Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Malý Vojtíšek (4) trpí vzácnou nemocí: Díky pomoci dobrých lidí má teď zbrusu nové ouško!

Autor: jel, VaB - 
7. května 2021
17:37

Genetické postižení s názvem Goldenharův syndrom zkomplikovalo život čtyřletému Vojtíškovi. Kvůli nemoci mu totiž chybělo pravé ouško a na to levé je nedoslýchavý. Naději na jednodušší život přinesla náročná plastická operace. Jak informovala rodina na facebookových stránkách věnovaných chlapci, začátkem května Vojta získal vysněné ouško.

Goldenharův syndrom je genetické postižení, které se projevuje obličejovou asymetrií. Zpravidla je postižena jedna část obličeje, u jistého procenta obě poloviny. Často dochází k zešikmení očí, rozštěpům pater či deformaci ucha. 

O příběhu malého bojovníka Vojty a jeho rodiny jsme vás informovali koncem minulého roku. Tehdy se Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje společně s nadací Kryštůfek záchranář snažila vybrat peníze na nákladnou plastickou operaci v Americe.

„Mám jinou tvář, nemám pravé ucho a na levé jsem nedoslýchavý. Z pravého ucha mi zbyl jen takový kousíček a trpím parézou lícního nervu. Boj se srdeční vadou jsem úspěšně vyhrál a se změnami na krční páteří bojuji statečně dál,“ popsala tehdy nadace. 

A podařilo se! Statečný chlapeček už je nyní po operaci. „Jsme dojatí, šťastní a Vojta má své vysněné ouško. Ještě dospává, ale vše proběhlo na výbornou. Děkujeme z celého srdce,“ informovali rodiče. Tato skutečnost potěšila ne jenom Vojtu a jeho blízké, ale mnoho dalších, kteří mu fandili a drželi palce. „No tak to je úžasná zpráva!“ napsala k příspěvku uživatelka Elí. „Jsem dojatá. Hlavně ať se to Vojtíškovi krásně hojí,“ připojila se Iveta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi