Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Některé našly rodinu, jiné smrt! Ty nejdojemnější příběhy dětí z babyboxů, které slaví 16. výročí

  • Autor: jel,ČTK - 
    1. 6. 2021
    15:48

    1. června uplynulo šestnáct let ode dne, kdy byl v České republice nainstalován první babybox. Ten se objevil v sídle soukromé kliniky GynCentrum. Ministerstvo zdravotnictví se totiž tehdy k těmto schránkám nestavělo příliš pozitivně. S nápadem na zřízení těchto boxů přišel Ludvík Hess (74), který za to dokonce o deset let později dostal medaili za zásluhy. V současné době je po celé zemi umístěno 79 babyboxů a brzy přibude další. Celkem se v nich našlo 218 dětí. Jen za minulý rok se jich tam objevilo 15. Nalezená miminka bývají v různém stavu, někdy jsou oblečená, jindy zabalená pouze v dece nebo dokonce zácloně. Není neobvyklé, že mají pupeční šňůru podvázanou něčím zvláštním - gumičkou, svorkou nebo špagátem z pytle od brambor! Podívejte se na několik příběhů dětí z babyboxů. 

  • 1.První babybox vznikl v roce 2006

    Myšlenka navazuje na tradici ponechávání nechtěných dětí u klášterů či kostelů, která se v Evropě rozvinula od středověku. Babyboxy bývají umístěny v ústraní, nejčastěji u nemocnice, aby byla zaručena anonymita lidí, kteří se rozhodnou dítě odložit.

    Na první odložené dítě se čekalo přes půl roku. V únoru 2006 se ve schránce objevila měsíční holčička. Matka ve špatné sociální situaci odložila jedno z dvojčat z obavy, že se o dvě děti nedokáže postarat. Protože matka u dívenky nechala rodný list, byla brzy nalezena a po přesvědčování si za měsíc odnesla dceru domů. Nebyl to přitom jediný případ, kdy se během uplynulých let dítě odložené do babyboxu vrátilo k rodičům či jiným příbuzným. 

    Co k výročí prozradil sám Ludvík Hess?

    „Otce“ babyboxů  Blesk zastihl přímo na cestě na jednání o dalším babyboxu. „Před 16 lety jsem na mezinárodní den dětí otevíral první babybox na Praze 9 a netušil jsem, že jich tu jednou bude 79. Zrovna teď jsem na cestě do Loun do továrny, kde budu jednat o tom 80. Ten otevíráme 30. července,“ prozradil  Hess.

    „Za 16 let se v babyboxech našlo 218 dětí, což je pro mě samozřejmě velké zadostiučinění, ale neberu to tak, že byly zachráněny. Spíš dostaly šanci na nový život,“ dodal.

    Přes stránku www.babybox.cz Ludvík sleduje, co je nového Přes stránku www.babybox.cz Ludvík sleduje, co je nového | CNC_Dana Kolářová
  • 2.Pohádka o babyboxu

    Holčička nalezená v kladenském babyboxu v roce 2009 dostala tehdy jméno Anežka Česká. Byla zabalená v růžovém župánku a byla laicky, ale dobře ošetřená. Dnes má již nové jméno i rodinu. To, že byla nalezena v babyboxu, ví odmalička. Rodiče Lucie a Miroslav jí to zpočátku vyprávěli jako pohádku o zámku s kouzelnou skříňkou, ve které se objevovaly děti. Skříňku vymyslel kouzelník Hess, a proto ho i Anežka velice dobře zná. „Při posledním setkání mi řekla: Mám tě ráda! Z očí se mi koulely kapky slz,“ prozradil sám Ludvík Hess.

    Čím byla starší, tím jí rodiče pohádku vyprávěli reálněji, až se nakonec dozvěděla, co je babybox. Sama dívenka prozradila, že když jí celá situace došla, nebrala to nijak špatně. To, že nemá biologické rodiče, ji nijak netíží. „Mně to přišlo prostě tak, že jsou na mě hodný a já je mám moc moc ráda. Já jsem vlastně ani nevěděla, kde se normální miminka berou, takže mi to připadalo v podstatě normální,“ popsala v pořadu 168 hodin České televize holčička.

    Sama se domnívá, že kdyby jí rodiče pravdu zatajili a řekli jí vše až nyní, nesla by celou věc hůř. Aby adopci brala jako pozitivní, rodiče s ní kromě narozenin slaví ještě „přivezeniny“. I její kamarádky se s touto informací vyrovnaly dobře a naštěstí většinou neslýchá žádné hloupé poznámky a pokud ano, nic si z toho nedělá.

    Anežka ráda tančí Anežka ráda tančí | reprofoto ČT

  • 3.Matky chtěly své děti zpět

    Není zcela ojedinělé, že odložená miminka chtějí jejich rodiny zpět. Přesně takový případ se odehrál nedávno. V polovině března se ve strakonickém babyboxu objevil chlapeček, který dostal jméno Tomáš po řediteli tamní nemocnice. Nešlo ovšem o novorozence, ale asi o tříměsíční miminko. Byl oblečen do modré teplé kombinézy a měl dudlík v puse.

    Po týdnu přišel nečekaný zvrat. Matka chtěla své dítě zpět. Ředitel nemocnice tehdy uvedl, že se jim ozvala, žena, která tvrdí, že je chlapcova matka a chce dítě zpět. Prý se ocitla v tíživé situaci a nevěděla, jak ji řešit.

    „Buď šlo o rodinné, sociální důvody, případně o nějakou hormonální disbalanci, ale nevím. Jsem samozřejmě rád, že se přihlásila, ale nebude to mít jednoduché,“ uvedl tehdy Hess s tím, že o věci zřejmě bude rozhodovat opatrovnický soud.

    Podle něj však zřejmě zatím chlapec není zpět v péči matky. „Myslím, že ne, protože kdyby ano, tak bych se to nejspíš dozvěděl. Nedávno jsem mluvil s ředitelem strakonické nemocnice Tomášem Fialou a ten mi říkal, že OSPOD má právo provádět testy a kontroly. Tak si myslím, že jí to bohužel chtějí trochu zavařit,“ řekl zakladatel babyboxů Blesku v červnu.

    Dítě dal do babyboxu někdo jiný

    Jeden z takových případů se stal před dvěma lety krátce před vánočními svátky. Do babyboxu v České Lípě někdo odložil devítiměsíční děťátko, které dostalo jméno Vojtěch. Říkalo už dokonce slova máma a táta.

    „Vojta je zcela zdravý, měl modré džíny a červený svetr na prsou s obrázkem, na hlavě teplou modrou čepici přivázanou pod bradou tkanicemi. Na fotce z babyboxu se tvářil přívětivě, žádná panika. Po levici si nesl do světa složku papírů v igelitových deskách. Zase přidělá práci úředníkům,“ uvedl tehdy Ludvík Hess.

    Nakonec se však ukázalo, že matka je v tom nevinně. Když se totiž podle přiložených dokumentů podařilo vypátrat Vojtíškovu maminku, ukázalo se, že o dítě stále jeví zájem. Do babyboxu ho prý odložil někdo jiný. „Ukázalo se, že matka je v tom nevinně, že dítě do babyboxu dal někdo jiný. Takže teď se řeší, aby se chlapec vrátil k mamince, která s jeho odložením nesouhlasila a nadále o něj jeví zájem,“ řekl v tehdy MF Dnes důvěryhodný zdroj obeznámený se situací. 

  • 4.Do babyboxu se skoro nevešel!

