Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vědci sbírali a očichávali prdy: Zjišťovali, jestli víc smrdí muži, nebo ženy. A výsledky?

Autor: Marta Nováková - 
13. února 2021
10:56

Asi každému muži jeho partnerka vyčítá, že by neměl tolik prdět. Američtí vědci ale dámám berou vítr z plachet: Nejen že obě pohlaví upouští plyny stejně často, ale ženské pšouky navíc zapáchají mnohem více než ty mužské!

Každý dospělý člověk vypustí ze střev denně kolem dvou litrů plynů, což vydá na 10 až 20 pšouků. A to bez ohledu na pohlaví! Třaskavému tématu se nezávisle na sobě věnovaly hned dva internetové pořady – doktor Ginni Mansberg v podcastu Věci, o nichž se nedá mluvit v televizi a populární TikTok kanál Šílená medicína.

Oba však svá vystoupení opírají o závěry studie předního amerického gastroenterologa Michaela Levitta, jenž se jako jeden z prvních rozhodl už v roce 1998 místo kvantity zaměřit na »kvalitu« lidských plynů – totiž jejich zápach.

Práce »na prd«

V rámci svého výzkumu dal 16 dospělým dobrovolníkům sníst jídlo z fazolí a projímadla a poté jim trubičkou z konečníku odebral vzorky větrů. Dva z jeho spolupracovníků pak dostali na starost posoudit jejich zápach. Jejich prací tedy bylo čichat k prdům a popisovat je. Pro vědu se holt musí občas trpět...

Zákeřná zelenina

Levittův tým nakonec zjistil, že ženský pšouk má sice menší objem než ten mužský (88 ml u dam oproti 119 ml u pánů), ale obsahuje až třikrát více sirovodíku – a tudíž i více zapáchá. Za všechno prý může odlišné složení jídelníčku. Mikrobi, kteří zpracovávají jídlo v lidském žaludku, totiž produkují více síry při zpracovávání cukrů, škrobu a vlákniny.

Nejvíce proto zapáchají plyny ze zdravých potravin, jako jsou například hrášek a brokolice. A v tom je právě jádro pudla: Protože dámy mají sklon jíst zdravěji než jejich mužské protějšky, jejich plyny logicky i více zapáchají.

VIDEO: Další zdravotní výzkum. Kolik kroků mám denně ujít?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kedris ( 28. února 2021 00:54 )

konečně regulérní článek v tomto deníku, který má hlavu i patu, jinak je to jen kovid..kovid..

verka1 ( 13. února 2021 17:10 )

😁👍

Jelimanek ( 13. února 2021 13:54 )

V dívčí baletní škole se jednou ucpaly záchody. Vyjde uklízečka z hajzlů, nevěřícně kroutí hlavou, spráskne ruce a povídá: dívenky jak stvol, ale ĥ○ṿn○ jako cep!

mim33 ( 13. února 2021 12:34 )

Mělo by se hlavně zkoumat, jestli na světě není příliš mnoho zbytečných vědců, kteří dělají nesmyslné výzkumy, aby se dostali k dotacím.

krapotkin ( 13. února 2021 11:38 )

Mají to vědátoři starosti za naše peníze.

Zobrazit celou diskusi