Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zpověď zdrceného manžela: Pár týdnů poté, co jsme se vzali, jsem svou lásku pohřbil ve svatebních šatech

Autor: jžk - 
12. prosince 2019
21:59

Michael (29) a Saima (†30) Herz si řekli své „ano“ pouhých 16 týdnů předtím, než nečekaně zemřela. Stalo se tomu před Vánoci 2018, kdy jí lékaři diagnostikovali encefalitidu. Mladý vdovec svou milovanou ženu pohřbil ve svatebních šatech, které si přála ještě někdy obléct.

„Byl jsem tak ztracený, tak prázdný, ani jsem nedokázal plakat,“ mluví o své ztrátě Michael. Všechno se to stalo tak náhle. Krásná Saima navštívila doktora, protože se necítila úplně ve své kůži, a ten ji poslal domů s tím, že se nejspíš jedná o obyčejnou zimní chřipku. Další den odvezl Saimu její muž v horečkách do nemocnice, kde ji okamžitě umístili na jednotku intenzivní péče a udržovali ji v kómatu. Po čtyřech dnech zkoušení různých léčiv svůj boj o život prohrála.

Mikem ztráta otřásla. „Byl to asi týden, co onemocněla. Neměl jsem vůbec čas v sobě zpracovat to, co se děje,“ popsal rychlý průběh nemoci. V roce 2002, kdy mu bylo pouhých 12 let, přišel při autonehodě o maminku a mladšího bratra. Ztrátu další milované osoby považuje za krutý a nepochopitelný vtip osudu.

Nenápadný zabiják

Nemoc přitom probíhala nenápadně. Zamilovaní novomanželé se vznášeli na obláčku lásky, když Saima onemocněla. Po návštěvě obvodního lékaře si dala paracetamol a další den šla do práce v mateřské škole s tím, že už se cítí podstatně lépe. Později toho dne ale zavolal znepokojenému Michaelovi, který pracuje v rodinné oděvní firmě, jeden z kolegů jeho ženy s tím, že se její zdravotní stav náhle zhoršil a ať si pro ni neprodleně přijede.

Po čtyřech dnech neustálého dohledu v nemocnici se lékaři obrátili na něj a nejbližší rodinu, aby s nimi probrali možnost odpojení od přístrojů. Sken odhalil, že Saima má oteklý mozek, její orgány postupně přestaly fungovat a srdce jí tlouklo jen díky umělé podpoře. „Políbil jsem ji a slíbil, že budu žít tak, aby na mě mohla být hrdá, a pak ji odpojili, když jsem ji držel v náručí.“

Infekční encefalitida mívá obvykle nenápadné příznaky, ze začátku se jeví jako chřipka s bolestmi hlavy. Mezi další se řadí vysoká teplota, záchvaty, citlivost na světlo, zhoršený pohyb, změna chování či ztuhlá páteř. Autoimunitní encefalitida má delší průběh. Příznaky se mírně liší, ale v podstatě zahrnují zmatenost, změnu osobnosti, psychózu, poruchu pohybu, záchvaty, halucinace, amnézie nebo poruchu spánku.

Spřízněné duše

Mike a Saima se poprvé potkali v září roku 2015. Už během svého prvního rande věděli, že v sobě našli spřízněnou duši. Milovali dělat všechno společně – cestovat, chodit do restaurací, setkávat se s přáteli, zkrátka si užívat a budovat život společně. „Po roce jsem ji vzal na nečekanou dovolenou do Thajska. Měli jsme soukromou pláž, najal jsem fotografa a tam jsem ji požádal o ruku s prstenem, který jsem sám navrhl,“ popisuje své nejšťastnější okamžiky Michael. Saima byla první osoba, které se po smrti členů rodiny dokázal otevřít.

„Byli jsme strašně zamilovaní. Všechno jsme dělali spolu. Byla to tak krásná a empatická žena a pokud existuje něco dobrého na této strašné tragédii, tak je to zvýšení povědomí o encefalitidě, což může zachránit mnohé životy,“ dodává. Michael se totiž rozhodl udělat krásné gesto a v dubnu pořádá třídenní výlet na kolech, který povede z Manchesteru do Londýna. Vyrazí se z jejich svatebního místa, cíl je určen před Buckinghamským palácem – jediným místem vhodným pro královnu, kterou jeho láska Saima byla. Cesta stojí 399 liber na osobu a zahrnuje vše, od ubytování po náhradní kola. Peníze poputují charitě Encephalitis society, která pomáhá lidem s touto zákeřnou nemocí.

Zobrazit celou diskusi