Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Papoušky v zoo museli schovat před návštěvníky: Nadávali jako špačci

Ilustrační foto.
 (Autor: Foto Blesk - Michal Charbulák)
Autor: ČTK - 
30. září 2020
07:24

Zoologická zahrada ve Friskney na východě Anglie skryla pět papoušků před zraky návštěvníků. Papoušci šedí, známí také jako žako, totiž lidem sprostě nadávali. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Pětici papoušků získala zoo Lincolnshire Wildlife Park, který sídlí asi 160 kilometrů severně od Londýna, letos v srpnu. Nejdříve je umístila do karantény a před časem je vystavila pro návštěvníky. Ve venkovních voliérách ale afričtí opeřenci dlouho nevydrželi. 

Lidem, kteří si ptáky přišli prohlédnout, totiž žakové sprostě nadávali. Správa zoo se tak rozhodla papoušky raději dočasně skrýt v zázemí nepřístupném veřejnosti.

Jess Newtonová, která se v anglické zoo o papoušky stará, považovala podle BBC jejich peprná slova zpočátku za zábavná. Doufala ale, že po přemístění do voliér s nadáváním přestanou. To se ale přepočítala.

„Papoušci nadávají, aby vyvolali reakce či odpověď,“ vysvětlil ředitel zoo Steve Nichols. Pokud se na ně začnou lidé udiveně dívat, nebo se dokonce začnou smát, povzbudí to ptáky podle něj k dalšímu klení. „Některým návštěvníkům to připadalo legrační, ale o víkendu k nám chodí děti, a tak jsme se rozhodli je raději přesunout,“ řekl Nichols.

Ředitel zoo zároveň vyjádřil naději, že se papoušci v nové skupině, kde nyní budou žít, naučí jiná slova. „Jestli ale ostatní naučí nadávky a já budu mít nakonec 250 sprostých ptáků, nevím, co budeme dělat,“ dodal Nichols. 

frantacizek ( 30. září 2020 10:33 )

neznalY - omluva zdejším češtinářům

frantacizek ( 30. září 2020 10:33 )

jako marketingově je to atrakce,to by měla ta zoo zvážit.Navíc děti i v Británii, která je konzervativní, určitě neuslyší nic, co by už neznali, než do té zoo došly

frantacizek ( 30. září 2020 10:32 )

no to jsem chtěl právě napsat,co říká ředitel té zoo na konci, že když je stáhnou a přidají k ostatním zatím neklejícím, bude mít jednou tolik klejících..

illyria ( 30. září 2020 09:17 )

Táta má žaka a ten je taky sprostý. On nějak ví, co je sprosté a co né. A když příjde návštěva tak nadává jak dlaždič... Prostě na sebe poutá pozornost... Občas pochytí věci které slyšel jen jednou. Například jednou začal hlásit "jedu do Korei", asi to slyšel někde v TV... A navíc slova jako kre**n, ko*ot, k*r*a* atd. se mu dobře říkají. Roztomilé hlášky se sice naučil, ale neříká je moc často. To musí vidět pamlsek... A jeho nejoblíbenější je, když někdo příjde a řekne "dobré ráno, tak odpovídá "není ráno, je den, dobrý den" sestřenka se ho snažila naučit "dobrý den, kozy ven" a to se mu nelíbilo a tak to neříká .D

Zobrazit celou diskusi