Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Válečná veteránka Božena Kopcová (†101) zemřela: Schovávala parašutisty i zbraně

Autor: pma - 
15. ledna 2022
05:45

Za svůj život pomáhala, co jí síly a možnosti stačily. Pamětnice Božena Kopcová pro Paměť národa vzpomínala na dobu, kdy s rodinou ukrývala parašutisty z operace Spelter. Byla členkou partyzánské skupiny Lenka-Jih a pomoc parašutistům tehdy brala jako samozřejmost. Kdyby na ně ale přišli, mohli být všichni zastřeleni. Za hrdinství byla v roce 2017 oceněna státním vyznamenáním Zlatá lípa. Válečná veteránka zemřela 12. ledna ve věku 101 let.

13. září 1920 se v obci Luže u Vysokého Mýta narodila Božena Kosmáková, později Kopcová. Její otec byl švecem a později i náčelníkem sokola. Proto se rodina přestěhovala do sokolovny v Lesonicích. V letech 1938 a 1948 se jako dcera náčelníka účastnila sokolských sletů.

„Při sokolském průvodu na tribuně na Staroměstském náměstí seděl Gottwald a zaznělo: ‚Vlevo hleď!‘ A my jsme se všichni dívali na druhou stranu. No, a já ani nevím, jak Gottwald vypadal!,“ vzpomínala pamětnice. Pro Paměť národa ovšem přiznala, že to byla forma protestu. A statečná a nebojácná byla paní Božena celý život.

Schovávala zbraně, parašutisty a výbušniny

Během druhé světové války pomáhala parašutistům a přidala se k odboji. Její manžel Josef Kopec se angažoval v ilegální odbojové organizaci Obrana národa. Později byl zapojen i do skupiny Ivan, která se následně přejmenovala na Lenka-Jih a vstoupila do ní i paní Božena. Úkolem ilegální organizace bylo připravit vhodné podmínky pro vycvičené parašutisty z Anglie.  

A to se stalo skutečností v roce 1944. Paní Božena tehdy měla malého synka a další dítě bylo na cestě, ale přesto u sebe doma v hájence tehdy s manželem ukryla dva parašutisty z výsadkové skupiny Spelter – Rudolfa Novotného a Jana Vavrdu. Mimo nich v malebné hájence schovávali i mnoho kulometů, pušek, střeliva nebo dokonce výbušnin.

Těhotenství ji zachránilo

Nic ovšem neuniklo německým okupantům, kteří začali provádět tvrdé zásahy a prohlídky. Pokud by u rodiny Kopcových parašutisty a zbraně našli, jistě by je čekala smrt. Když se pamětnice vracela jednou k hájence, čekalo tam na ní hrozivé překvapení v podobě německých okupantů. „Řvali na mě. Ptali se, kde je manžel, a jestli v noci chodí ven nebo je doma. Tak jsem jim řekla, že musí být doma, protože jsem těhotná. Tak se sebrali a šli. Tohle nás tehdy zachránilo,“ vyprávěla děsivou skutečnost paní Božena. Svou účast v odboji vždy brala jako samozřejmost. „My jsme nepřemýšleli nad tím, že děláme odboj, prostě to bylo potřeba,“ říkala často.

Po anglických parašutistech v hájence schovávali později i ruského důstojníka. Ten se prý zdráhal spát v jedné z jejich místností, tak si ustlal u koní. Během sedmdesátých let si Božena přivodila nepříjemné zranění nohy, v jehož důsledku o ni přišla a musela do invalidního důchodu. I přesto dále žila se svým mužem v hájence až do roku 1998, kdy Josef zemřel.

V posledních letech se na místě seskoku konají pietní akce, kterých se často zúčastňuje i sama pamětnice. Za své celoživotní hrdinství a odvahu získala v roce 2017 státní vyznamenání Zlatá lípa. Její srdce se zastavilo 12. ledna ve věku úctyhodných 101 let.

bre-burda ( 15. ledna 2022 09:34 )

Z nadpisu článku jsem usoudil, že tato stará dáma umřela, protože schovávala parašutisty i zbraně. Autor je vskutku úžasný literát!

Zobrazit celou diskusi