Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ikonu revoluce zavraždili, aby jim neutekla cestou k soudu: Guevaru rozstřílel voják z pomsty

Autor: mc - 
9. října 2021
05:00

Pro mnohé se Che Guevara stal synonymem pro revoluci. Dodnes jeho tvář zdobí domy na Kubě i trička po celém světě. Ve skutečnosti jde ale o kontroverzního bojovníka, který šel za svým přes mrtvoly. Doslova. Jeho úmysly byly možná dobré, cesta k nim ale nikoliv. Ta jeho skončila uprostřed bolivijské džungle z rukou vojáka, kterému Guevarovi partyzáni zabili kamarády. Pomstu vykonal dokonale, přesto, nebo možná právě proto, se z Che Guevary stal mučedník.

Che Guevara se o politiku zajímal už od studií, vadila mu nerovnost mezi obyvateli jižní Ameriky. Vstoupil tedy do revolučního hnutí bratrů Castrových a brzy byl hned po Fidelovi jeho nejdůležitějším členem. V 50. letech pomohl svrhnout vládu diktátora Fulgencia Batisty na Kubě, díky čemuž se stal světovou ikonou.

Video  Medailonek: Ernesto Che Guevara  - Videohub
Video se připravuje ...

Dodnes je ale osobu velice rozporuplnou. Osvobodil Kubu z područí tyranie prezidenta Batisty, ale neukázal byť střípek soucitu a stoupence starého režimu střílel prakticky na potkání – právě jeho rukou byly také vykonávány masové popravy na Kubě. Měl velmi vlažný vztah k penězům, bojoval ale proti negramotnosti. Toužil dovést Kubu k reálnému komunismu – beztřídní společnosti, která funguje na základě potěšení z práce, nikoliv finanční odměny.

Kubu to ale přivedlo na pokraj ekonomické krize, a tak ho jeho kolegové z revolučního hnutí odklidil do afrického Konga, aby zkoušel dělat revoluci u nich. Tam ale neuspěl, a tak se přesunul do Bolívie. Ukázalo se ale, že tato země bude větší oříšek než Kuba. Povstalci stáli proti přesile, neměli dost munice, zásob a vázla jim komunikace mezi jednotlivými složkami.

Bylo jen otázkou času, kdy celá revoluční mise špatně skončí. Došlo k tomu 8. října 1967, kdy byl Guevara bolivijskými vojáky za asistence CIA zajat. Původní plán byl převézt ho do Panamy k výslechu, bolivisjká vláda se ale soudu obávala. Navíc hrozilo, že by jim Guevara při převozu utekl. 

Popravu vykonal voják Mario Terán, který se přihlásil dobrovolně. Při nedávné přestřelce s Guevarovými vojáky mu totiž partyzáni zastřelili tři kamarády. Na Guevarovi se vyřádil – zranění měla vypadat, jakoby je Che utrpěl při útěku z boje. Střelil ho celkem devětkrát – nejprve do rukou a nohou, až když se Guevara svíjel v bolesti na zemi mu uštědřil v rámci další salvy i dvě smrtelné rány – do krku a do hrudníku.

novakalex ( 9. října 2021 09:32 )

Bohužel, u nás se nenašel nikdo, kdo by komunisty poslal zpět za Ural. Bří. Mašínové byl jen náznak toho, jak s nimi zacházet.

Zobrazit celou diskusi