Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uznávaný primář Vítězslav Kolek (†66) náhle zemřel: O pacientovi, který "vstal z mrtvých", Dylanovi i kontrolách na kole

Zemřel primář Vítězslav Kolek (†66): Byl to světově respektovaný odborník na onemocnění plic.
Zemřel primář Vítězslav Kolek (†66): Byl to světově respektovaný odborník na onemocnění plic.  (Autor: Archiv Blesku)
Aktualizováno -
1. února 2020
07:05
Autor: yks - 
1. února 2020
05:55

Náhlé úmrtí respektovaného primáře kliniky plicních nemocí a tuberkulózy v Olomouci Václava Kolka rozesmutnilo jeho blízké, kolegy i pacienty, kterým pomohl v těžkých chvílích. Ceněný odborník na onemocnění dýchací soustavy zachraňoval životy už jako elév a již dříve promluvil o tom, co má rád.

V pátek zarmoutilo blízké, kolegy a pacienty světově ceněného odborníka na nemoci plic, primáře Václava Kolka oznámení o jeho náhlém skonu, které uveřejnil portál iDnes. 

Lékař byl odborník světové úrovně, který proslovil přes 1500 přednášek a podílel se jako autor či spoluautor na desítkách publikací o onemocněních dýchací soustavy člověka. Společně se svými kolegy stál za velmi důležitými objevy v oblasti vzniku tajemného, někdy i smrtelného onemocnění plic zvaného sarkoidóza.

V obsáhlém rozhovoru, který Kolek poskytl již dříve portálu Zdravotnictví a medicína došlo i na krátkou odpověď ohledně jeho soukromí. Svěřil se se svými zálibami. Pokud už tedy, jak sám připustil, doma vstal od práce u počítače. „Odreagováním je jogging, pobyt v přírodě, práce na chatě. Bohužel mi v poslední době nezbývá příliš času na čtení, kromě odborné literatury,“ posteskl si.

Svěřil se také s tím, že z hudebníků měl vždycky rád Boba Dylana, jehož textům se snažil rozumět, a také rock v podání Erica Claptona či Santany a dalších. Vždycky také sportoval. „Neustále se (...) snažím o nějaký sport, mám rád tenis, golf, jízdu na kole, lyžování, vysokohorskou turistiku,“ řekl v rozhovoru.

Zavzpomínal také na případ pacienta, kterému pomohl, i když jeho stav byl v té době považován za beznadějný. „Jako zelenáč na pracovišti jsem si prosadil nasazení kortikoidů a cyklofosfamidu a původně imobilní nemocný s dekubity skutečně ,vstal z mrtvých'“ popsal případ, který mu z mládí utkvěl. „Několik let pak dojížděl na kontroly ze vzdáleného městečka na svém kole,“ zavzpomínal lékař.

xoxo ( 1. února 2020 09:49 )

Prospěšný člověk, vzdělaný, nápomocný odchází předčasně a ty s odpuštěním, bulvární f@ilcky všeho druhu a tvarů, otravují dnes a denně. Upřímnou soustrast rodině

baronessa ( 1. února 2020 08:37 )

Přátelé a místní o něm věděli. Jen je škoda, že se o takovém člověku píše teprve tehdy, až zemře. Čest jeho památce, zůstane po něm prázdné místo.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud