil i s premiérem Manuelem Vallsem.

Francoise Hollande na tiskové konferenci
19:39
15. 7. 2016

Stále 28 dětí ošetřují v nemocnicích, z toho pět je v kritickém stavu. Většina dětí se v pátek opět setkala se svými rodiči potom, co se kvůli chaosu ztratily v davu, a odpojily se tak od svých rodin. V nemocnici je ale jeden desetiletý chlapec, kterého stále neidentifikovali, protože jeho rodiče nejsou k nalezení. 

19:29
15. 7. 2016

Není zatím jasné, zda byl útočník napojen na extremistické organizace. Řekl to mluvčí Bílého domu Josh Easter na tiskové konferenci. Ačkoli by Islámský stát mohl být vodítkem, je příliš brzy hodnotit, zda měl Mohamed Bouhlel konexe na teroristické jednotky.

 

Francouzský velvyslanec ve Spojených státech Gérard Araud pro CNN řekl, že podle toho, co zjistila francouzská policie, Bouhlel nebyl příliš nábožensky založen, a tak nelze potvrdit, co za útokem stojí.

Mluvčí Bílého domu John Easter
19:16
15. 7. 2016

„Někdo naskočil do vozu a snažil se řidiče zastavit. Nezapomenu na ten pohled policisty, co zaměřil vraha,“ řekl očitý svědek Eric Ciotii francouzské stanici Europe 1. Jiný svědek řekl BBC, že řidič vypadal velice nervózně. „Křičel jsem na něj, ať zastaví, že přejel spoustu lidí, ale nevěnoval mi žádnou pozornost, pak vytáhl zbraň. Policie se ho snažila také zastavit slovně, ale když viděla, že nereaguje, bez váhání ho zastřelili,“ dodal.

 

Jako hrdinu označila francouzská policie muže, který se rozhodl čelit útoku řidiče kamionu, když skočil do vozu a sebral mu zbraň. Musel se vymrštit do kabiny dvacetitunového nákladního auta a čelit střelbě řidiče. Nikdo nebyl zraněn, policie poté mohla útočníka zaměřit a zneškodnit. 

18:57
15. 7. 2016

Brazílie chce kvůli útoku v Nice posílit bezpečnostní opatření během olympijských her v Rio de Janeiru. Dnes se kvůli tomu sejde prezident s ministry.

18:34
15. 7. 2016

Matka, která v rozlíceném davu lidí ztratila své dítě, se s ním díky sociálním sítím opět setkala. Její přátelé nasdíleli fotky chlapce a doufali, že se ho podaří najít. Se svými rodiči se po hrůzné noci setkala většina dětí, které se v Nice v chaotické situaci zatoulaly. Uvedl to server Buzzfeed.com.

Matka, která se opět setkala se svým chlapcem.
18:18
15. 7. 2016

Byt útočníka Mohameda Lahouaieje Bouhlela, který na promenádu v Nice údajně přijel už děvet hodin před útokem samotným, v pátek prohledala protiteroristická policejní jednotka. Fotografie ukazují, jaký nepořádek po sobě Bouhlel zanechal, když vyrazil ve spěchu zrealizovat smrtící útok. 

 

Komody byly vysypané, šuplíky rozházené po místnostech a oblečení leželo na podlaze. Bouhlel má v trestním rejštříku záznamy také kvůli domácímu násilí. Byl nucen se odstěhovat od své rodiny potom, co se mu rozpadlo manželství před dvěma lety. Rozvod se údajně uskutečnil před několika měsíci. Uvedl to server Daily Mail. Víc fotografií naleznete v odkaze.

Nepořádek v bytě útočníka z Nice Bouhlela. Policie v něm hledala stopy, které by vedli k objasnění, zda byl útok řízen teroristickou organizací.
17:59
15. 7. 2016
!

Řidičem kamionu, který v jihofrancouzském Nice ve čtvrtek zabil 84 lidí, byl jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel původem z Tuniska. Dřívější informaci francouzských médií v pátek na tiskové konferenci potvrdil pařížský prokurátor François Molins. Aby mohl Bouhlel projet na promenádu, řekl policii, že veze dovážku zmrzliny.


Policie o Tunisanovi měla podle prokurátora sice záznamy, především kvůli násilným trestným činům a krádežím, tajným službám byl ale zcela neznámý. Nefiguruje ani v žádné z databází evidujících radikálně smýšlející osoby. V březnu byl Lahouaiej Bouhlel odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody za potyčku po dopravní nehodě.

 

Lahouaiej Bouhlel se narodil v roce 1985 v Tunisku, nějakou dobu ale žil ve Francii. Byl rozvedený a měl tři děti. Na jeho bývalou manželku policie v pátek uvalila vyšetřovací vazbu, uvedl Molins, jehož úřad je zodpovědný za vyšetřování teroristických činů po celé Francii.

 

Podle francouzských zpráv, Bouhlel na své facebookové stránce se svými dětmi:

17:37
15. 7. 2016
!

České ministerstvo zahraničí nabízí Čechům ve Francii, kteří se zapsali do registru cestovatelů, transport slovenským speciálem do Česka.

17:21
15. 7. 2016
!

Video zachycující, jak policie zpaficikovala útočníka z Nice tak, aby nemohl zranit další lidi, kteří byli v blízkosti a snažili se ukrýt. 

 

17:11
15. 7. 2016
!

Informace francouzské televize o české oběti útoku v Nice se nepotvrdila, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí. Identifikace obětí může trvat více dní.

 

Při teroristickém útoku v Nice utrpělo zranění 202 lidí. V kritickém stavu je jich 52, uvedl prokurátor. Mezi oběťmi atentátu je deset dětí.

17:09
15. 7. 2016

Čtyřiapadesátiletou Švýcarku Lindu Casanovu (na fotografii vlevo) identifikoval mezi mrtvými její bratr Ivano.

 

Studentka z Ruska Viktoria Savchenko (21) byla na promenádě se svými přáteli, kteří útok přežili. Viktoria nikoli. Oznámila to Fakulta financí v Moskvě, kde studovala.

Linda a Viktoria. Cizinky, které se rozhodly strávit svůj prázdninový čas na promenádě. Bohužel už se domů nevrátí.
16:56
15. 7. 2016

Premiér Sobotka na francouzské ambasádě položil růže za oběti čtvrtečního masakru v Nice.

Premiér Bohuslav Sobotka uctil 15. července u francouzského velvyslanectví v Praze památku obětí teroristického útoku v Nice.
16:42
15. 7. 2016

„S hlubokým zármutkem projevujeme upřímnou soustrast pozůstalým obětí teroristického útoku. Způsob, jakým byl útok proveden, svědčí o tom, že terorismus si nevybírá oběti, ale je namířen proti celému lidstvu.“
 

Uvedli pražští muslimové z Islámské nadace v Praze na svém webu ke čtvrtečnímu útoku ve francouzském městě Nice.

16:32
15. 7. 2016

Zdravotnická zařízení departementu Alpes-Maritime, jehož je Nice metropolí, přijala po atentátu 188 zraněných. V kritickém stavu je 48 osob.

16:25
15. 7. 2016

Česko nemá informace, že by zemi hrozil bezprostřední teroristický útok. Nemá ani informace, že by čtvrteční masakr ve francouzském Nice měl souvislost s Českem. V zemi tak proto dál platí první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost. Novinářům to v pátek řekli premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Přesto policie posílila službu.


Policie bude nadále víc hlídat některé objekty, jako jsou letiště, nádraží či dějiště sportovních a kulturních akcí, kde by se mohlo sejít víc lidí. "Také platí, že jak policie, tak zpravodajské služby jsou v intenzivním kontaktu s našimi partnery ve Francii. Dochází k výměně informací tak, abychom byli maximálně informováni, co se ve Francii odehrává a jaká bezpečnostní opatření bude francouzská strana přijímat," uvedl Sobotka.

Zvýšená bezpečnost platí v ČR platí od 22. března, kdy "stupeň ohrožení jedna" schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali společně s policisty. Společné hlídky skončily v květnu.
16:06
15. 7. 2016

Ministerstvo zahraničních věcí ověřuje informaci francouzské zpravodajské televize BMF, podle níž byl mezi oběťmi útoku v Nice i jeden člověk z České republiky. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová ČTK řekla, že informaci nemá potvrzenou.

 

„Víme o tom, že to francouzská televize přinesla. Nemáme tu informaci potvrzenou, ověřujeme to,“ uvedla Lagronová.

16:04
15. 7. 2016

Policie ukončila domovní prohlídku v bytě atentátníka z Nice. Zbraně ani výbušniny prý nenalezla. V bytě policisté zadrželi útočníkovu bývalou ženu.


Úřady identifikovali útočníka Mohameda Lahaouieje Bouhlela jako jednatřicetiletého Francouze s kořeny v Tunisu, před tím. Podle New York Post Mohamed několikrát před tím, než ho zastřelila policie, několikrát zakřičel Allahu Akbar (Bůh je veliký). Policejní zdroje uvedli, že ho identifikovali podle dokladů nalezených ve vozidle.

Atentátník Mohamed Lahouaiej Bouhlel
15:45
15. 7. 2016

Sean Copeland (52) z texaského Austinu byl spolu se svým jedenáctiletým synem Brodiem ve Francii na výletě. Na Facebooku věnoval baseballový klub Hill Country Baseball, za který Brodie hrál, příspěvek a vyzval, aby se za ně lidé modlili. „Prosíme všechny příznivce klubu, vzdejte hold našemu Brodiemu a jeho otci Seanovi.“


Francouzská muslimka Fatima Charrihi byla zabita v přítomnosti svých synovců a neteří. „Byla to dobrá máma a vyznávala správný islám. Ne tak, jak k němu přistupují teroristi,“ řekl její syn Hamza. 

Fatima a Sean s Brodiem. Noc na promenádě se jim stala osudnou.
15:40
15. 7. 2016

Útok v Nice na Azurovém pobřeží, které láká každoročně statisíce turistů, se negativně projeví na francouzském cestovním ruchu. Ten se ještě vzpamatovává z pařížských teroristických útoků, při nichž loni v listopadu atentátníci zabili 130 lidí. 


Podle Georgese Panayotise, šéfa společnosti MKG monitorující evropský turistických ruch, opakované atentáty zřejmě negativně ovlivní jeden z hlavních příjmů francouzské ekonomiky. Cestovní ruch představuje asi sedm procent HDP země a zaměstnává dva miliony lidí.

15:18
15. 7. 2016

Poplach na letišti v Nice byl podle zpravodaje agentury AP odvolán a evakuovaní cestující se mohli vrátit pro svá zavazadla. Podle internetové stránky vzdušného přístavu přílety a odlety pokračují normálně. Letiště ujistilo, že navzdory strašné události nebude přerušen přístup na letiště, ani letecká doprava.

Letiště ve francouzském Nice
15:02
15. 7. 2016

Premiér Sobotka položil květiny u francouzského velvyslanectví, uctil tak památku obětí útoku v Nice. V kondolenční knize vyjádřil soustrast jejich rodinám.


„Francie může počítat s naší podporou, s naší solidaritou. Česká vláda jednoznačně odsuzuje tento teroristický útok,“ dodal premiér. Podobné události podle něj ukazují, že v současné debatě o budoucnosti EU je nutné myslet zejména na posílení bezpečnosti Evropanů.


14:55
15. 7. 2016

Vedení veřejnoprávní televize ve Francii se omluvilo za odvysílání drastických záběrů během živého vysílání po čtvrtečním atentátu v Nice, kde útočník vjel s kamionem do davu lidí na promenádě. Omluva následovala po kritice na Twitteru.

14:47
15. 7. 2016

Twitter účet OSN zveřejnil vyjádření generálního tajemníka Pan Ki-muna. Stojí v něm, že generální tajemník doufá, že všichni zodpovědní za útok budou rychle identifikováni a odsouzeni. 

14:39
15. 7. 2016

Na místě útoku v Nice stále vládne velmi smutná atmosféra. Lidé truchlí a jsou zděšení, že se něco podobného v moderním světě může stát.

Truchlící žena na místě útoku v Nice
14:30
15. 7. 2016

„Kamion zřejmě nejprve jel tou částí promenády, kam ještě mohla auta, a srážel náhodné chodce a na konci zajel do té části, která byla už otevřená pouze pro pěší. Zajel do davu a tam nastal ten masakr. Lidé lítali jako kuželky na všechny strany,“

popsal pro ČTK útok v Nice Čech, který si nepřál zveřejnit své jméno.

14:25
15. 7. 2016
!

Na Twitteru se objevily údajné doklady vraha z Nice. Jejich pravost ale zatím nikdo oficiálně nepotvrdil.

14:24
15. 7. 2016

K útoku se již vyjádřil i papež František. Modlí se za duše všech zemřelých. 

14:16
15. 7. 2016
!

V Nice probíhá evakuace letiště. Důvodem je podezřelé zavazadlo. Není jasné, zda akce souvisí s večerním útokem.

14:06
15. 7. 2016

Čtvrteční útoky jsou ránou pro francouzský turistický ruch. „Lidé od minulé noci volají a ruší své pobyty,“ řekl Denis Cippoloni, šéf hotelové asociace v Nice. Akcie francouzské hotelové skupiny AccorHotels a půjčovny automobilů Europcar klesly přes noc o 4 % a celý pařížský trh celkově klesl o 0,8 %. 

13:53
15. 7. 2016

Server Buzzfeed zveřejnil seznam nepravd, které o útocích v Nice kolují na internetu. Popírá například, že by útočník držel rukojmí, že existuje spojitost mezi požárem u Eiffelovy věže a útoky nebo že útočník při jízdě křičel „Allah Akbar“.

13:45
15. 7. 2016

Lidé před francouzským velvyslanectvím v Praze zapalují svíčky, aby uctili památku obětí čtvrtečního útoku. 

Lidé před francouzským velvyslanectvím v Praze zapalují svíčky
13:39
15. 7. 2016

V minulých dnech vládla v Nice klidná atmosféra. Tvrdí to politolog Michel Perottino, který má v jihofrancouzském letovisku část rodiny. V ulicích ani nebyly příliš vidět bezpečnostní složky. Perottino, který byl ještě před týdnem přímo na místech, kde se ve čtvrtek odehrál útok, se domnívá, že podobný atentát se mohl stát kdykoliv a kdekoliv.

13:30
15. 7. 2016

Novinářka agentury AFP Catherine Marciano zveřejnila na Twitteru fotografie policejního zásahu v bytě útočníka.

13:21
15. 7. 2016
!

Podle ruského ministerstva zahraničí je jednou z obětí i Ruska, tři další Rusové jsou nezvěstní. Po jedné oběti potvrdily i Arménie a Ukrajina. Pohřešované jsou v souvislosti s útokem tři Němky a řada Italů.

13:19
15. 7. 2016

Na internetu se začala objevovat jména obětí teroristického útoku v jihofrancouzském Nice. Je mezi nimi například Američan Sean Copeland z Texasu, jenž zemřel společně se svým 10letým synem Brodim, nebo 54letá Linda Casanova z italsky mluvícího regionu ve Švýcarsku. 

13:11
15. 7. 2016
!

Noviny Nice-Matin zveřejnily fotografii domu, kde bydlel útočník Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Sousedé ho popsali jako tichého samotáře, který odpojil špatný elektroměr a nikdy neodpovídal na pozdrav. Nevypadal jako věřící člověk a často chodil v šortkách. 

Dům, kde bydlel útočník z Nice
13:03
15. 7. 2016

Televize Sky News sdílela na Twitteru video, jak francouzská policie střílí na útočníka, jenž řídil kamion, kterým zabil 84 lidí a dalších 100 zranil. 

12:56
15. 7. 2016

Za normálních okolností je tato pláž v Nice plná lidí. Dnes je kvůli teroristickému útoku uzavřena a zeje prázdnotou. 

12:52
15. 7. 2016

Místní noviny Nice-Matin vyvořily na Facebooku veřejnou skupinu, která má sloužit lidem, jejichž příbuzní nebo kamarádi se stali obětí útoku v Nice.

12:45
15. 7. 2016

Velvyslanectví Francie v České republice na Twitteru informuje, že kondolenční kniha bude k dispozici od 14:00 do 17:00. Památka obětí se uctí minutou ticha v 15:00. 

12:37
15. 7. 2016
!

Ministerstvo zahraničí kvůli útoku vydalo upozornění pro občany, kteří se chystají do Nice. „Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje vyhýbat se místům s větší koncentrací osob a respektovat pokyny místních orgánů,“ píše se v něm. Součástí upozornění je výzva cestovatelům k využití dobrovolného registračního systému DROZD.

12:32
15. 7. 2016

Keňský prezident Uhuru Kenyatta svádí útoky v Nice na „zlou ideologii“. Keňa minulý rok zažila podobný teroristický útok, při kterém zemřelo 148 lidí.

„Všechny modlitby Keňanů jdou směrem k obětem čtvrteční útoku v Nice, jejim milovaným a Francii. Ať najdou sílu v těchto těžkých chvílích. Tyto útoky jsou motivovány stejnou zlou ideologií, která stojí za útoky v Keňi.“

12:21
15. 7. 2016

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman uctil památku obětí růžemi, které položil před francouzskou ambasádu v Kyjevě.

Ukrajinský premiér Holodymyr Hrojsman pokládá růže
12:15
15. 7. 2016

Vyšetřovatelé pokračují v ohledávání místa činu.

Vyšetřování útoku v Nice
12:10
15. 7. 2016

Londýn po útoku v jihofrancouzském Nice prověří svá bezpečnostní opatření. Oznámil to londýnský starosta Sadiq Khan. Naopak krizový štáb britské vlády žádné mimořádné zasedání neplánuje a premiérka Theresa Mayová svou dnešní návštěvu Skotska nezrušila.

Starostou Londýna byl nejspíš zvolen labourista Khan.
12:01
15. 7. 2016

Mezi oběťmi byla i řada muslimů. Íránská novinářka Maryam Violet to uvedla pro The Guardian:

„Bylo tam hodně muslimských obětí. Viděla jsem to, protože mluvili arabsky. Jedna rodina přišla o matku a v arabštině říkala, že jejich matka se stala mučedníkem.“

11:50
15. 7. 2016
!

Francouzská média odhalila identitu útočníka. Byl jím 31letý místní občan jménem Mohamed Lahouaiej Bouhlel, otec tří dětí. Jeho rodina je nyní pod policejním výslechem.

11:43
15. 7. 2016

Policie po celém Nice vytvořila barikády. Podle novináře CNN Willa Ripleye je mnoho lidí ještě stále převáženo do nemocnic.

11:37
15. 7. 2016

Dětská nemocnice Levan Foundation v Nice sdělila, že již ošetřila 50 zraněných dětí a adolescentů. Dvě děti zemřely během nebo po operaci. Podle mluvčí nemocnice Stephanie Simpson byly nejčastější zranění zlomeniny kostí a poškození hlavy. Řada dětí byla v ohrožení života. Nemocnice poskytuje pro příbuzné obětí psychologické poradenství.

11:15
15. 7. 2016

Eric Ciotti, člen francouzské záchranářské služby, popisoval v rozhovoru pro francouzskou radio stanici Europe 1 poslední minuty útoky. Jeden člověk podle jeho svědectví vyskočil na kamion a snažil se ho zastavit. 

„Právě v tento moment se povedlo policii útočníka zneutralizovat. Nikdy nezapomenu na pohled policajtky, která vraha zadržela.“

11:08
15. 7. 2016

Německo po útoku v Nice posílí kontroly na letištích a hranicích s Francií, informuje agentura Reuters o prohlášení německé federální policie.

11:02
15. 7. 2016

Lidé po celém světě na sociálních sítích odsuzují hanebné útoky ze čtvrtečního večera a svoje kondolence vyjadřují obrázky s francouzskou tematikou.

10:52
15. 7. 2016
!

Mezi oběťmi bylo deset dětí. Francouzským médiím to sdělil bývalý starosta Nice Christian Estrosi.

10:49
15. 7. 2016
!

Ministerstvo zahraničí upřesnilo informace o zraněných v Nice. Při útoku byla lehce zraněna jedna Češka.

10:46
15. 7. 2016

„Terorismus tíží Francii. Jeho cílem se šířit paniku a strach. Ale Francie je silná země se silnou demokracií, která nedovolí, aby ji tento akt zlomil. Od zítra budou následovat tři dny národního smutku,“

sdělil v televizním přenosu francouzský premiér Manuel Valls.

10:37
15. 7. 2016

Čínský prezident Si Ťin-pching zavolal francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandovi a vyjádřil mu soustrast. Útoky odsoudil jako „barbarský akt“. Čínská vláda podle jeho slov jakékoli formy terorismu silně odsuzuje a je ochotna s Francií spolupracovat na protiteroristických opatřeních.

10:38
15. 7. 2016
!

Policie v Česku posílí hlídky v místech, kde se budou konat kulturní nebo sportovní akce. Předpokládat se to dá u zápasů Davis Cupu v Třinci nebo festivalu Colours of Ostrava, kde je mimo jiné také ministr financí Andrej Babiš (ANO). Oznámil to na webu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Uvedl také:

„Situaci v souvislosti s včerejším teroristickým útokem ve francouzském Nice celou noc sledujeme. Dnes v dopoledních hodinách se také z pokynu premiéra sejde zpravodajská skupina, která dostupné informace vyhodnotí. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by pachatel útoků měl jakékoliv vazby na ČR.“

10:32
15. 7. 2016
!

Během útoku v Nice nezahynul ani nebyl zraněn žádný Čech, informoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

10:21
15. 7. 2016

13. etapa nejslavnějšího cyklistického závodu světa Tour de France bude pokračovat i navzdory čtvrtečnímu útoku. Všechna doprovodná vozidla ale pojedou potichu v úctě k obětem. Minutu ticha také drželi pořadatelé na začátku závodu. 

