Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tatínek dojemně zavzpomínal na zesnulou Makulku (†15): Chybíš nám, náš milovaný motýlku

Autor: chal - 
27. října 2020
05:01

Smutné "výročí" si připomněli rodiče Markétky Svobodové, kterou znal každý jako Makulku. Od smrti jejich dcery totiž v sobotu uplynul už měsíc. Dívka trpěla vzácnou nemocí motýlích křídel, což jí ale nebránilo, aby milovala život a radovala se z každé maličkosti, jak v dojemném příspěvku na sociální síti zavzpomínal Markétčin otec Tomáš.

Milovala život a ráda se smála navzdory tomu, že jí byla diagnostikována velmi vzácná choroba známá jako nemoc motýlích křídel. Pacienti s touto diagnózou často dennodenně trpí obrovskými bolestmi. Každý dotek pro ně může být utrpení, protože mají tenkou a lehce poranitelnou kůži. Nezřídka také umírají v nízkém věku. To byl bohužel právě případ i 15leté Markétky Svobodové z Mělnicka.

Makulka se svým těžkým osudem statečně bojovala, na konci září ale její rodiče dceřiným fanouškům na facebookové stránce oznámili tu nejhorší možnou zprávu. „Makulka dnes v ranních hodinách odletěla za svými kamarády do motýlího nebe. Už ji nic nebolí…“ uvedli.

V sobotu 24. října si pak připomněli měsíční výročí dcerčiny smrti. „Strašně nám tu chybíš Makulínko, bojovnice naše nejdražší,“ napsal Markétčin táta Tomáš na facebook. „I přes všechnu každodenní bolest jsi život milovala a radovala se z každé maličkosti. Jsi a stále budeš naše láska a štěstí. Moc to bolí, že tu nejsi...“ vzkázal Tomáš dcerce.

Nemocí motýlích křídel trpí v České republice kolem 300 lidí. Zlepšit jejich život a pomoci rodinám pacientů se snaží například dobročinná organizace Debra, jejíž činnost podporuje například herečka Jitka Čvančarová. Ta v říjnu zmínila Makulčino úmrtí v pořadu Tvoje tvář má známý hlas v díle, který vyhrála svou imitací zpěvačky Adele. Peněžní výhru pak věnovala právě organizaci Debra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi