Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Le Penová propadla v celé Francii. Vyhrál Sarkozy, druzí jsou socialisté

Autor: ČTK, kal - 
13. prosince 2015
22:45

Francouzská radikální Národní fronta vedená Marine Le Penovou ve druhém kole regionálních voleb propadla. Strana našla přemožitele ve všech krajích, a to i tam, kde v prvním kole hlasování před týdnem dosáhla výrazného vítězství. Volby vyhráli pravicoví Republikáni exprezidenta Nicolase Sarkozyho, získali kontrolu nad sedmi ze 13 krajů, vládní socialisté jich mají pět.

V celkovém součtu hlasů skončila FN na třetím místě s více než 28 procenty. První jsou Republikáni ve spojení s centristy se zhruba 40 procenty hlasů a druzí vládní socialisté spolupracující s dalšími levicovými stranami s asi 32 procenty hlasů.

Volební účast se odhaduje na 60 procent. Francouzská média podotýkají, že právě větší aktivita voličů než před týdnem nakonec přispěla k neúspěchu krajní pravice.

Le Penová po oznámení prvních výsledků prohlásila, že Národní fronta se stává výraznou silou ve většině krajských rad. Šéfka FN přitom poděkovala svým „odvážným a odhodlaným“ voličům. Zároveň odsoudila postup svých volebních protivníků, který přispěl k porážce krajní pravice, a stažení socialistických kandidátů označila za machinaci.

Její neteř Marion Maréchalová-Le Penová prohlásila, že volební porážka není osudná. Vítězství zavedených velkých stran označila za ostudné. "Jsou vítězství, která dělají hanbu vítězi," řekla.

Regionální volby ve Francii a bývalý prezident Nicolas Sarkozy Regionální volby ve Francii a bývalý prezident Nicolas Sarkozy | ČTK

Sarkozy: Silná reakce na nepříjemné otázky

Vůdce Republikánů a exprezident Nicolas Sarkozy řekl, že první kolo voleb z minulého týdne bylo jasným varováním voličů, že politici se musejí činit. „Nemůžeme přecházet od jedněch voleb k druhým, jako kdyby nám Francouzi nic neříkali,“ řekl Sarkozy. „Francouzi od nás očekávají silnou reakci na nepříjemné otázky,“ dodal bývalý prezident, který poukázal na obavy voličů z vývoje v Evropské unii, z masové nezaměstnanosti či z ohrožení národní bezpečnost nebo identity.

Francouzský socialistický premiér Manuel Valls poděkoval levicovým voličům, že vyslyšeli výzvu ze svého tábora, aby podpořili pravicové kandidáty v klíčových krajích. „Ale dnes večer to není žádná úleva, žádné triumfování, žádné vítězné poselství. Nebezpečí krajní pravice stále není odstraněno. Nezapomínám na výsledky prvního kola a minulých voleb,“ poznamenal Valls.

Předseda socialistů Jean-Christophe Cambadélis vyjádřil názor, že volby ukázaly, že levice je dostatečně odolná, že pravice nijak výrazně neoslňuje a že krajní pravice byla poražena.

Regionální volby ve Francii a prezident Francois Hollande Regionální volby ve Francii a prezident Francois Hollande | ČTK

Taktizování vládních socialistů

V nejsledovanějším regionu Nord-Pas-de-Calais-Pikardie na severu země, kde kandidovala Le Penová proti představiteli republikánů Xavieru Bertrandovi, obdržela vůdkyně FN kolem 42 procent hlasů.

Neteř šéfky radikálních nacionalistů Marion Maréchalová-Le Penová zase neuspěla v jihofrancouzském kraji Provence-Alpes-Côte d’Azur, kde dostala kolem 44 procent hlasů.

Lídryně francouzské Národní fronty Marine Le Penová Lídryně francouzské Národní fronty Marine Le Penová | EPA

Ve všech třech případech vítězí zástupci republikánů, přičemž v regionech, kde kandidovaly obě Le Penové, se vládní socialisté stáhli, aby usnadnili pravici vítězství.

Volby po atentátech se 130 mrtvými

Hlasování se konalo v době, kdy nadále platí výjimečný stav, vyhlášený před měsícem po sérii dosud nejkrvavějších teroristických atentátů spáchaných ve Francii: útoky v Paříži ze 13. listopadu si vyžádaly 130 mrtvých a stovky zraněných.

Krajně pravicová Národní fronta (FN) před týdnem dostala téměř 28 procent hlasů a těsně porazila republikány exprezidenta Nicolase Sarkozyho. Skoro pětiprocentní náskok měla před vládnoucími socialisty prezidenta Françoise Hollandea. Zatímco FN vyhrála v šesti regionech, republikáni byli úspěšní ve čtyřech a levice ve třech.

Dvoukolový systém regionálních voleb, zavedený mimo jiné jako pojistka proti úspěchům politických extremistů, dává šance představitelům umírněnějších stran uspět ve druhém kole. Republikáni i socialisté proto také burcovali voliče, aby v neděli zabránili nástupu FN.

mandat ( 14. prosince 2015 08:47 )

Mozna jsou volby zmanipulovane.On ten zidovsky Madar ma na to dost penez a lidi.Le Pen by udelala poradek ve Francii i v Evrope.

dr.x.crement ( 14. prosince 2015 06:21 )

Za pět minut 12 či spíše pět minut po dvanácté.....................Le Pen jistě bude mít v budoucnosti větší vliv,tady jde o pud sebezáchovy. Francouzi si sami sklidí ,co zaseli.Proč se pořád diví,že jim to tam bouchá??? Vždyť by nebylo normální,kdyby ne..........

rumungro ( 14. prosince 2015 01:06 )

Příště budou ve Francii volit už pouze muži,a dalši příště už nebude.

barracuda.sro ( 14. prosince 2015 00:57 )

Francie padá do horoucích pekel.Poslední šanci si nechali utéct.Uprchlíci Vás zničí!!!!

japos22 ( 14. prosince 2015 00:02 )

No vybrali si, jejich volba, jejich život a jejich smrt

Zobrazit celou diskusi