Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Byli jsme u tvé mámy a teď jdeme vyzkoušet tebe! Jarmila (89) popsala znásilnění komunistickými bachaři

Autor: pma - 
18. března 2023
15:25

Devětaosmdesátiletá pamětnice Jarmila Semotámová ze Znojma neměla lehký život. V roce 1952 byla jako devatenáctiletá z politických důvodů uvězněna a co, čeho se na ní později vyšetřovatelé a bachaři dopustili, nikdy nezapomene, i když by si to přála.

Pamětnice Jarmila Semotámová se narodila v říjnu roku 1933 do početné rodiny Šárkových. Byla zvyklá na skromné poměry, ale užívala si klidné dětství. Až do listopadu 1938, kdy došlo k nacistickému pogromu a rodina Šárkových se kvůli otcovu protinacistickému zaměření dala na útěk ze Znojma do Kunštátu.

„Jak jsme začali běžet, tak mě začalo bolet na hrudi a já jsem nemohla dýchat. Tak mě tatínek vzal na záda a říkal: ´musíš mě držet, ale nesmíš mě škrtit, abych mohl dýchat, abych mohl rychleji jít´,“ popsala před časem útěk paní Jarmila.

Po cestě přespávali u příbuzných a nakonec se rodina usadila na statku u Boskovic u Brna, kde v poněkud  stísněných prostorách Šárkovi zůstali až do konce války. Po ní se rodina vrátila zpět do Znojma.

Bití a nadávky během výslechů

Další zvrat v životě paní Jarmily přišel v únoru 1948, kdy došlo k nástupu komunistické moci. To se dotklo hlavně hlavy rodiny, Jana Šárky, kterému komunisté znárodnili živnost a on tak měl velké problémy uživit početnou rodinu. Na protest proti poměrům v zemi odevzdal v roce 1950 rudou knížku a začal vymýšlet, jak se z bezvýchodné situace v zemi dostat.

Jediným řešením byla podle otce emigrace na Západ. K té přemluvil i svou ženu Anastázii a dceru Jarmilu. Akce se ale nezdařila a rodina byla zadržena pohraniční stráží. A tehdy přišly snad ty nehorší měsíce, které pamětnice zažila.

„Když jsem přišla poprvé k výslechu v Brně na té Příčné, tak to byl zřejmě Rus. Ten byl tak sprostej a surovej. Ten mě tolik bil, že si to neumíte představit. To byla vždycky rána a já šla k zemi. Pak mě polili vodou a nadávali mi," popsala šílené zacházení paní Jarmila.

Vzpomínky bolí i po letech

Na podzim roku 1952 byla společně s matkou eskortována do znojemského kriminálu. V tom byla pamětnice bachaři znásilněna.„Přišli ke mně a řekli mi: ‚Byli jsme u tvé mámy a teď jdeme vyzkoušet tebe!‘ Víc nevím. Pamatuju si jen toho prvního, chrochtal jako prase. Probudila jsem se v hrozném stavu a od té doby nemůžu mužský ani vidět,“ otevřela v rozhovoru bolestivé vzpomínky paní Jarmila. Na svobodu se dostala v květnu 1953.

Na to, jakými hrůzami si v kriminále prošla, chtěla zapomenout, ale nešlo to a vzpomínky ji trápily každým dnem. Navíc po hrůzném zážitku měla k mužům velký odpor, což se zřejmě podepsalo i na vztahu paní Jarmily s manželem, kterého si vzala krátce před zadržením. Muži se nikdy nesvěřila, co se jí a matce ve vězení dělo. „On by mi to nevěřil a nepochopil by to,“ uvedla pamětnice.

I když od znásilnění paní Jarmily a její maminky uběhlo více než sedmdesát let, vzpomínky se ženě vrací stále. Navíc pachatelé, kteří se hrůz dopustili, za odporný čin nikdy souzeni nebyli. Jejich jména paní Jarmila neznala a dnes už budou zřejmě po smrti.

Video  Znásilňování, rabování, vraždy. Hrůzy války nahradila zvěrstva Rudé armády  - Videohub
Video se připravuje ...

new era ( 20. března 2023 10:55 )

My lidi se k sobe neumime chovat. Kdyz se nekdo chova spatne, rika se "chova se jako zvire" nebo jako "dobytek", ale pravda je, ze zvirata se k sobe chovaji nesrovnatelne lepe nez my (i kdyz jsou i v risi zvirat zanedbatelne vyjimky).
Je mi uprimne lito vsech, kteri se kdy stali obeti jakehokoli bezpravi. Nekolikatisicileta historie naseho inteligentniho a vyspeleho sveta, stejne jako nektere prispevky v teto debate, dokazuji, ze to lepsi nebude.

Pani Jarmile preji krasne stari, pohodu a pevne zdravi ❤️

Amelia ( 20. března 2023 10:09 )

50.léta byla strašná. Je mi paní líto, co všechno prožila, ale nebyla sama. Taková zvěrstva se bohužel děla často. Tím je člověk poznamenám do konce života. Přeji paní Jarmile už jen v klidu trávit stáří ve zdraví se svými nejbližšími

dzambulka007 ( 18. března 2023 20:50 )

Je to hnus, ale pokud, mila, objektivni a nezaujata redakce, budete tohle zverejnovat se zminenymi nejhorsimi figurkami v podobe Rusu a hned u toho zahlednete clanek o zverstech Rude armady, tak docilite pouze toho, ze tomu nikdo svepravny neuveri. Zverstva se dely, ale tohle jsou proste ucelovky vymyslene primitivy. Pokud jsou ty zeny a jejich pribehy skutecne, tak tim zneuctite i jejich pamatku.

A co se tyka Rude armady, diky ktere dnes zijete a muzete psat hnuj na vsechna temata, zkuste zit v takovych podminkach, co to z vas asi tak udela.

lucie13 ( 18. března 2023 19:19 )

S politickými vězni se bohužel nesrali nikde.
Francouzská Guyana byla také takovým místem.
Přes 80.000 zločinců a politických vězňů skončilo na Ďáblově ostrově, věznice fungovala až do roku 1946!
Většina vězňů podmínky nepřežila.

Zobrazit celou diskusi