Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Armáda hledá domov pro psí důchodce: Ovčáci Brix a Max dlouho věrně sloužili vlasti

Autor: jel - 
18. února 2021
21:43

Brix a Max ukončili svou aktivní službu. Přestože se o ně armáda i v „důchodu“ dokáže dobře postarat, bylo by pro ně lepší, kdyby stáří prožili u chovatele či rodiny. Ovčáky tak nabízí k odprodeji a hledají pro ně nový domov.

„Tito psi již nesmí být nadále využíváni aktivně jako pracovní, tedy například ke střežení nemovitostí. Mohou se ale stát skvělými parťáky pro Tebe a Tvoji rodinu,“ píše Agentura vojenského zdravotnictví na svých facebookových stránkách. Ta zároveň uvádí, že i v případě, že by se nenašel nový majitel, bude o zvířata dobře postaráno a budou mít zajištěnou kvalitní veterinární péči.

„Je ale pochopitelné, že následný život psa u chovatele nebo psovoda může mít jiné kvality zejména v emoční oblasti, kdy se pes například dostává do úzkého kontaktu s rodinou,“ dodává agentura. 

Brix

Prvním z nabízených mazlíčků je osmiletý německý ovčák Brix. Ten trpí onemocněním páteře, kvůli čemuž napadá na zadní končetiny, k pohybovým potížím se přidávají i artrotické změny. Hodí se spíš pro zkušeného chovatele, který si u něj vybuduje autoritu. „Pes vhodný k rodinnému domu se zahradou. V kotci je čistotný. Dominantní povahy vůči jiným psům, k fenám tolerantní.“

Brix Brix | Agentura vojenského zdravotnictví

Max

Druhým pejskem, jehož armáda nabízí k odprodej, je kříženec německého a belgického ovčáka Max. Ten je už dokonce jedenáctiletý, podle informací uvedených na webu se hodí pro rodiny s dětmi a zahradou. Jde o bezkonfliktního mazlíčka, který rád nosí aporty a plave. „Za zvěří neutíká, pokud si ho jiní psi nevšímají, tak je bezkonfliktní. Miluje vodu a rád plave,“ píše se na stránkách.

Max Max | Agentura vojenského zdravotnictví

Lidé na sociální síti popřáli pejskům, aby na „stará kolena“ našli pěkný domov. Objevila se ale také kritika. Podle paní Simony je odprodej nesmyslný. „Vím z vlastní zkušenosti, že stáří našich čtyřnohých parťáků bývá spojeno s nemalými náklady. Odprodej mi přijde úplný nesmysl - viděla bych to na darovací smlouvu s přesnými podmínkami. A možná Vám zákon neumožňuje dát psovi na stáří rentu, ale úhrada veterinárních nákladů mi přijde naprosto rozumná a adekvátní. Každý vysloužilec dostane důchod,“ psala svůj názor.

Podívejte se na video o německých ovčácích, jejichž majitelka zemřela a oni dlouho živořili o samotě, než byli na počátku ledna zachráněni.

Video  Dvě desítky německých ovčáků zachránili z pekla. Pět jich nepřežilo  - Kateřina Lang, facebook
Video se připravuje ...

mak ( 23. února 2021 01:14 )

Tak hlavně, ze nestrada emocne psovod. Dat dobre slouziciho psa na pár poslednich tydnu života muze jen necita. Uspat ho mohk nechat sam, ale na to nema koule. Pes ve stavu Brixe, kdy to, ze taha zadni nihy je poznat i z fotky, neumi si uz dobre sednout, nepřežije bez trápení dalsi zimu. A je pro nej nevhodne byt v zime venku. Marast toto. Jeste uvádět, ze nejsou zahrnuty náklady na dalsi vycvik, kdyz ten oes sotva chodi@ lepsi uz to nebude. At dozije spokojene.

xoxo ( 19. února 2021 12:01 )

Ti pejsci mají svou hodnotu, kdy si myslím, že koupí se dostanou do rukou opravdu vážného a odpovědného zájemce.

Zobrazit celou diskusi