Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čapí hnízdo obývá zloděj a fetišista! Ukradené plavky a podprsenky překvapily ošetřovatele zooparku

Autor: jžk - 
23. ledna 2021
05:48

Podivuhodný nález učinili ošetřovatelé ze Zooparku Chomutov, když kontrolovali stabilitu hnízda čápů bílých. Kromě vlasců a drátů si ho ptáci vystlali nakradeným oblečením!

Tričko, pásek, podprsenka… Čápi bílí hnízdí v chomutovském zooparku již skoro 35 let. Tento obzvlášť chráněný druh měl své hnízdo, které je umístěno na vysokém torzu dubu, plné lidského oblečení. Kalhotky, ponožky, plavky i zimní rukavice museli ošetřovatelé z ptačího hnízda samozřejmě odstranit.

Pro mláďata mohou být takové „vylepšováky“ všedního příbytku nebezpečné, mohou se do nich zamotat. Čapí sbírka oblečení prý není podle ornitologa Petra Hory běžná záležitost, zároveň se však nejedná ani o raritu. „Ne, že by to dělali všichni čápi, ale někteří do hnízda tyhle věci nosí,“ uvedli na facebookových stránkách zooparku jeho správci. „Často lítají směrem k rybníku Banda, takže když si tam někdo zapomene plavky, pro takového čápa je to zajímavá věc na vystlání hnízda,“ dodal Hora na otázku, kde velcí ptáci k hadříkům přišli.

Pobavení fanoušci se v komentářích začali přiznávat k jednotlivým kouskům, které jim čápi v nestřežené chvíli zřejmě odcizili. Fascinující je také fakt, že si fintivý čáp vybíral kousky sladěné do jednoho spektra barev. „Nějaký fetiš, hádám,“ zavtipkoval si jeden z komentujících. „Pak že ponožky žere pračka,“ dodal trefně další.

Zloději nejsou v ptačí říši neobvyklí. Holubí dům v Rožmberku stíhá nepříjemný osud. Páreček holubů zde již podruhé snesl vejce a pokaždé je ukradla vrána šedivka. Vrána šedivka je všežravec, živí se jak semeny a plody, ale též krade a žere cizí vejce. Krádež druhého vejce se podařilo zachytit na kameru. 

frantacizek ( 23. ledna 2021 06:34 )

ale čáp s dobrým vkusem, ta saténová košilka nevypadá zle

frantacizek ( 23. ledna 2021 06:32 )

Zobrazit celou diskusi