Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapec (10) se na Liberecku zřítil ze zledovatělé skály do Jizery: Padal 10 metrů!

Aktualizováno -
21. února 2021
14:30
Autor: ran, ČTK - 
21. února 2021
12:14

Zásah v nepřístupném terénu. V sobotu liberečtí hasiči vyjížděli ke zraněnému chlapci (10), který se zřítil z 10metrového srázu pod naučnou stezkou na Liberecku a dpadl do Jizery. Vrtulník ho převezl do nemocnice.  

Stav zledovatělého turistického chodníku podcenil mladý chodec na naučné Riegrově stezce u Semil. Podjely mu nohy a on se zřítil z deseti metrů. Pomáhali mu přivolaní hasiči ze stanic v Semilech a Liberci.

"Podle rodiny, se kterou výlet podnikl, po uklouznutí doslova podlétl zábradlí, které v polovině stezky chrání před pádem do řeky," uvedl mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

„Povaha zásahu si vyžádala nasazení lezeckého družstva. Hasiči na místě spolupracovali s leteckými záchranáři při ošetření,“ uvedli liberečtí hasiči na svém facebooku. „Poskytli zraněnému tepelný komfort a transport k místu, odkud byl přepraven vrtulníkem do nemocnice,“ dodali hasiči.

Stav zraněného si vyžádal ošetření. „Nezletilý utrpěl středně těžké poranění, byl ale při vědomí. Vrtulník ho transportoval do Fakultní nemocnice Hradec Králové na dětské traumacentrum,“ uvedl pro web iDnes mluvčí zdravotnické záchranné služby v Liberci Michael Georgiev.

"Měli jsme podezření na zlomeninu levé ruky a poranění páteře. V každém případě byl hoch ve velkých bolestech, a kdybychom jej měli transportovat po zemi, čekala by nás asi kilometr dlouhá cesta. Takže jsme zvolili transport v podvěsu pod vrtulníkem," uvedl pro ČTK  náčelmík Horské služby Jizerské hory David Savický. 

3,5 kilometrů dlouhá cesta po oblíbené stezce vede romantickým údolím Jizery a skalnatým kaňonem Galerie Jizery. Jméno stezka získala po slavném místním rodákovi Františku Ladislavu Riegrovi.

Video  Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi