Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po dvou letech od podání superléku na zákeřnou SMA: Maxík (4) byl poprvé ve školce!

Autor: jan šponar - 
3. září 2022
05:00

Vážně nemocný Maxík (4) se ještě před dvěma roky neobešel bez vozíčku a vyhlídky na budoucnost nebyly dobré. Pak ale dostal nejdražší lék světa. A nyní dokáže nejen sám stát, předevčírem dokonce nastoupil do mateřské školy.

Klučina trpí spinální svalovou atrofií (SMA). Jedná se o zákeřnou nemoc, která napadá a ochabuje svalstvo. Teprve nedávno byl proti SMA vyvinut účinný lék, který dostal i Maxík. Nová léčba vyšla na 52 milionů a vyplatila se do poslední koruny. „Krásné 1. září všem. Na dnešní den jsem se moc těšil, protože jsem jako velký kluk nastoupil do školky. Mám tu plno nových kamarádů a paní asistentku, která mi bude pomáhat,“ uvedli na facebooku za Maxíka jeho rodiče, kteří příspěvek doplnili i fotkami ze synova velkého dne.

Lék hochovi velmi pomohl, přesto sám o sobě nestačí. Maxík musí každý den cvičit, a tím utužovat pomalu se zotavující svaly, což bolí a vyžaduje pevnou vůli. Proto pro něj bude školka občas i velkou výzvou. „Pokaždé, když vidím Maxíčkovy pokroky, mám ohromnou radost. Ať se broučkovi i nadále daří a má se skvěle,“ přejí malému hrdinovi lidé v komentářích. 

První v Česku

Druhý typ SMA, jímž trpí Maxík, u nemocných až dosud vedl ke ztrátě soběstačnosti a zkrácení života na 20 až 30 let. Změnit takové vyhlídky dala rodině možnost podat chlapci nejdražší lék světa Zolgensma za 52 milionů korun. V květnu 2020 jej Max v pražské nemocnici Motol jako první Čech dostal v době, kdy jeho užívání u nás ještě nebylo schváleno. Musel získat výjimku. Medikament odstraňuje příčiny obtíží spojených se SMA a dlouhodobě zlepšuje stav nemocného.

Jak ubližuje SMA

SMA, spinální svalová atrofie, je skupina vážných genetických chorob, postihujících periferní motorický nerv. Dochází k postižení svalů projevujícímu se slabostí a později i úbytkem svalové hmoty. U nemocného tak způsobuje i snížení možnosti pohybu. Více bývají postiženy dolní končetiny, nemocní mívají potíže s polykáním, později i s dýcháním. SMA tak může významně zkrátit život.

Video  Maxík s SMA už dokáže stát bez držení.  - Facebook: Maxík_SMA
Video se připravuje ...

verka1 ( 3. září 2022 14:21 )

Maxikovi ať se líbí a daří ve školce.

marcelinka007 ( 3. září 2022 11:10 )

přeji Maxíkovi hodně dlouhý a šťastný život

marcelinka007 ( 3. září 2022 11:09 )

taková zpráva pohladí po duši a zahřeje u srdce

marcelinka007 ( 3. září 2022 11:07 )

1pravda1 ( 3. září 2022 10:55 )

tato zpráva potěší

Zobrazit celou diskusi