10:15
15. 7. 2016

Útok v Nice odsoudil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

10:07
15. 7. 2016

Státníci o události veřejně mluví jako o teroristickém činu. O motivech útočníka ale zatím nejsou žádné zprávy. Žádná teroristická organizace se k útoku také zatím nepřihlásila.

10:05
15. 7. 2016

Útok v Nice otřásl i sportovci. Francouzští tenisté jsou aktuálně v Třinci, kde mají s českým týmem odehrát čtvrtfinále Davis Cupu. I přes šok a otřes tenistů ale první zápas mezi Lukášem Rosolem a Jo-Wilfriedem Tsongou začne podle programu ve 14 hodin, pořadatelé jsou ale připraveni navýšit bezpečnostní opatření.

9:58
15. 7. 2016

„Nakonec jsme se ukryli v restauraci, kde nás zabarikádovali. Věděli jsme tolik, že někdo kamionem najel do davu lidí. Nám se pak naštěstí podařilo zorganizovat přejezd, protože jsem tam byla i s nezletilými studenty. Abychom se dostali k autobusům, museli jsme přejít přes onu promenádu. Ten pohled bych nepřála nikomu zažít. Desítky mrtvých pouze přikrytí alobalem, igelitem, něčím…,“

dodala Pražanová pro Radiožurnál.

9:56
15. 7. 2016
!

„Bylo to ve chvíli, kdy skončily ohňostroje. Začalo poprchávat, tudíž se všichni lidi dali do pohybu. My jsme zůstali na pláži. A v tu chvíli se spustil šílený křik, lidé začali ječet, křičet. Všichni se dali do pohybu, ale nikdo nevěděl kam běžet,“

popsala hrůzný zážitek z Nice pro Radiožurnál Alžběta Pražanová, učitelka z tamní jazykové školy.

9:50
15. 7. 2016

Český prezident Miloš Zeman v kondolenci francouzskému protějšku Françoisi Hollandovi napsal, že po útoku v Nice se Západ musí semknout a tvrdě hájit své hodnoty. Oba prezidenti se ve středu sejdou v Praze.

9:43
15. 7. 2016

Francouzské velvyslanectví v Praze v pátek vyvěsilo vlajky na půl žerdi.

9:39
15. 7. 2016

Některé budovy se zahalily do barev francouzské trikolory. Objevily se například na památníku Angel de la Independencia neboli Anděl nezávislosti a budově senátu v Mexiko City nebo na radnici amerického města Las Vegas.

Některé budovy se zahalily do barev francouzské trikolory Některé budovy se zahalily do barev francouzské trikolory Některé budovy se zahalily do barev francouzské trikolory
9:13
15. 7. 2016

Facebook aktivoval svou aplikaci Safety Check, díky které se můžou jeho uživatelé dozvědět, zda jsou jejich přátelé v Nice, nebo rychle nahlásit, že jsou v pořádku. Systém byl použit už dříve při teroristických útocích v Paříži či během přírodních katastrof.

9:10
15. 7. 2016

Soustrast Francouzům dal najevo i nový britský ministr zahraničí Boris Johnson. „Jsem šokován a zarmoucen děsivými událostmi v Nice a hroznou ztrátou životů,“ napsal na Twitteru.

9:07
15. 7. 2016

V Nice měl v sobotu začít jazzový festival a na dnešek bylo plánováno vystoupení barbadoské zpěvačky Rihanny, obě události ale byly kvůli útokům zrušeny.

8:57
15. 7. 2016

Sanitky podle svědků nestíhaly odvážet zraněné po útoku v Nice do nemocnic, a tak se zranění shromažďovali a byli ošetřováni v improvizovaných zařízeních podél promenády. Jedno z nich vzniklo podle Twitteru novináře Albana Mikoczyho v hotelu Negresco. Podobně tomu bylo například i po útoku v Bruselu.

8:48
15. 7. 2016

Francouzská média uvádějí, že vyšetřovatelé v nákladním voze, ve kterém útočník najížděl do chodců, nalezli atrapy střelných zbraní a nefunkční granáty. U sebe měl i nejméně jednu funkční pistoli, se kterou opakovaně střílel.

Vyšetřovatelé měli údajně v kabině najít atrapy střelných zbraní a nefunkční granáty. Útočník z Nice měl mít u sebe nejméně jednu funkční pistoli, se kterou opakovaně střílel.
8:44
15. 7. 2016

„Téměř jsme umřeli. Bylo to jako halucinace... Náklaďák kličkoval – nikdo neměl ponětí o tom, kam pojede. Má manželka... stála metr ode mě... je mrtvá. To auto přejelo všechno, značky, stromky. Nikdy jsme nic takového neviděli. Někteří lidé viseli na dveřích toho auta a snažili se ho zastavit,“ popsal pro francouzskou televizi iTele svědek útoku v Nice Wassim Bouhlel.

8:28
15. 7. 2016

Po atentátu v Nice vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová solidaritu s Francií a zdůraznila, že Německo stojí po boku francouzských přátel v boji proti terorismu.

8:25
15. 7. 2016

Francouzské úřady povolaly do ulic Nice asi 500 policistů, aby dohlíželi na bezpečnost. Na neurčito byla uzavřena část promenády, kde se útok stal.

8:22
15. 7. 2016

K sérii kondolencí po útocích v Nice se přidávají další ministři české vlády. Otřesený je Jan Mládek (ČSSD) z průmyslu, Milan Chovanec (ČSSD) z vnitra mluví o varování pro Evropu a Daniel Herman (KDU-ČSL) za kulturu zmínil „hnusný teroristický čin“.

8:20
15. 7. 2016

Útočník v Nice vraždil bez smilování. Davem projížděl dva kilometry, než ho zastřelila policie.

8:16
15. 7. 2016
!

„Vzhledem k tomu, že počet obětí neustále narůstá, nevíme zatím, zda jsou mezi oběťmi či zraněnými čeští občané. Bohužel je to v Nice, což je turistické místo a pravděpodobnost, že ve městě Češi jsou, tam je. Francouzská strana zatím nezveřejnila identity obětí, naše ambasáda v Paříži se snaží informace získat,“

řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

8:15
15. 7. 2016

Po útoku se měla rozpoutat přestřelka mezi posádkou auta a policií, při níž řidič vozu zahynul. 

8:00
15. 7. 2016

Podívejte se na chvíle, než náklaďák v Nice najel do lidí na pobřežní promenádě jihofrancouzského města.

7:42
15. 7. 2016

Podle francouzských médií útočníka z Nice vedla policie ve svých záznamech, tajné služby ho ale v hledáčku neměly. Tvrdí to s odvoláním na policejní zdroje. Podle poslední oficiální bilance zabil nejméně 84 lidí a dalších 18 zůstává v kritickém stavu.

7:32
15. 7. 2016

„Vyjadřuji hlubokou soustrast rodinám obětí teroristického útoku v Nice. Je mi nesmírně líto zmařených lidských životů,“

uvedl na svém twitterovém účtu český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a dodal:

7:28
15. 7. 2016

Svou soustrast na Twitteru vyjádřil rodinám obětí a pozůstalým i český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

7:20
15. 7. 2016
!

Útok v Nice se řadí na druhé místo nejhorších masakrů ve Francii od roku 1995. Více obětí si vyžádala série teroristických útoků z loňského 13. listopadu. V Paříži tehdy zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. K útoku se přihlásil Islámský stát.

7:00
15. 7. 2016

Americký ministr zahraničí John Kerry, který byl ve čtvrtek na návštěvě Francie, označil útok za "děsivý" a prohlásil, že byl pyšný, že stál po boku francouzských politiků na oslavách Dne pádu Bastily. Prezident Barack Obama útok odsoudil již dříve během noci, kdy jej označil za zřejmý teroristický čin.

6:30
15. 7. 2016

Prezident Miloš Zeman vyjádřil hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí nočního teroristického útoku ve francouzském městě Nice, při němž zemřelo nejméně 80 lidí. „Pan prezident v souvislosti s terorem ve francouzském Nice vyjadřuje hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí,“ uvedl na svém Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček z Ulánbátaru, kde se Zeman účastní summitu evropských a asijských zemí ASEM.

6:13
15. 7. 2016

Rodinná atmosféra na pobřežní promenádě jihofrancouzského města Nice se podle svědků změnila v chaos ve chvíli, kdy do lidí začalo najíždět bílé nákladní auto, pod jehož koly umírali dospělí i děti. Kanaďan Ramiro Mora, jenž byl mezi těmi, kteří útok přečkali bez zranění, pro BBC prohlásil:

„Byla to rodinná událost, byla tam nemluvňata, děti a jen sledovat ty lidi, jak táhli své děti, když prchali ulicí, bylo neuvěřitelné.“

5:20
15. 7. 2016
!

