Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Olomoucká zoo smutní: Stařičká žraločice (†24) odplula v tichosti do nebe

Autor: rys - 
14. ledna 2022
20:23

Smutná zpráva přišla z olomoucké zoo na Svatém Kopečku. V noci ze čtvrtka na pátek tam naposledy máchla ploutvemi samice žraloka černoploutvého, která byla zakladatelkou chovu žraloků na Hané.

Dožila se úctyhodných 24 let a do poslední chvíle se těšila dobré kondici. Ještě včera žrala a plavala,“ prozradil zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií Josef Drtil a dodal: „Patřila k pěti nejstarším žralokům v Evropě.“ Uhynulá žraločice žila v olomoucké zoo od roku 1998.

V dobré společnosti

V posledních měsících jí dělaly společnost mladé žraločice z Hodonína a Brna. „Holky se velice dobře snášely a naše stařenka s příchodem mladinkých slečen vyloženě ožila. Krásně jí zpříjemnily podzim života a ona jim pomohla, aby si rychleji zvykly na nové prostředí,“ konstatovala mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Zasloužilá zesnulá žraločice hanáckou zoo ale úplně neopustí. „Odešla vlastně jen její duše. Tělo bude vypreparováno a návštěvníci se s ní tak budou moci setkávat i nadále,“ prozradila Gronská.

Rychlý plavec kousající do nohou

Žralok černoploutvý dorůstá do velikosti dvou metrů a patří k velmi rychlým plavcům. Vyskytuje se v mělkých lagunách korálových útesů. Na člověka neútočí, pouze když si splete nohu plavce s rybou, chňapne po ní. Ve volné přírodě se tento druh paryb dožívá 15 až 20 let.

Video  Šestimetrový žralok bílý chtěl sežrat posádku malé lodi: Kroužil kolem a číhal na ni!  - Facebook
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi