Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Počátky letectví v českých zemích poznamenala tragická nehoda: Starostu s manželkou rozsekala vrtule

V roce 1912 došlo při letecké exhibici v Ústí nad Labem k tragédii.
V roce 1912 došlo při letecké exhibici v Ústí nad Labem k tragédii.  (Autor: usti-nad-labem.cz)
Autor: chal - 
14. ledna 2021
21:40

Létání je dnes mnohými bráno za podobnou samozřejmost, jako je jízda autem. Když se ovšem na začátku 20. století letectví rozvíjelo, letouny mezi lidmi pochopitelně vzbuzovaly velké pozdvižení, na letecké přehlídky chodily tisíce diváků. Tak tomu bylo i v září roku 1912 v Ústí nad Labem, kdy se tamním obyvatelům předvedl známý pilot Karl Illner se svým letadlem Holubice. Výjimečný den ale bohužel skončil tragicky.

Průkopník letectví, rodák, pilot Karl Illner se narodil v Žacléři na Trutnovsku 14. července 1877. V dospělosti se zabýval vývojem letounů ve vídeňské dílně Igo Etricha, z počátku šlo o primitivní kluzáky, u kterých nešlo mluvit o plnohodnotném letu. Stroje spíše poskakovaly, v roce 1909 ale Illner zaznamenal velký úspěch, když s letounem ve zhruba pětimetrové výšce uletěl asi 200 metrů bez přistání.

V následujícím roce už Illner létal v novém stroji nazvaném Holubice. Pilot dělal v roce 1910 velké pokroky, 13. dubna vydržel ve vzduchu osm minut, za 11 dnů pak dokonce necelou půlhodinu! Právě s Holubicí se proslavil nejvíce a později vystupoval na exhibicích ve Vídni, Budapešti nebo právě v Ústí nad Labem.

Letecké přehlídky lákaly tisíce až desetitisíce diváků, jedné z nich se dokonce zúčastnil i císař František Josef I. Illnerova hvězda v roce 1910 rychle stoupala, v listopadu udělal světový rekord v délce trvání letu, když v letadle s pasažérem vydržel ve vzduchu lehce přes čtyři hodiny.

V roce 1912 Karl Illner absolvoval exhibici v Ústí nad Labem, která se tragickým způsobem zapsala do dějin. V sobotu 28. září organizátoři na louce, v místech, kde dnes stojí sídliště Skřivánek, vyznačili místo pro diváky a postavili stan jako improvizovaný hangár.

Po poledni se na místě sešel dav několika tisíc platících diváků. Illner do vzduchu vzlétl ve třičtvrtě na pět. Vydržel tam ale jen něco přes minutu a půl, letoun totiž začal ztrácet stabilitu, a tak se pilot rozhodl pro nouzové přistání. Když se blížil k zemi, všiml si, že po louce před letounem utíkají dva lidé, uvádějí oficiální stránky města Ústí nad Labem. Illner už nehodě zabránit nedokázal.

Dvojice diváků zůstala po střetu bezvládně ležet na zemi. Jednalo se o starostu obce Stříbrníky Franze Rehna a jeho manželku. Vrtule jim způsobila smrtelná zranění hlavy.

Ani pilot ani organizátoři ovšem za nehodu nenesli vinu. Starosta totiž podle zjištění vyšetřovatelů i přes opakovaná upozornění organizátorů odmítal louku opustit. „Pořadatelé Rehnovi nabízeli místo zdarma mezi diváky, ten však argumentoval tím, že nemá límeček a není tedy vhodně oblečen,“ píše se k tragické události na stránkách města.

Illner se po nehodě zhroutil, nicméně vzhledem k okolnostem mu smrt dvou lidí nikdo nedával za vinu. Chyba nebyla ani na straně letadla, k nouzovému přistání totiž Illnera nepřiměla technická závada na motoru, ale nejspíš vzdušné víry.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi