„Polská kultura dnes utrpěla velkou a nenahraditelnou ztrátu. Po dlouhé nemoci zemřel Krzysztof Penderecki - největší polský současný skladatel, jehož hudbu poslouchali od Japonska po Spojené státy,“ uvedl na twitteru polský ministr kultury Piotr Gliński.

Penderecki, který se narodil v roce 1933 ve městě Debica na jihovýchodě Polska, je autorem desítek symfonických, sborových a operních děl. V mládí se učil hře na housle, později vystudoval kompozici na Krakovské hudební akademii.

Senzaci v Polsku způsobil, když v roce 1959 do soutěže mladých skladatelů anonymně zaslal tři díla a vyhrál s nimi všechny tři udílené ceny.

Ve světě na sebe poprvé výrazně upozornil jako autor skladby Žalozpěv obětem Hirošimy, za niž v roce 1959 získal cenu UNESCO. Známý byl i pro svou filmovou hudbu, kterou vytvořil pro kultovní snímek Vymítač ďábla (1973), pro film Osvícení (1980) Stanleyho Kubricka. Jeho tóny zněly v dramatu Zběsilost v srdci (1990) Davida Lynche i v historickém snímku Katyň (2007) Andzeje Wajdy.

Penderecki získal mimo jiné dvě americké Grammy a je držitelem i řady jiných ocenění.

Ve svém díle experimentoval se zvukem, s tonalitou, s netradičními vyjadřovacími prostředky, využíval nových technických možností. Od 70. let se aktivně věnoval dirigentské kariéře, mnohokrát vystupoval i v Česku.

Fotogalerie
14 fotografií