Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebuď blbá, běž na prohlídku! Lucie (†27) bojuje s obávaným „kundorakem“ i 8 let po své smrti

Autor: yks, lc - 
22. listopadu 2023
12:30

Říkala jí »kundorak« a ze všech sil bojovala za osvětu proti zákeřné rakovině děložního čípku. Před osmi lety kolem osmé večer Lucie Bittalová (†27) sama této nemoci podlehla. Její odkaz ale zůstal nadále živý. Je to patrné z facebookové skupiny „Měsíc raka“. Lucka poslední měsíce svého života věnovala úsilí, aby se do stejně beznadějné situace dostalo co nejmíň dalších žen. 

Před pěti lety zjistila vysokoškolačka a nadaná organizátorka Lucie, že s ní není něco v pořádku. „Cítila jsem na sobě, že mám oslabenou imunitu, a do toho se přidalo silné krvácení mimo cyklus,“ popsala. Nějakou dobu příznaky ignorovala, když ale neustaly ani po měsíci, zamířila k lékaři. Ten jí sdělil krutou pravdu. Onemocněla rakovinou děložního čípku.

Lucie se rozhodla, že s nemocí bude bojovat. A nejen sama za sebe. Na svém facebookovém profilu na ni vzpomínal i kolega spoluzakladatel projektu HateFree Lukáš Houdek. „Je ironií osudu, že svůj potenciál pak nakonec asi nejvíc uplatnila v práci se svou nemocí. A skrz Měsíc raka dokázala strhnout davy lidí (a vlastně dokáže i dodnes) k tomu, aby se začali o své zdraví zajímat,“ napsal při příležitosti čtvrtého výročí jejího úmrtí.

Rozhovořil se také o tom, jaká Lucie vlastně byla. „Často si sice dělala srandu, nebo byla protivná (to byla taky její oblíbená disciplína), ale občas byla i vážná. A pamatuju si, jak mi jednou řekla, že se nejvíc bojí toho, že bude žít marně, že nic nedokáže a její život bude zbytečný,“ uvedl.

Když se Lucie stala tváří kampaně Měsíc raka, začalo být zřejmé, že se její obavy nenaplní. Ohlas u veřejnosti byl od začátku ohromný. A trvá dodnes. Téměř 6 tisíc uživatelů je nadále členy skupiny Měsíc raka, která neustále upozorňuje na důležitost prevence.

„Lucka zemřela na rakovinu děložního čípku, tedy na nemoc, která je v raných stadiích léčitelná, která se dá odhalit dokonce i v době, kdy se teprve chystá vypuknout, a jsou proti ní účinná preventivní opatření včetně očkování mladých žen i mužů," připomíná se na stránkách skupiny.

300 žen ročně umírá

Ročně v ČR onemocní rakovinou děložního hrdla přibližně 750 žen a asi 300 z nich na toto onemocnění zemře. Jedná se o třetí nejčastější nádorové onemocnění u žen v produktivním věku (15–44 let) v ČR, přičemž incidence i úmrtnost na karcinom děložního hrdla jsou v ČR horší, než je průměr EU.

Rozvoji nejen tohoto nádorového onemocnění, které způsobuje HPV (lidský papilomavirus), lze předejít očkováním a docházením na pravidelné gynekologické prohlídky. HPV má na svědomí nejen 98 % případů rakoviny děložního hrdla, ale z 90 % je příčinou například i velmi nepříjemných genitálních bradavic.

Očkování je nejúčinnější v době před zahájením sexuálního života (tj. u HPV naivních jedinců), ale i poté má smysl, neočkovaní zůstávají v riziku rozvoje HPV asociovaných onemocnění.

Takto se vyvíjí rakovina děložního čípku

Video  HPV, žloutenka či žaludeční vředy? Onkolog Hajdúch varuje: Rakovinu způsobují i infekce  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Moly28 ( 22. listopadu 2023 21:51 )

To je hnusnej název. Divím se, že se vůbec chytl. 😨

Celebrity-chachacha ( 22. listopadu 2023 16:30 )

Tak teda K. Undo. Rak.
To jde ?

Celebrity-chachacha ( 22. listopadu 2023 16:28 )

V titulku stojí ***rak.

Altingerka ( 21. listopadu 2019 16:36 )

Vážená paní, pokud má někdo rakovinu, tak je plný hořkosti, nenávisti a bezmocnosti, tak proč se z toho nevykřičet, byť ošklivým výrazem.

Pohybovenadany ( 21. listopadu 2019 13:41 )

Jo, říkáte “***rak” ? Trefné....hmmm.

Zobrazit celou diskusi