Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Siamská dvojčata měla srostlé mozky: Stovka zdravotníků je oddělovala 27 hodin!

Autor: rix - 
3. srpna 2022
22:23

Náročné operace podstoupila dvojčata Bernardo a Arthur z brazilského Rio de Janeira. Sourozenci se narodili se srostlými mozky a bylo nutné je oddělit. K tomu zkušení doktoři využili i virtuální realitu. Dvojčata podstoupila celkem sedm operací a vystřídala se při nich téměř stovka zdravotníků. Na sále dohromady bráchové strávili sedmadvacet hodin.

Podle charitativní organizace Gemini Untwined, která celý zákrok financovala, šlo o jede z nejsložitějších separačních procesů. Naštěstí se operace zdařila na výbornou. „Je to prostě úžasné,“ svěřil se dojatý chirurg Noora ul Owase Jeelani. Ač šlo o náročný proces, doktorům velmi pomohla moderní technologie. Lékaři z různých zemí operovali na dálku pomocí headsetů, a samotný zákrok ovládali díky společné místnosti ve virtuální realitě.

Moderní metodu si doktoři zkoušeli už měsíce před operací. To si Jeelani nemohl vynachválit. „Je to jako něco z vesmíru,“ popsal. „V některých ohledech patří tyto operace mezi nejtěžší, ale s virtuální realitou jsem se cítil jak v budoucnosti,“ přiznal. I tak se prý po zákroku cítil naprosto zničený. Za sedmadvacet hodin si vzal jen čtyři patnáctiminutová volna na jídlo a pití. 

Jak ale přiznal, vidět pak šťastné rodiče bylo naprosto úžasné. „Bylo tam hodně slz a objetí,“ popsal dojemné chvíle. „Jsem rád, že jsem jim na té cestě mohli pomoci,“ řekl podle deníku Daily Mail

Bernarda s Arthurem ještě čeká dlouhá šestiměsíční rehabilitace. Údajně se jim ale daří velmi dobře. „Tento model, který jsme aplikovali, by měl být opakován pro další podobně vzácné případy,“ dodal Jeelani. 

Video  Siamská dvojčátka srostlá hrudníčky úspěšně oddělili: Operace dívenek trvala 11 hodin!  - Dětská nemocnice C. S. Motta
Video se připravuje ...

Podívejte se na snímky dalších siamských dvojčat:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi