Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podívaná jako Brno: Na staré radnici můžete zírat do očí lvům

Autor: jn - 
19. ledna 2020
16:15

Proletět se v hejnu plameňáků, potopit se ke korálovým útesům, putovat s polárními liškami, dívat z očí do očí lvům! To vše mohou zažít lidé od úterka na staré radnici v centru Brna. Místní zoo tam totiž otevře novou, unikátní stálou virtuální expozici. Pomocí speciálních brýlí se dostanou zájemci na dotek divokým zvířatům!

V Česku i střední Evropě to bude jedinečný zážitek. Podobné projekty jsou k vidění ve Francii, Spojených arabských emirátech, Číně, Austrálii a v USA.

„Chceme vyjít vstříc těm, kteří nemají zájem chodit do zoo kvůli tomu, že jsou zvířata ve výbězích a nemají možnost trávit celý den například na otevřených pláních či v deštném pralese. Ve Virtuální expedici nejsou žádné hranice a lidé se mohou pomyslně dostat do bezprostřední blízkosti rozmanitých živočichů po celém světě, a navíc v úchvatných prostředích,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Kouzlo Virtuální expedice tkví hlavně v mimořádném zážitku, ale zároveň v její jednoduchosti. Návštěvníci jen přijdou, sednou si na otáčivé křeslo, nasadí si speciální brýle a ocitnou se přímo mezi zvířaty. V letošním roce budou v Brně k dispozici celkem čtyři filmy.

„Nejprve je možné zažít cestu kolem světa a podívat se do chladných severských krajin. V průběhu tohoto roku doplníme program také o snímky, které zavedou zájemce pod mořskou hladinu a do tropických oblastí,“ řekl mluvčí zoo Michal Vaňáč.

„Filmy máme od společnosti Wild Immersion, jejíž patronkou je známá ochránkyně přírody Jane Goodallová. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je to zážitek, který si člověk opravdu zapamatuje a vryje se mu pod kůži. A upřímně, právě to chceme. Naším cílem není jen ukázat, jak to vypadá jinde ve světě. Rádi bychom v lidech vyvolali zájem o přírodu, její rozmanitost, a především o ochranu ohrožených druhů,“ doplnil šéf zoologické zahrady Hovorka.

Zobrazit celou diskusi