Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lidé poslali Maxíkovi desítky milionů! Stát mu chce sebrat 5,5 mega na daních!

Aktualizováno -
10. března 2020
10:38
Autor: yks - 
10. března 2020
08:16

Neuvěřitelná vlna solidarity s malým Maxíkem z Novojičínska, který trpí spinální svalovou atrofií, přinesla ovoce. Chlapec, který nutně potřebuje nejdražší lék světa za 51 milionů korun, se konečně dočkal a na jeho účet již lidé poslali 100 % potřebné částky! Jenomže pak přišel neuvěřitelný zvrat. Na peníze, které chlapečkovi poslaly tisíce dobrých lidí, si brousí zuby finanční úřad!

Lék se jmenuje zolgensma a jedna dávka stačí, aby významně vylepšila život dětí, které by jinak spinální svalová atrofie odsoudila k pomalému bolestivému umírání. Má to ale háček, cena tohoto léku přesahuje v přepočtu 50 milionů korun!

Přispěly tisíce lidí!

Když se lidé prostřednictvím sociálních sítí dozvěděli o případu malého Maxíka z Novojičínska, dokázali neuvěřitelné. V celé zemi se vzedmula obrovská vlna solidarity. Lidé na transparentní účet Maxíkovi naposílali potřebné desítky milionů korun a v úterý internetová stránka věnovaná Maxíkovi ohlásila 100 % splněno. 

„Všem moc děkujeme. Je to neuvěřitelné a vůbec se nám nesnilo, že takovouhle ohromnou částku se nám podaří vybrat takhle rychle. Ještě víc nás těší vaše slova podpory,“ reagovali nadšení Maxikovi nejbližší. Jenomže pak přišla studená sprcha!

Maxíkovi 50 milionů nestačí, má zaplatit 5,5 milionů státu!

„Jen co jsme částku vybrali, tak jsme se dozvěděli, že to nejspíše nebude stačit. Podle všeho nám v tuto chvíli chybí zhruba 5,5 milionu. Nevěděli jsme totiž, že se bude muset zaplatit DPH z toho léku. Je tu možnost požádat o výjimku na daňovém úřadu, což jsme samozřejmě ihned udělali. Ale zatím nevím, zda ji obdržíme,“ sdělili Blesku Maxíkovi rodiče.

„V případě, že bychom částku vybrali a výjimku obdrželi, stále bude platit to, co jsme slíbili, že každou korunu, která bude na účtu navíc, přerozdělíme mezi ostatní děti s touto nemoci. Ještě jednou všem děkujeme. A také děkujeme Blesku, který si našeho případu všimnul. Slovy nejde vyjádřit, jak moc si toho ceníme.“  dodali.

Na lék, který lze aplikovat jen do druhého roku věku, čeká také malý Oliverek. Také jemu může genová terapie poskytnout naději na lepší život. Dávku léku je však potřeba aplikovat co nejdříve.

„Tato léčba má u dětí nádherné výsledky, kdy se děti, které by jindy byly stejní ležáčci, učí sedět, stát a chodit a pro všechny, kterých se tato nemoc týká, je to vyloženě zázrak,“ píše se na stránkách nadejeprooliho.cz. Dostane Oliverek stejnou šanci jako malý Maxík? Oběma drží jistě palce celá země!

Pomůžete Oliverkovi?

Číslo transparentního účtu na pomoc Oliverkovi je 1117771700/5500, variabilní symbol 8888.
Do zprávy pro příjemce: Oliver

Video  Oliverek (1,5) trpí spinální svalovou atrofií, nadějí je pro něj superdrahý lék, na který rodina shání peníze.  - rodinný archiv
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jirikrem@tiscali.cz ( 12. března 2020 08:50 )

To si snad dělají srandu toto by mělo být automaticky bez DPH alespoň nějakou pomoc by ten blbej stát těmto lidem dál.

vaber ( 11. března 2020 08:44 )

hlavně se napakují američtí šmejdi a lék stejně nebude zabírat, ale peníze už nikdy nevrátí, nemotejte do toho stát ,stát jsou lidi a kdo chce přispět je to jejo věc, ale zákony musí platit pro všechny stejně ,

nemocna ( 11. března 2020 01:27 )

Vláda nacpala miliony za vykoupení dvou blbých holek které jely kde neměly a dostaly se svou vinou do nesnází, ale na nemocné děti nedá ani korunu a ještě chce okrást dítě kterému pomohli obyčejní lidé, hnus vláda která zamezí vyléčení dítěti svou ohavností zdanit a ubrat tak částku na kterou se složili občané a vláda nepřispěla ani korunu, měla by to uhradit celé sama a né cpát jinam cizím

nemocna ( 11. března 2020 01:14 )

Co to je za s.v.i.n.s,t.v.o stát chce zdanit dary lidí kterým není malý lhostejný? posílají i ti nejchudší a stát to chce dítěti odebrat? kdyby to byla správná vláda o naše nemocné děti se postará a když není pomoc u nás tak zajistí a zaplatí léčbu jinde, ale ona né to pošle státní peníze od nás z daní cizím zemím, Číně na virus přitom za to můžou oni i šíření ve světě, migrantům a přivandrovalcům nacpou zadarmo částku, dají byty a povolení k pobytu, at táhnou odkud přišli, naše děti české občany jsou jim fuk, hnus vláda, tady už není Česká zem ale guláš všech zemí světa nahromadě, Česká zem rozprodaná cizincům a my jsme utlačovaní, nechte dítěti co dostal od lidí má na to právo vy nééé

OlliB ( 11. března 2020 00:00 )

Bazerant.. Máš překlep v nicku, oprav si to.

Zobrazit celou diskusi