Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští horolezci Petr a Jakub už jsou v bezpečí: Popsali, proč z velehory Rakapoši nemohli dolů

Aktualizováno -
15. září 2021
15:01
Autor: yks, ČTK, rix - 
15. září 2021
06:07

V pátek vystoupili na jednu z nejnáročnějších hor světa, při sestupu ale uvízli v bezmála 7000 metrech a dál to nešlo. Pákistánský horolezec Vadžídulláh Nagrí a jeho dva čeští kolegové Jakub Vlček a Petr Macek strávili nedobrovolně na hoře několik nocí v 30stupňových mrazech, zatímco se jim zhoršovalo zdraví a docházely jim fyzické síly. Celá země jim držela palce a ve středu přišly konečně první dobré zprávy. Záchranná operace zaznamenala úspěch.

Pět krutých nocí strávili čeští horolezci Jakub Vlček a Petr Macek na hoře Rakapoši (7788 m n. m.) v Pákistánu, kterou před tím úspěšně zdolali. Dolů to už ale nešlo kvůli špatnému počasí. Konečně ve středu přišly dobré zprávy. Podařilo se jim sestoupit do potřebné nadmořské výšky, kam pro ně už mohla letět helikoptéra.

Ve středu ráno SELČ zveřejnily pákistánské zdroje informace o tom, že se podařilo zachránit místního lezce Nagrího a Petra Macka. Helikoptéra následně vyrazila pro Jakuba Vlčka.

O několik desítek minut později uvedly pákistánské zdroje, že se podařilo naložit a zachránit i druhého českého horolezce.

„Čekám na základní vyšetření po příjezdu. Jsme v pohodě,“ řekl ČTK Vlček. Pákistánský list Dawn dříve napsal, že zatímco Pákistánec Nagrí je v dobré kondici, jeden z českých horolezců má omrzliny a druhý trpí akutní horskou nemocí, kterou způsobuje nedostatek kyslíku ve vysoké nadmořské výšce. Podle Vlčka to byl ale naopak Nagrí, kdo měl potíže a potřeboval při sestupu pomoc.

"Trošku jsme vejškovku (akutní horskou nemoc, pozn. aut) asi měli, trocha kašlání. ... Naopak (Nagrí) ten byl zmatený, spouštěli jsme ho na laně, nebyl si jistý, co dělá," uvedl Vlček.

„Výstup byl z naší strany pomalý, hlavně kvůli zdravotním problémům. Sestup začal být pak ještě náročnější kvůli velkému množství sněhu. Museli jsme tak zůstat ve vysoké nadmořské výšce. Poté nám se sestupem pomohla pákistánská armáda. Poskytla nám nějaké balíčky s potravinami a lano. Ihned po dalším sestupu nás vyzvedli vrtulníkem z výšky 6 300 metrů. Jsme za to velmi vděční. Byla to pro obě strany úspěšná operace,“ popsal náročnou situaci horolezec Petr Macek.

Podle ČTK bude muset horolezec Jakub Vlček zůstat po převozu z Rakapoši přes noc v nemocnici na pozorování. Jeho kolega Petr Macek bude moci odcestovat domů hned. „Jsme v nemocnici, budu tu asi do zítra, Petr půjde domů za chvilku. Jsme v pohodě,“ řekl Vlček s tím, že v nemocnici zůstane na pozorování kvůli střevním obtížím a omrzlému prstu. Lékaři podle něj chtějí vidět, jak se omrzlina přes noc vyvine.

Horolezci úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši v pátek, poté začali sestupovat do tábora. Večer ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Díky satelitním telefonům byli však i nadále v kontaktu s rodinami a s úřady. V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se jim podařilo skupinu lokalizovat.

Podle zástupce velvyslance v Islámábádu Antonína Hradilka sice pro horolezce v úterý ráno vyrazila odlehčená helikoptéra bez dveří, ani ta je ale nebyla schopná vyzvednout, neboť se v dané výšce nemůže zastavit na místě. Ve vyjádření, které ČTK poskytlo české ministerstvo zahraničí, také diplomat uvedl, že horolezci se musí sami pokusit sestoupit do výšky 6000 metrů a že jim naproti na pomoc má vyrazit tým v čele se Sadžídem Alím Sadparou. To je syn slavného pákistánského horolezce Muhammada Alího Sadpary, který letos v únoru zahynul při pokusu o zimní výstup na K2. Původně byl členem skupiny stoupající na K2 i Sadparův syn, výstup ale ve vrcholové pasáži vzdal kvůli problémům s kyslíkovým přístrojem.

Rakapoši je 27. nejvyšší hora na světě, leží v pohoří Karákóram. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení 5000 metrů. Poprvé horu pokořili Britové Mike Banks a Tom Patey v roce 1958.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické.

jajas ( 15. září 2021 18:58 )

Vůbec by se o nich nemělo nikde psát, hajzlíci namachrovaní. Se kvůli nim někteří mohli ztrhat, aby je zachránili....oni sami by měli zalézt pod zem a nikde se veřejně neprezentovat. Podle mne to jsou naprostí zoufalci, kteří nehledí napravo nalevo a jedou si jen podle svého. Nejen že by to měli uhradit, ale i zaplatit pokutu za nedovolený vstup na tuto horu!

Anifa ( 15. září 2021 16:23 )

Jsou prý v pohodě..ale jiní riskovali životy, stálo to spoustu peněz, lezli bez povolení. Teď z nich budou VIP, bude kniha, film, možná medaile za hrdinství..

offline ( 15. září 2021 16:20 )

No vida. A mají fotky na instáč o jakých se jim ani nesnilo. A jen Blesk kolik jim zaplatí za každý článek, ve kterém řeknou jednu - dvě věty. Tak se to panečku dělá!

bullshit ( 15. září 2021 16:18 )

nebo Pilip a Bubeník na Kubě...

bullshit ( 15. září 2021 16:17 )

Tak to kluci přežili a to je dobře ale jen díky nasazení životů záchranářů. Nyní by to měli vše uhradit, to by je snad poučilo navždy.

Zobrazit celou diskusi