Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odešla taneční hvězda: Choreograf Karel Sarközi (†53) zemřel náhle ve spánku

Odešla taneční hvězda: Choreograf Karel Sarközi  (†53) zemřel náhle ve spánku
Odešla taneční hvězda: Choreograf Karel Sarközi (†53) zemřel náhle ve spánku  (Autor: Facebook)
Autor: rc - 
9. července 2020
21:23

Taneční svět ztratil svou velkou ikonu. Ve věku třiapadesáti letech zemřel talentovaný choreograf Karel Sarközi. Rodák z Mostu odešel v sobotu ve spánku.

Miloval tanec a zasvětil mu život. Vychoval mnoho generací tanečníků. Tanečník a choreograf Karel Sarközi byl výraznou osobností v České republice i v Německu. Na vrcholu kariéry byl v 80. a v 90. letech. Rodák z Mostu pracoval v Domě dětí a mládeže, kde učil mladé talenty. Zároveň si pronajímal sály a tělocvičny, kde budoucí tanečníky připravoval na kariéru.

Na jeho hodiny chodilo víc a víc mladých nadšenců ve věku od 5  do 25 let. Sarközi začal organizovat taneční tábory a pořádal turné s dětmi. Jak uvedl Mostecký deník, v 80. letech působil v Krušnohorském divadle v Teplicích. Dokonce na výuce jazz tance spolupracoval se světovou ikonou tance a choreografie Frankem Towenem, u něhož studovali step Helena Vondráčková i Jiří Korn.

V 90. letech uspořádal taneční představení a koncerty v Mostě, na kterých se podíleli například Lucie Vondráčková, Michal David, Josef Laufer či Leoš Mareš. Mezi jeho nejúspěšnější choreografie patří tanec, který je inspirovaný americkým muzikálem „Chorus Line“. Představení bylo uvedeno v divadle v Mostě.

Smutnou zprávu o smrti vášnivého tanečníka a cestovatele oznámil Mosteckému deníku jeho přítel Pavel Kavický. Poslední rozloučení se bude konat v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě v úterý 14. července.  

Video se připravuje ...
Další videa