Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel první člověk na světě, kterému bylo transplantováno srdce prasete! Žil s ním 2 měsíce

Autor: pma, štt - 
10. března 2022
10:40

V lednu letošního roku bylo Američanovi Davidu Bennettovi transplantováno zvířecí srdce, konkrétně z geneticky modifikovaného prasete. I když pacient s terminální srdeční chorobou tušil, že je operace riskantní, šel do toho. Podle informací britské BBC muž zemřel 8. března po dvou měsících od transplantace.

Američan David Bennett (†57) byl prvním člověkem na světě, který si nechal vyoperovat své nemocné srdce a nechal ho nahradit orgánem zvířecím. Počátkem letošního roku mu tak doktoři v lékařském centru Marylandské univerzity v USA transplantovali srdce z geneticky upraveného prasete.

Sám David před operací uznal, že se jedná o „výstřel do tmy“, který nemusí vyjít. A skutečně nevyšel. Dle informací, který ve středu zveřejnila britská BBC, pacient v úterý zemřel. S transplantovaným prasečím srdcem tak muž žil pouhé dva měsíce.

Sledoval Super Bowl a těšil se na svého psa

David trpěl terminální srdeční chorobou a před operací byl upoután na lůžko. Operaci podstoupil 7. ledna a od té doby se jeho stav lehce zlepšil. „Po operaci strávil mnoho času se svou rodinou, sledoval Super Bowl a těšil se domů na svého pejska Luckyho,“ sdělil v prohlášení nemocnice chirurg Bartley Griffith.

V posledních dnech se ale Davidův stav začal zhoršovat, až nakonec jeho srdce dotlouklo nadobro. „Ukázal se jako statečný a ušlechtilý pacient, který bojoval až do konce,“ prohlásil lékař.

V 80. letech pobodal svého kamaráda

Jelikož byl David prvním člověkem na světě, u kterého k takovému typu operace došlo, plnila jeho tvář začátkem roku média po celém světě. Z toho ale vůbec nebyli šťastní příbuzní Eda Schumakera. Toho měl David v 80. letech pobodat, protože flirtoval s jeho tehdejší manželkou. Ed útok přežil, ale celý život byl upoután na invalidní vozík, než v roce 2005 zemřel na mrtvici v důsledku pooperačních komplikací.

David byl tehdy odsouzen na 10 let odnětí svobody, ale obě strany se během občanskoprávního sporu dohodli na vyplacení odškodněného ve výši zhruba 70 milionů korun. Ty však rodina údajně nikdy nedostala.

Sestra oběti se nechala slyšet, že „muž si z morálního hlediska operaci nezasloužil“ a že nemá radost, že se z násilníka stala „celebrita“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi