Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neuvěřitelná bezohlednost: Lidé sáňkují u masových hrobů koncentračního tábora Buchenwald

Autor: jel - 
18. ledna 2021
05:20

Bezohlednost návštěvníků šokovala nejen zaměstnance památníku Buchenwald. Lidé si totiž v posledních dnech chodí do míst, kde býval koncentrační tábor, užívat zimních radovánek. Některé stopy saní končí až u masových hrobů. Kvůli neuctivému chování musí památník zvyšovat ostrahy a neváhá se obrátit na policii.

V bývalém koncentračním táboře Buchenwald, postaveném v roce 1937 nedaleko německého města Výmar, zemřelo během války okolo 76 tisíc mužů, žen a dětí. Ti byli buď zavražděni nacisty, nebo zemřeli v důsledku strašných podmínek, jaké v místě panovaly. Tábor byl po válce zbourán a na místě zůstala pouze hlavní brána, dvě strážné věže, lazaret a krematorium. Několik let poté byl na místě obětem postaven pomník.

„Sportovní aktivity na místě porušují návštěvní řád a ruší klid mrtvých,“ vyjádřil se ve čtvrtek památník na svých internetových stránkách. Varovali také, že v oblasti budou posíleny bezpečnostní kontroly a každý neoprávněný návštěvník bude nahlášen policii. Ředitel Jens-Christian Wagner uvedl pro německou stránku Der Spiegel, že o víkendu se na místě objevilo velké množství lidí, ale většina přišla především kvůli zimním radovánkám.

„Některé stopy saní končily až přímo u masových hrobů,“ uvedl s tím, že rozumí tomu, že obzvlášť v době koronaviru lidé chtějí strávit čas venku, ale památník očekává, že se tam návštěvníci budou chovat vhodným způsobem.

Dodal, že s časem citlivost lidí k určitým událostem slábne. Minulý rok v lednu například památník řešil problém s tím, že tam na návštěvu přijíždělo čím dál více lidí sympatizujících s nacismem. Vzkazy o tom, že nacismus byl pro Německo dobrý, se dokonce objevovaly v návštěvní knize.

151515 ( 18. ledna 2021 18:23 )

hahans ( 18. ledna 2021 14:39 )

To je určitě hoax, naši nacističtí němečtí přátelé žádné koncentrační tábory nezřizovali. Že někteří lidé v jejich rekreačních táborech z přepychu a nudy páchali sebevraždy byla přece jejich věc.

johnny stopper ( 18. ledna 2021 08:37 )

Osvětim je výraz německé kultury a být Poláky, vážně uvažuji o přepakování areálu do Německa. Hlavní pohřebiště v Osvětimi byl břeh Visly, kam sypali popel většiny obětí.

Zobrazit celou diskusi