Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoční strom Jirkova zasazoval dárce před 45 lety synovi: Rodina 15metrový smrk darovala městu

Autor: Helena Lacinová - 
6. prosince 2020
17:01

Slzičky ukáply manželům Marii (73) a Františkovi (76) Hoffmannovým z Chomutova, když lesníci řezali patnáctimetrový smrk na jejich zahradě. Muž ho sázel před pětačtyřiceti lety pro mladšího syna Martina (50), když mu bylo pět let.

Z malého stromu se stal ztepilý krasavec, který zasahoval až na střechu domu, tak se rodina rozhodla ho darovat městu Jirkovu. „Jsme samozřejmě rádi. Vybrat vánoční strom na náměstí není vždy lehké. Jsme rádi, že Hoffmannovi se rozhodli pro Jirkov, i když jsou z Chomutova,“ řekla včera starostka Darina Kováčová. Hoffmannovi dům v Chomutově koupili před padesáti lety.

„Muž podle tradice pořídit dům a vysadit strom, vysadil na zahradě oběma našim synům smrk. Ten staršího Františka stále ještě roste,“ řekla M. Hoffmannová. Ze stromu, který darovala rodina, jako vánoční, si schovala šišky. „Ze semínek zkusím vysadit pokračovatele,“ dodala žena. Plánuje, že na ozdobený vánoční strom z jejich zahrady se přijde s rodinou do Jirkova podívat. Hoffmannovi mají ještě dceru Marii (40) a pět vnoučat.

VIDEO: Znáte původní zvyky adventu?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi