Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oliverek se SMA se nejdražšího léku asi nedočká: Nová pomůcka mu aspoň usnadní život

Autor: jel - 
9. února 2021
05:20

Oliverek trpící spinální svalovou atrofií už zřejmě nejdražší lék světa Zolgensmu nedostane. Poslední naděje rodičů už vyhasly. Statečný chlapeček však nic nevzdává a poctivě cvičí. S rodiči si byl také vyzkoušet novou zdravotní pomůcku.

„Oliverek měl dnes nabité odpoledne,“ napsali ve středu rodiče na facebookových stránkách věnovaných malému chlapečkovi. Oliverek byl nejprve na cvičení v neurorehabilitačním centru a pak si jel vyzkoušet polohovatelnou ergonomickou židličku, která zároveň funguje i jako vertikalizační zařízení.

Rodiče připojili také dvě fotografie Oliverka. Na první z nich se malý bojovník snaží a ze všech sil cvičí, až má červené tvářičky. Na druhé si zkouší zmíněnou židličku, která by mu mohla usnadnit život.

Naděje rodiny malého chlapce na nejdražší lék světa už bohužel definitivně vyhasly. Přestože se rodině minulý rok podařilo ve sbírce sehnat požadovanou sumu peněz a lék Zolgensma měla nakonec uhradit pošťovna, v Motole statečnému Oliverkovi kvůli jeho zdravotnímu stavu odmítli lék aplikovat.

Lékaři se totiž obávali, že by mohl chlapci víc ublížit, než pomoct. Rodiče se tak upínali k zahraničí, kde podání léku často není limitováno věkem, ale váhou. Bohužel ani toto nevyšlo. Oliver totiž překročil i váhový limit, podle kterého v Evropě aplikují dětem genovou terapii. 

„Oliverek přesáhl váhový limit, jedinou možnost jsme měli cca do těch jeho druhých narozenin. Potom jsme ještě doufali nad Německem, tam léčbu aplikovali jak starším, tak těžším dětem, ale nechtějí brát cizince. Což se na druhou stranu nedivím, protože ten nápor lidí z celé Evropy musí být šílený. No pořád věříme a doufáme, že prostě Oliverek čeká na něco lepšího,“ uvedli rodiče.

Video  Olivera s SMA nebudou léčit v Motole  - Blesk TV
Video se připravuje ...