Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Soused Havla v Podcastu: Mám na něj pěkný a šeredný vzpomínky, říká

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
15. ledna 2022
05:00

Mezi nejstarší obyvatele vísky pod zříceninou Brecštejn na Trutnovsku patří Vladimír Pechan (88), který si odlehlé místo okamžitě zamiloval. Na Hrádeček se později přistěhoval také Václav Havel a s Pechanovými se spřátelil. Vladimír díky tomu zažil nezapomenutelné časy. Na druhou stranu si ale vytrpěl šikanu od policistů a výslechy na kriminálce. O životě na Hrádečku zavzpomínal Pechan pro Blesk Podcast.

Mnozí lidé tvář Vladimíra Pechana vídají v obchodech nebo na krkonošských chatách, ale vůbec si to neuvědomují. Před více než 40 lety se totiž v Horních Mísečkách konala soutěž o nejlepšího Krakonoše, kterou bývalý hajný vyhrál. Jeho fotografie jako vousatého Krakonoše se pak začaly tisknout na Krakonošovy trubičky nebo se umísťovaly jako poutač na chaty v Krkonošských horách.

Podobně jako Krakonoš má i Vladimír Pechan k přírodě blízko. Na rozlehlém statku na Hrádečku dodnes pobíhají koně, slepice a kočky, tedy zvířata, která ho poslouchají na povel. Nad jeho královstvím leží slavná chata na Hrádečku, kam jezdil odpočívat Václav Havel s Olgou a později i s Dagmar. A byl to právě Vladimír Pechan, kdo jako první odhalil kouzlo tohoto místa. 

Okouzlující Hrádeček

Tehdy pracoval jako osobní řidič ředitele Lesního závodu Vrchlabí a projížděli oblastí kolem Vlčic: „Najednou jsme sjeli do údolí a já říkal ‚Kurňa, to je nádhera. Tady bych chtěl bydlet‘. Přijeli jsme k domu a ono to bylo prázdný. Nikdo v něm nebydlel, dveře neměl, střecha byla špatná,“ vzpomínal, v jakém stavu byl jeho budoucí domov. Ředitel mu nabídl pozici hajného v revíru, kde ležel i rozbitý domek. Vladimír Pechan na nabídku kývl a ubytoval se u zatáčky v údolí.

V roce 1967 se na kopec nad ním přistěhoval mladý Václav Havel a s Vladimírem Pechanem a jeho ženou Hanou se spřátelil. „Ptají se mě, jaké mám vzpomínky na Václava Havla. Odpovídám, že pěkný a šeredný,“ začíná své vyprávění prezidentův soused. Mezi ty nejhezčí chvíle patří kupříkladu silvestr, který slavil ve společnosti Havla a jeho přátel, z nichž mu nejvíce padla do oka manželka Jana Třísky, Karla Chadimová.

Sníh za podprsenkou

„Měl jsem přístroj na zmrzlinu a vyráběl ji pro ně. Honza se sebral, šel ven a přinesl jedenáct sněhových koulí, který po nás házel. Říkal jsem mu ‚Jdi do p*dele, nedělej mi tady bordel!‘ Koule jsem sebral a nastrkal jsem je Káje za podprsenku. Ona mi povídala ‚Ty blbče, já mám až kalhotky mokrý‘,“ vzpomínal se smíchem Pechan na okouzlující Chadimovou.

Vladimír Pechan měl ze všech Havlových přátel nejradši Karlu Chadimovou. Byla s ní prý bezvadná sranda. Vladimír Pechan měl ze všech Havlových přátel nejradši Karlu Chadimovou. Byla s ní prý bezvadná sranda. | screenshot Pět z milionu

Když byl Václav Havel v Praze, na Hrádečku pobýval jeho otec. Václav M. Havel každý den chodil k Pechanům pro vajíčka a často zůstal i na oběd. „To byl ukrutně skromný člověk! Havel byl umělec, ale jeho táta byl inteligent, stavitel. Na Mísečkách dělal sportovního referenta a měl jen 1100 korun. Pan Havel, který něco vybudoval, rozumíte? Bavil jsem se s ním o tom a on to bral lidským způsobem, že je to jako v životě. Jednou je teplo a jindy zima,“ prozradil s dojetím Krakonoš z Hrádečku.

Šikana kvůli Havlovi

U jeho stejnojmenného syna si Pechan zase vážil kuchařského umění. A na jednu pochoutku dodnes se slinou na jazyku vzpomíná: „U nich vařil jen Václav Havel a dělal výborný guláš. V kuchyni měl jarmaru, v níž měl všemožné koření, jak jezdil po světě. Byl tedy znamenitý kuchař a nejenom kuchař. On byl znamenitý člověk,“ vracel se do dávných let pamětník. Přátelství s disidentem nebylo ale pouze růžové.

Pechanova rodina totiž žila pod dohledem Státní bezpečnosti a komunisté jim dělali různé problémy: „Dneska si povídáme a je to sranda, ale když žijete ve strachu a každý den vás kontrolují... Povídali mi, že mám špatný ložiska u auta. Tak jsem jel do Náchoda, nechal jsem si vyměnit ložiska a stálo to dva tisíce čtyři sta korun. Jel jsem za tři dny a zase mi říkají, že mám špatné ložiska,“ vyprávěl pan Pechan. Policistům tedy ukázal potvrzení o výměně, což jim stačilo. „Ale pořád trnete hrůzou, co vám najdou,“ dodal.

Stačilo, aby se šel podívat na koncert nebo divadlo k Havlovým a poté si ho předvolali: „Furt jsem byl na kriminálce. Já jsem byl tak vystresovaný, byl jsem posera a bál se. Já jsem tam i brečel. Třeba tady byli Plastic people a už jsem tam byl na kriminálce,“ popisoval nátlak. V osmdesátých letech se ale vše uklidnilo díky zásahu jeho příbuzného, který pracoval u policie. Po revoluci k němu Václav Havel nadále chodil, a ačkoliv byl prezident, zůstával podle Pechana pořád stejný a na buchty od jeho manželky nikdy nedal dopustit. 

Co by se mělo udělat s Havlovou chatou a jak vzpomíná na prezidentovy poslední dny před smrtí na Hrádečku, prozradil Vladimír Pechan v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Mám na Havla pěkný a šeredný vzpomínky, říká soused - Jiří Marek
Video se připravuje ...