Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Snímky jako z konce světa: Nebezpečný vulkán se probudil k životu!

Autor: haj, ČTK - 
29. září 2015
18:34

Sopka Calbuco na jihu Chile v poklidu dřímala zhruba 40 let, jenže letos v dubnu náhle vybuchla a donutila k evakuaci okolo 1 500 lidí. Nyní, pět měsíců po erupci zrádná a nebezpečná sopka znovu chrlí lávu a oblaka prachu.

Hasič a amatérský fotograf Eduardo Minte (28) pořídil před pár dny snímky bouřící sopky od jezera Llanquihue, které leží mezi městy Frutillar a Llanquihue. „Ta erupce byla jednou z nejfantastičtějších věcí, jaké jsem kdy viděl. Spadla mi čelist – bylo to, jako by Bůh sestoupil z nebes,“ popsal své pocity pro DailyMail Eduardo.

Právě kvůli tomu se prý vydal sopku vyfotit. „Když jsem dorazil, první erupce už skončila, ale o pár hodin později začala druhá a tehdy jsem naštěstí získal všechny své fotky,“ vylíčil. „Zvuk, barvy a síla vycházející z vulkánu budily obdiv. Zůstal jsem celou noc a část dalšího dne, ale sopka se uklidnila a jen se tam valil popel,“ vyprávěl fotograf.

Calbuco je považována za jednu ze tří potenciálně nejnebezpečnějších aktivních chilských sopek. Těch se v zemi nachází asi 90. Před nečekanou dubnovou erupcí nebyla podle úřadů Calbuco aktivní od roku 1972, kdy lehce soptila asi čtyři hodiny. Velkou erupcí vyděsila místní obyvatelstvo naposledy v roce 1961.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi