Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Schwarzenbergovy nevěry a nemanželský syn. Jeho dcera Lila odhalila tajemství rodiny

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. listopadu 2023
08:36
Autor: jim - 
1. listopadu 2022
05:00

Malý poprask způsobil nejen v rakouských kinech celovečerní dokument Můj otec, kníže o vztahu Karla Schwarzenberga a jeho dcery Lily. Dvojice se totiž poprvé vydala do hlubin svého vztahu a mluví o událostech, o nichž se doma někdy až příliš mlčelo. Dojde tak na Lilyino dětství, její závislost na drogách, Karlovy nevěry nebo na radost z nemanželského syna. Lila Schwarzenberg a režisér Lukas Strum byli hosty Blesk Podcast, který jsme točili přesně před rokem. Nyní ho pro vás odemykáme. 

„Doufám, že jsem po celou dobu nebyla citlivá natolik, abych za to byla zneužitá. Bylo to totiž o něčem jiném. Nebylo to o odhalování rodinných tajemství, ale šlo o to ukázat mnoho vrstev, které náš vztah má,“ vysvětlovala během videorozhovoru černovlasá Lila Schwarzenbergová, která vzhledem svůj rod rozhodně nezapře. Režisér Lukas Sturm stříhal 10 hodin hlubokých rozhovorů o minulosti Karla a Lily, k nimž se některé rodiny nikdy nedostanou. V Rakousku se z 90 minutového dokumentu stal hit a v kinech vydržel přes 7 týdnů. Proč?

Podle Sturma za to může právě otevřenost, která inspirovala další lidi, aby se zamysleli nad svými vztahy s rodiči. „První věc, kterou musím říct, že odvaha Lily a jejího otce je opravdu velká, protože byli oba radikálně otevření. Všechny jejich rozhovory byly 100% autentické. Nikdo z nich nemluvil proto, aby něco získal, zazářil nebo předal. Oba měli čistý zájem o toho druhého. A proto je to působivé a dobré. Myslím, že Lila říkává, že největší dar od jejího otce bylo, že s ní natočil tento film. A má podle mě pravdu,“ chválil režisér kolegyni a zároveň vysekl poklonu i Karlu Schwarzenbergovi, který s otevřenou myslí přijímal slova své dcery a otevřeně mluvil i o svých chybách a prohřešcích.

Když se roky rodinné vztahy zanedbávají a neprohlubují, mohou se pohledy velmi lišit. Lila Schwarzenbergová v dokumentu třeba vzpomíná na to, jak se cítila na druhé koleji, protože nebyla mužský dědic a otcovu pozornost měl především její bratr Jan Nepomuk. Raději proto hrála s dětmi fotbal na nádvoří zámku a toulala se s nimi v podzámčí. Nepochopení a další pocity se dle dokumentu prohloubily v její pubertě, kdy se stala drogově závislou. Ve chvíli, kdy se ocitla na úplném dně, našli k sobě s Karlem Schwarzenbergem cestu. Bez jakékoliv výčitky za těžkosti, které s ní měly, ji odvezl na odvykací léčbu. „Věřím, že je to nemoc a vy ji, buď máte, nebo nemáte,“ promluvila o těžkém okamžiku Lila. Za tuto tichou pomoc byla svému otci vděčná.

Nevěry a syn

Její otec zase nezažíval jednoduché chvíle, když zjistil, že blonďatý chlapeček není jeho syn. Jeho manželka Theresa si ho pořídila s rakouským politikem Thomasem Prinzhornen. Karel Schwarzenberg děťátko nevykázal, ale přijal ho za své a chlapeček přinesl celé rodině velkou radost. „Všichni jsme ho naprosto milovali. Byl tak neuvěřitelně roztomilé a rozkošné dítě. My jsme ho prostě milovali a to nás svedlo dohromady,“ vzpomínala s úsměvem Lila Schwarzenbergová.

Na dotaz, proč je Karel Filip svedl dohromady, nemá jasnou odpověď. „Myslím si, že pro mého otce přišel můj nejmladší bratr v době, kdy měl více času, a proto si opravdu mohl užít dětství svého dítěte. Domnívám se, že byl příliš zaneprázdněný, když jsme byli s bratrem malí, nebo byl příliš mladí. Takže on si to opravdu užíval a domnívám se, že moje máma si taky opravdu užívala, že má dalšího malého, když už jsme všichni byli starší. Já jsem vždycky toužila po malém bráškovi, nevím proč, ale vždycky jsem po něm toužila, jak jsem to zmiňovala ve filmu,“ vracela se k šťastným okamžikům. 

Anketa

Odpustili byste partnerovi nevěru?

Rozhodně ano
Spíše ano
Spíše ne
Rozhodně ne

V dokumentu Karel Schwarzenberg přiznal, že měl velkou lásku, ale dal přednost rodině. Jeho dcera nevěrou svého otce překvapená nebyla. „Věděli jsme to a veřejnost to také věděla. Nebylo to žádné tajemství,“ prozradila Lila o záletech otce. 

Jak celý dokument vznikal, proč bylo důležitá pro jejich rozhovor kamera a jakou část češství v sobe Lila má, prozradili Lukas Sturm a Lila Schwarzenberg v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila  - Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 13. listopadu 2023 13:49 )

Lila, která vzhledem svůj rod nezapře 😅 spíš prokletí u téhle baby🤪

dyskrymynaclja ( 12. listopadu 2023 20:54 )

Co Vopěnková?Sirotek

erich ratzka ( 12. listopadu 2023 20:25 )

Vždyť nebyl náš, ale Rakouskej.

kdoasi ( 12. listopadu 2023 20:20 )

Kdo teď bude sponzorovat tu jeho ramlici?🤔

vinnetouvi ( 12. listopadu 2023 19:25 )

Co je to za dementa ten šišlavý reportér? SchwaNNNzenberg = ocasní hora, zatímco on byl SchwaRRRzenberg, Černá hora. Primitiv.

Zobrazit celou diskusi