    Šok čekal personál pelhřimovské nemocnice 18. ledna 2019. Když babybox otevřeli, našli v něm skoro dvouletého chlapečka, který se tam téměř nevešel. Dostal jméno Karel Spěváček a případ vyvolal velkou vlnu emocí. „Doufám, že je to úlet matky a ona se teď přihlásí,“ řekl tehdy pro Blesk Hess, který dal chlapci prozatímní jméno podle svého kamaráda z autoservisu. Po jeho nálezu se ozývaly hlasy, podle kterých může zkušenost chlapečka poznamenat. 

    Brzy byl chlapeček umístěn do pěstounské rodiny. Pak se ale objevila informace, že někdo z širší rodiny chce děťátko zpět! „Zaslechl jsem, že se o něj přihlásil asi jeho dědeček, nic víc o tom ale nevím,“ komentoval to Hess s tím, že by mohl případně o Karlově budoucnosti rozhodovat soud. „Pro prarodiče chlapce to byl šok. Syn jim ani náznakem neřekl, že by se malého chtěl se ženou zbavit,“ tvrdila Blesku blízká známá rodiny. Tato informace se však nepotvrdila a biologičtí rodiče dali jasný souhlas s osvojením chlapce.

  • 5.Smutné osudy dvou dětí

    Dva případy odložených dětí bohužel skončily tragédií. Koncem roku 2015 se v babyboxu našla holčička Lenička. Ta na první pohled vypadala jako zdravé miminko, později se však ukázalo, že má vrozenou vadu. Na tu neexistovala léčba a miminko v únoru 2016 zemřelo.

    Křesťané v Chebu mu alespoň vystrojili velký pohřeb. Toho se účastnili desítky lidí. Na poslední cestu Leničku vyprovodily také zdravotní sestřičky, které se o ni v nemocnici v Karlových Varech láskyplně staraly.

    Pohřeb Leničky z babyboxu: Děvčátko z Chebu zemřelo na vrozenou vadu. Pohřeb Leničky z babyboxu: Děvčátko z Chebu zemřelo na vrozenou vadu. | Kateřina Moravcová

    Ještě horší osud potkal chlapečka nalezeného v červenci 2017. Po několika dnech zemřel, ublížila mu měla jeho vlastní matka Jana F., která ho tajně porodila doma na podlahu v koupelně. Podle soudu pak údajně miminku způsobila zranění na hlavičce.

    „Dítěti pak drtila hlavičku a těžce ho zranila,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová u soudu, který už se táhne několik let. Máma Jany, která do té doby netušila, že je její dcera těhotná, pak miminko odvezla do babyboxu, protože netušila, že je dítě zraněné!

    Dítěti jsem nijak neublížila, nijak jsem s novorozencem nemanipulovala. Nechala jsem ho ležet na místě, pak jsem odešla a pak přišla mamina. Pupeční šňůru jsem nepodvazovala a také jsem ho nemyla,“ tvrdila Jana F.

    Matka už byla za vraždu odsouzena k 17 letům ve vězení, případ se však vrátil k soudu. Údajně totiž chybí dostatečné důkazy, že by matka dítěti ublížila záměrně. Mohlo se prý také poranit při porodu, jelikož šlo o domácí porod a je známo, že dítě vypadlo na podlahu, mohlo si zranění přivodit i tímto pádem. 

  • 6.Galerie

     

     

     

     

nika70 ( 1. června 2021 21:26 )

"Toho se účastnili desítky lidí." ... a to jsem ještě nedočetla celý

ginkognito ( 1. června 2021 16:19 )

Ačkoliv si myslím, že lidí je jako psů, nápad s babyboxy je jedinečný. Aspoň dostat tu šanci! Vždy si vzpomenu, jak asi před 7 lety někdo nacpal mrtvé dítě do jakési trafo skříně v Brně - Maloměřicích. Nikdy se nepřišlo na viníka a vždy, když jedu z Brna směrem na Blansko, tak si na to vzpomenu, i když je tam vše jiné a je tam nějaké hřiště.

Zobrazit celou diskusi