Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel Jan Koutenský, zakladatel moderní urgentní medicíny, kamarád mu vysekl poklonu na síti

Jan Koutenský, jeden ze zakladatelů moderní záchranky, zemřel po dlouhé nemoci 5. srpna.
Jan Koutenský, jeden ze zakladatelů moderní záchranky, zemřel po dlouhé nemoci 5. srpna.  (Autor: Facebook/Komora záchranářů ZZS ČR)
Autor: ran - 
10. srpna 2020
23:03

Středočeští záchranáři se dojemně rozloučili se zesnulým lékařem a „otcem zakladatelem“ moderní záchranky Janem Koutenským (†70). Lékař, který zavedl nové, moderní metody do urgentní medicíny, byl široce vzdělaný odborník, ale také laskavý, dobrotivý a empatický člověk, popsali ho jeho mladší kolegové. Ve středu po dlouhé nemoci zemřel.

Jeden z jeho nejbližších kamarádů a zároveň kolegů zavzpomínal jménem Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje na Jana Koutenského jako na mimořádného lékaře i člověka. Podle na Facebooku zveřejněného nekrologu se „doktor s velkým D“ narodil 7. března 1950 a odešel 5. srpna 2020.

„Koutenský patřil k odborníkům, kteří se snažili posunout urgentní a intenzívní péči k pacientovi do terénu. Proto hlavně díky nim dnes máme systém přednemocniční péče, který nám mohou i ve vyspělém světě závidět,“ píše se ve facebookovém příspěvku. Jak text dále vysvětluje, v tehdejší době totiž nebylo vůbec samozřejmostí provádět u kriticky nemocných dané postupy přímo v místě vzniku ohrožení života - tak, jak je to u nás dnes zcela běžné.

Nejen skvělý lékař, ale i skvělý člověk

Odborníkům, jako byl právě Jan Koutenský, tedy vděčíme za to, že v současné době lidé přežívají situace, jež by pro ně dříve byly fatální. Pisatel nekrologu také vyjádřil své štěstí, že právě Koutenský patřil k lidem, kteří jeho, ale i další mladší kolegy vedli cestami urgentní medicíny. Neopomněl ale také svému kamarádovi vyseknout poklonu za věci „nemedicínské“, kterých si na něm všichni vážili.

Jan Koutenský byl to podle svých obdivovatelů vpravdě renesanční člověk, který oplýval nejen hlubokými medicínskými znalostmi, ale také vynikal přehledem v historii, umění a společenských vědách. A jeho  lidská stránka zůstane také legendární.

„Byl plný laskavosti, dobroty a empatie, kterou předával všude, kde se objevil. Pro své pacienty by se vždy rozdal, a to doslova. Tento přístup měl i ke svým kolegům, včetně nás mladších. Nejednou na tento životní postoj osobně doplatil, ale to pro něho nebyl důvod, aby jej měnil,“ uvedl kamarád. Podle něj je proto zcela jisté, že má „Honza“ Koutenský garantované jedno z nejčestnějších míst v záchranářském nebi.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi