Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladíkovi (22) lékaři řekli, že má angínu, a odmítli se mu podívat do krku kvůli strachu z covidu: Byla to rakovina!

Autor: ran - 
28. února 2021
19:26

Prodavači Benu Petersovi (22) z anglického města Swindon lékaři dva měsíce tvrdili, že má angínu. Přestože užíval hromady antibiotik, příznaky nepolevovaly. Kvůli obavám z covidu se mu zdravotníci odmítali podívat do krku. Pak se ukázalo, že má leukemii.

Chybná diagnóza, ke které přispěla i hysterie z covidu, Benovi zpozdila o dva měsíce vhodnou léčbu. Lékaři se mu nechtěli podívat do krku, přitom se mu mandle zvětšily na velikost golfového míčku. Nemohl jíst a sotva dýchal. Místo fyzické návštěvy do ordinace posílal vlastnoručně nasnímané fotky svého hrdla.  

Využíval několik krabiček antibiotik, ale vůbec nepomáhaly. A to nejen na krk, ale nehnuly ani s ukrutnou bolestí, kterou celou dobu zažíval. Do toho musel pokračovat v práci, kde trávil 40 hodin „na place“. Se zákazníky se mu s knedlíkem v krku špatně mluvilo a rouška, kterou měl v práci osm hodin na obličeji, jeho dýchací potíže jen zhoršovala.

Od října do prosince 2019 slyšel stále dokola „angína“, a o tom, že má jen tuto nemoc, byl i on skálopevně přesvědčen. O to větší byl jeho šok, když se dozvěděl pravdu. Bylo to na Druhý svátek vánoční, kdy se mu extrémně přitížilo. Zavolal si pohotovost, protože už měl vážné problémy s dýcháním.  

„Nemohl jsem skoro dýchat a ani vstát z postele. Nedokázal jsem pozřít sváteční večeři, byl jsem v koncích,“ řekl Ben webu deníku Daily Mail. Ale i na pohotovosti mu sdělili, potřetí, že má angínu. Slitovali se, až když slyšeli, jaké má bolesti. Na základě krevních testů a testů kostní dřeně zjistili, že trpí akutní lymfatickou leukemií, tedy rakovinou.

Převezli ho do nemocnice, kde pak strávil dlouhý čas na chemoterapiích a dalším léčení. „Všichni lékaři, kteří se tam o mě starali, byli skvělí,“ chválí doktory, i když byl zpočátku naštvaný kvůli zpoždění, které jeho léčení nabralo.  

Své krajany Brity teď nabádá, ať dbají na prevenci a trvají na tom, aby byli řádně vyšetřeni, a nedají se odradit výmluvami na covid. Do toho také skupina britských poslanců varuje před zanedbáním péče o pacienty s rakovinou. „Rok se upřednostňovali pacienti s covidem, teď je na čase totéž udělat pro lidi s rakovinou,“ říkají a varují, že zanedbání péče by mohlo stát život až 100 tisíc lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi