Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pardubice přišly o svou největší legendu: Zemřel Václav "Krychlič" Kulhánek (†73)

Autor: VaB - 
29. března 2021
13:49

Ikona Pardubic odešla, navždy. Lidé truchlí a smutní po Krychličovi, ikoně jejich města. Václav zemřel ve věku 73let. Režisérka Silva Dymáková o něm točila časoměrný dokument. „Budeš mi chybět, ani nevíš, jak moc..,“ vzkázala.

Rázovitá ikona, kterou každý obyvatel Pardubic hned poznal. Krychlič, celým jménem Josef Václav Antonín Kulhánek, byl legendou už od 60. let 20. století. Byl typický svým výrazným líčením nebo vlasy, které si lakoval do svérázného tvaru krychle. Často nosil i paruky. Ne každý o něm věděl, že měl doktorát z přírodních věd.

„Já se potřeboval vždycky odlišovat, dělal jsem revoluci, chtěl jsem prostě vypadat jinak. V šedesátých letech jsem se zamiloval do Beatles a Rolling Stones a chtěl jsem mít vlasy jako rockové hvězdy. Jenže za socialismu to bylo těžké. Nikdo se nesměl odlišovat, vyčnívat z řady. A já zas v řadě nikdy stát nemohl,“ vzpomínal pro Humans of Pardubice Krychlič.

Své vlasy si mnohdy připravoval celou noc, jak sám říkal, byla s tím hrozná práce. Ale bavilo ho to. „Dříve jsem to česával třeba celou noc. Nejdřív se to muselo nalakovat, natupírovat, nechat a pak česat, aby to mělo nějakou fazónu. Kolikrát se mi stalo, že jsem byl už unavený a lehl jsem si. Ráno, když jsem se pak probudil, jsem to měl na jedné straně splácnuté. Byl z toho nešťastný a musel to celé předělávat,“ dodával. 

Teď ale legenda odešla navždy. O úmrtí Václava, který v únoru oslavil své 73. narozeniny, informovala režisérka Silva Dymáková, která o něm točila pět let časosběrný dokument. „O Vánocích jsme si říkali, že máme natočeno. Že už tam je vše. Těšila jsem se, až dostříháme, že na premiéře vezmeš mikrofon a já do Tebe po chvíli budu šťouchat, protože už mluvíš dlouho,“ napsal na svém Facebooku. 

Na dokument o jeho životě, se už ale nepodívá. „A strašně moc to bolí.. Slibuju Ti, že se postarám o to, aby jsi tady skrze náš společný film žil dál. Chtěl jsi, aby na Tebe lidi nezapomněli. Nezapomenou. Slibuju,“ dodala Silva.

V komentářích na Krychliče vzpomínají i lidé, kteří ho potkávali. „Provázel moje mládí v Chrudimi, když jsme jeli do Pardubic, doufali jsme, že ho potkáme na nádraží. Těším se na dokument a bližší seznámení se s touto podivuhodnou bytostí,“ vzpomíná Silva Š. 

Krychlič se stal i tváři několika písniček, na YouTube je s ním i několik rozhovorů.

villon ( 30. března 2021 11:53 )

Nejste nějaká útlocitná? V Pardubkách s ním museli vydržet padesát let, na tamním nádraží za tu dobu došlo jen k pětadvaceti úmrtím na infarkt, a to tudy prošlo a s legendárním Krychličem se setkaly staticíce, ba milion cestujících. A to nepočítám, kolik šťastlivců za tu dobu potkal cestou na a z nádru.

Ievice-je-smegma ( 30. března 2021 11:00 )

Nebyl muž, ale buzna. Kdesi uvedl 2000 "partnerů".

stařec ( 30. března 2021 10:41 )

Tak jsme v Čechách dopadli!! Celebritou je kdejaký trouba z nádraží !!ACH JO....

Silvia27 ( 30. března 2021 10:11 )

toto stretnúť naživo, tak zinfar­ktujem­....hn­us...

villon ( 30. března 2021 09:30 )

Nejlepší krychli má ale stejně mladej Kim. Ten je nepřekonatelnej. Ovšem díky Krychličovi (RIP) z Pardubek máme světové prvenství v tomto módním odvětví my!!!

Zobrazit celou diskusi