Zuzana Barancová, rodačka ze Slovenska, a Jeff Yip jsou vášnivými cestovateli. Na instagramovém účtu sedmatřicetiletého Jeffa se můžete dočíst, že procestoval už víc jak devětačtyřicet zemí! A kde se teď nachází? Aktuálním domovem páru, který miluje dobrodružství, je indonéský ostrov Sumatra.

Svou pouť po jihovýchodní Asii začali partneři loni v prosinci. Začátek cesty, jak píše Jeff na svém blogu Life of Y, byl pohádkový. Užívali si pláže v Thajsku a let balónem nad Myanmarem. Ovšem pak přišel úder pandemie koronaviru, který obrátil život vzhůru nohama mnohým lidem, včetně nich.  

„Ukázalo se, že koronavirus, nebo covid-19, se rychle šířil napříč Asií. Aniž bychom věděli, jak špatné by to bylo, pokračovali jsme v cestování, jako by se nic neobvyklého nedělo,“ uvedl na svém blogu Jeff a dodal: „Poprvé, kdy jsme začali pociťovat, že něco není úplně v pořádku, bylo koncem ledna. Dorazili jsme zpátky do Bangkoku z Chiang Rai,“ píše na blogu s tím, že v Bangkoku si všimli, že víc lidí nosí na ulici roušky, dokonce policisté jim dali roušky zdarma. Nicméně jak Jeff uvádí, zrovna Bangkok je místo, kde lidé nosí roušky běžně. Divné jim však přišlo, že se snížil počet turistů. 

V té době však ještě bez problémů mohli zamířit na indonéskou Sumatru. „Indonésie měla být naší poslední destinací před návratem do Británie. Plán byl, abychom začali v Sumatře, poté následovala Jáva a zakončení cesty na Bali, kde jsme doufali, že si dopřejeme nějaký relax,“ píše Jeff. Ovšem osud tomu chtěl jinak, a tak se Sumatra stala jejich poslední destinací, kde strávili více času, než doufali.

Když se uzavřely hranice, pár zrovna byl ve vesničce Bukit Lawang na Sumatře, kde pozoroval orangutany v jejich přirozeném prostředí. „Nacházeli jsme se v Bukit Lawang, na ostrově Sumatra, když bylo oznámeno uzavření hranic. Přijeli jsme sem, abychom viděli orangutany. Náš odlet měl být 12. dubna. Problém byl, že jsme měli letět ze Singapuru a oni oznámili čtrnáctidenní karanténu pro každého, kdo vstupuje do země. Měli jsme také přestup v Abú Zabí, ale poté Spojené arabské emiráty oznámily uzavírku hranic, takže byl náš let zrušen,“ prozradil pro britský deník Daily Mirror Jeff.

Jejich čas strávený na pohádkové Sumatře se tak prodloužil na dva měsíce. „První dny se zdály být normální. Malé skupinky turistů chodily kolem. Místní stále pracovali v několika málo obchodech, které byly otevřeny,“ uvedl Jeff s tím, že s uzavřením hranic se život změnil. Někteří turisté se vrátili zpět do svých rodných zemí a další, stejně tak jako oni, uvízli tam. Obchody se zavřely.

„Už to budou dva měsíce teď, stále čekáme na zprávy o naší letecké situaci a Indonésie je stále uzavřena pro turisty. Ačkoliv to není tak, jak jsme si plánovali, byli jsme šťastní, že zůstáváme v Bukit Lawang, když Británie oznámila karanténu a tady nebyly žádné regulace. Dáváme si pozor na náš rozpočet a snažíme se neutrácet za zbytečnosti,“ uvedl Jeff pro Daily Mirror a dodal, že za noc platí 5 liber (150 Kč) a za jídlo pro jednoho zhruba 1-2 libry (30-60 Kč). „Chodíme na procházky každý den podél řeky. Vidíme opice, ještěrky a občas hady,“ popsal Jeff jejich běžný den. Pár uvidí, jak se situace vyvine a zda dokončí svou cestu, nebo se vrátí domů.

Příběh páru můžete sledovat i na jejich instagramu a facebooku.

Fotogalerie
27 fotografií