Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocná Marianka (15) dělá druhým radost a zároveň trénuje: Na asistenty si vydělává mýdlem

Autor: Slávka Červená - 
6. ledna 2021
05:25

Marianka Vaněčková (15) ze Zlína od tří let trpí svalovou atrofií a je upoutána na vozíček. Nyní dělá radost lidem mýdly, kterými si také vydělává alespoň trochu peněz na asistenční služby.

Marianka vyžaduje stálou péči. Tu jí věnuje maminka Marie (45), samoživitelka, mistryně světa v orientálním tanci. Ta má teď coby lektorka s prací utrum. Rodina je odkázána na dávky od státu.

Mají úspěch

„Když nás koronavirus uvěznil doma, přemýšlely jsme s dcerou, jak se zabavit. Zkusily jsme vařit mýdélka. Netušily jsme, jaký zájem a podporu to vyvolá na sociálních sítích. Máme velkou radost,“ řekla máma. „Moc mě to baví, hlavně míchání barev a odstínů. Mamka kupuje přírodní mýdlovou hmotu s bambuckým máslem a přimícháváme vonné esence. Směs pak lijeme do forem. Já mýdla i balím a tak si procvičuji motoriku rukou u prstů,“ popsala Marianka.

Jako poděkování

Lidé jí psali e-maily, začali posílat finanční příspěvky na účet a ona jim zase jako poděkování posílá mýdlo. „Ten zájem je posilující. A těší mě, že všechna mýdla jsou krásná a třeba těch se čtyřlístky pro štěstí do nového roku není nikdy dost,“ dodala Marianka. Finanční příspěvky rodina využije na zaplacení asistence studentek. „Pro mě je to úleva. Nemohu odejít z domu, ale mohu uklidit, uvařit nebo se třeba vyspat,“ přiblížila máma. Pokud chcete Marianku také podpořit, více informací najdete na jejích stránkách.

Svalová atrofie

Nevyléčitelné nervosvalové onemocnění. Poškozuje nervy, které kontrolují vůlí ovládané pohyby, chůzi, sezení, kontrolu hlavy, krku. Dítě se postupně přestává hýbat. Začínají i dechové problémy, potíže s polykáním jídla, slin. Pacienti často musí být napojeni na plicní ventilátor.

frantacizek ( 6. ledna 2021 06:33 )

http­://ma­rian­kava­necko­va.cz/ fakt se koukněte, tímhle obdaruji spousty osob ženského pohlaví coby unikátní dárek. Tímto končím s nákupy mýdel Dove, kde jsou málo kreativní a budu spoléhat už celoživotně tady na Marianku Pač příjdou určitě ještě další exploze její kreativity s novými motivy

frantacizek ( 6. ledna 2021 06:18 )

s tím bude škoda se i mýt, ta mýdla jsou jako na výstavu, jestli i voní na větší vzdálenost..jsem fakt unešený, a tohle nenapadne výrobce mýdel..

frantacizek ( 6. ledna 2021 06:15 )

ta mýdla jsou nádherná!! jestli takhle i voní, jak vypadají, tak to se těším, až přijdou. Doporučuji všem se na tu stránku Marianky kouknout přes odkaz v textu článku. A já jdu přemýšlet, které si objednám, pač bych chtěl všechny, ale to bych měl možná na celý zbytek života, protože mýdlo používám jen na ruce. Ale bylo by fajn, kdyby tu stránku nechala Marianka běžet trvale, pač si bude určitě mé okolí objednávat + je to fajn dárek pro holky z mého okolí, který se hodí vždy v nějakém větším balení coby dárek. Ukážu i našim studentkám, fakt krásné Marianko

Zobrazit celou diskusi