Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel známý recitátor Mirek Kovářík (†85): Objevil Václava Hraběte a „pomáhal na svět“ mladým básníkům: Truchlí však i trempové a folkaři

Recitátor Mirek Kovářík
Recitátor Mirek Kovářík  (Autor: ČTK)
Aktualizováno -
4. března 2020
17:00
Autor: yks, ČTK - 
4. března 2020
16:15

Ve věku 85 let ve středu zemřel recitátor, kulturní publicista, moderátor, divadelník, vysokoškolský pedagog a neúnavný přítel české poezie Mirek Kovářík.

Zprávu o Kováříkově odchodu na svém profilu zveřejnil ředitel nakladatelství Galén Lubomír Housek. „Dne 18. listopadu 2019 pan Mirek Kovářík utrpěl vážný polytraumatický úraz. Přes veškerou péči a snahu lékařů Mirek dnes 4. března 2020 zemřel,“ stojí na Kováříkově osobním webu. Česká literatura a zejména česká poezie přišly o svého neúnavného propagátora a znalce.

Kovářík začínal jako učitel češtiny a ruštiny, později pracoval v mosteckém muzeu a od roku 1967 působil „na volné noze“. Spolupracoval například s rozhlasem, stal se jednou ze zakladatelských osobností Hnutí malých divadel 60. let a v letech 1962-1967 založil a vedl Docela malé divadlo v Litvínově, kde mimo jiné uváděl beatnickou poezii. 

Objevitel Václava Hraběte

Kovářík má velkou zásluhu na popularizaci básníka Václava Hraběte, jehož texty uváděl v podobě scénických čtení. Hrabětova báseň Variace na renesanční téma (Láska je jako večernice) v podání Vladimíra Mišíka zlidověla. Blízko měl i k trampské, folkové a country scéně jako dlouholetý moderátor hudebního festivalu Porta.

Podobně popularizoval verše léta vězněného a zakázaného katolického básníka Jana Zahradníčka, surrealistického básníka Zbyňka Havlíčka, Vladimíra Holana, Ivana Diviše, nebo amerických širokodechých básníků svobody Walta Whitmana a Allena Ginsberga.

Prezentoval básně „ve stavu zrodu“

Specifický přínos znamenal jeho přístup k recitaci poezie. Oživil přednes poezie, do té doby strnulý a sterilní, o pohyb, gestikulaci a citovost. Díky svému dynamickému podání dokázal poezii přiblížit veřejnosti, ať už ji poslouchali žáci během kulturních vystoupení v tělocvičnách, básníci na literárních setkáních nebo penzisté z kulturních spolků pro seniory. Podával básně, jako by byly ve stavu zrodu a ony se tak díky němu rodily před každým publikem pokaždé znovu a s oživenou silou.

Hlásí se k němu řada umělců

Kovářík se také silně angažoval při prezentaci a kultivaci poezie mladých a začínajících básníků. Jeho pořad Zelené peří prostřednictvím živých vystoupení i rozhlasových pořadů desetiletí pomáhal prorazit na světlo světa talentovaným autorům, jejichž tvorba se pak stala důležitou součástí české literární scény. Tzv. básnická generace Zeleného peří se přímo přihlásila k tomu, že na počátku jejich dráhy stál právě Kovářík, který s řadou z nich navázal celoživotní přátelství.

Měl blízko k písničkářům

Mirek Kovářík také spolupracoval s mnoha slavnými písničkáři, mimo jiné s Karlem Krylem, Vladimírem Mertou či Vladimírem Mišíkem, pracoval pro Českou televizi, byl editorem a autorem předmluv a doslovů k básnickým sbírkám. Velice pestrá a bohatá je i jeho publikační činnost.

 

 

 

 

zvonik54 ( 6. března 2020 03:30 )

Já ho znal od kontaktu s začínající folkovou skupinou Nevkus. Profesně byl vynikající, ale protože jsem normální, nemohu se o něm jinak vyjadřovat, neb o mrtvých jen dobře.

gabreta ( 4. března 2020 20:23 )

Já Mirka Kováříka zažil na Portách. Byl prostě fantastickej!

karsik ( 4. března 2020 17:47 )

Terex 6- k té šestce přidat ještě 0 a to je součet tvého IQ

Zobrazit celou diskusi