Počet obětí útoku v Nice stoupl na 80, potvrdil už i ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Dalších 18 lidí je kriticky zraněno, dodal a prohlásil:

„Jsme ve válce s teroristy, kteří nám chtějí ublížit za každou cenu.“

4:44
15. 7. 2016

Francie posílí vojenské akce v Sýrii a Iráku, řekl ve svém projevu mimo jiné prezident Hollande. Povolat chce i armádní záložníky, ty chce nasadit na ochranu hranic.

4:28
15. 7. 2016

„Hrůzný útok opět udeřil na Francii... Jeho teroristický charakter nelze popřít. Musíme učinit vše pro boj proti zkáze terorismu,“

řekl Hollande v mimořádném televizním vystoupení a dodal, že se ještě dnes chystá navštívit jihofrancouzské pobřežní město.

Francie pláče, řekl v projevu prezident terorem zlomené země.
4:00
15. 7. 2016
!

Francouzský prezident Hollande prodloužil výjimečný stav v zemi, který měl právě tento týden skončit. Událost v Nice označil za teroristický čin. Ve svém projevu mimo jiné řekl:

„Francie je v slzách. Bolí ji to, ale je silná. Vždy silnější než fanatici, kteří nám chtějí ublížit.“

Francouzský prezident Hollande měl projev k útoku v půl čtvrté ráno.

Útok se odehrál okolo 22:30 na rušné promenádě ve chvíli, kdy lidé čekali na ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily.

Nejmenovaný americký pilot, který se rovněž účastnil oslav v Nice a viděl celý útok, televizi CNN řekl, že se řidič rozjel velkou rychlostí, než narazil do prvních lidí. Poté prý ještě přidával plyn. Autem v davu dokonce kličkoval, aby jich zabil co nejvíce.

Podívejte se na video, které zachycuje náklaďák v okamžiku, kdy najel do davu:

Útok, při němž byla více než stovka lidí zraněna, nyní jako teroristický čin vyšetřuje protiteroristické oddělení hlavní francouzské prokuratury. Podle šéfa místní samosprávy bylo v autě množství střelných zbraní a granátů, podle posledních informací šlo ale o atrapy. Muž během jízdy také střílel do lidí minimálně jednou funkční zbraní, dokud jej policie nezlikvidovala.

Ulice Nice vypadaly jako po válce. Ulice Nice vypadaly jako po válce. | Reuters

Francouzský prezident François Hollande svolal kvůli útoku zasedání krizového štábu. Po něm pronesl emotivní projev, kde označil útok za terorismus a oznámil, že Francie zvýší vojenskou aktivitu v Sýrii a Iráku a povolá vojenské zálohy na ochranu hranic.

Video Oslavy Dne pádu Bastily se změnily v krvavý teror. - Reuters
Video se připravuje ...

„Lidé utíkají. Všude je panika. Vjel na promenádu a najel do davu... Lidé jsou celí od krve,“ uvedl z místa reportér místního listu Nice Matin Damien Allemand.

Podle prokuratury zabíjel a zraňoval lidi na úseku dlouhém dva kilometry. Po jeho řádění zůstaly na chodnících desítky těl, mezi nimi i malé děti.

Video Ulice plné mrtvých těl: Děsivé záběry po masakru ve Francii - Reuters
Video se připravuje ...

Svět pláče pro Nice

Barack Obama, prezident USA: „Jménem amerického lidu odsuzuji nejsilnějším možným způsobem tento strašlivý, zjevně teroristický čin ve francouzském Nice, při němž zemřely a byly zraněny desítky nevinných Francouzů,“ uvedl šéf Bílého domu v prohlášení.

VŠE O ÚTOKU V NICE ČTĚTE ZDE

TOUR DE FRANCE TRUCHLÍ ZA OBĚTI ÚTOKU V NICE

MASAKR VE FRANCII – KOMENTÁŘ MIROSLAVA CVRČKA

noram ( 15. července 2016 23:07 )

Tady furt jen píší POKUS o převrat. My tu máme čím dál tím zprávy později. Jako za komoušů.

cestr ( 15. července 2016 23:01 )

Už dal Blesk článek, čau.

cestr ( 15. července 2016 22:45 )

A nejde jim net, soc. sítě v blokaci. No děcka , není to sranda. Koukám na čerstvé na čt24, je tam kolik 3 mil. uprchlíků.

cestr ( 15. července 2016 22:41 )

noram je to převrat, už hlásí že zem přebrala armáda, máme tam moc turistů

gabreta ( 15. července 2016 22:33 )

 Mne by zajímalo, proč je rozstřílený místo spolujezdce a ne u řidiče! Jestli to nebude tím, že se to odehrálo na Anglický třídě!

Zobrazit celou diskusi