Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další skandál zlomil ředitelce pardubické nemocnice vaz: Leontýnce poničil streptokok mozek!

Autor: ČTK - 
14. října 2019
14:33

Ředitelka pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková končí, kvůli případu poškození zdraví novorozence ji k pondělí odvolalo představenstvo. O odvolání informoval na facebooku hejtman Martin Netolický (ČSSD). Další opatření budou následovat tak, aby se situace urychleně vrátila do standardní situace, uvedl.

Ředitelka pardubické fakultní nemocnice byla podle České televize odvolána ze své funkce. Nemocnice čelila v poslední době skandálům v souvislosti s případy údajného zanedbání péče během porodu malé Leontýnky a také s ohledem na zákrok u Adama Vyčítala (10), který po operaci mandlí skončil v bdělém kómatu. 

„Jako zástupcům vlastníka, tedy Pardubického kraje, a zástupcům občanů kraje nám záleží na poskytování kvalitní, dostupné zdravotní péče lege artis (podle pravidel umění lékařského). Proto již není možné dále váhat, je třeba provést srozumitelné kroky, které pomohou vrátit důvěru veřejnosti v největší zdravotnické zařízení kraje,“ uvedl Netolický.

Lékaři a primář novorozeneckého oddělení pardubické nemocnice už dříve dostali výtky kvůli trvalému poškození zdraví dítěte. Zřejmě zanedbali péči, děvčátko narozené v červnu nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Při interním prověření případu nemocnice dospěla k tomu, že mohl nastat nesoulad mezi doporučeným a realizovaným odborným postupem, řekla tehdy novinářům oblastní ředitelka pro zdravotní služby pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněni jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

Monikay ( 14. října 2019 17:01 )

Žižkovu a Libni zdaleka se vyhni. A teď i Pardubicím.

jajas ( 14. října 2019 14:59 )

Vyházel bych hlavně ty doktory a zdravotnický personál, co takto neomluvitelně pochybil! A dal bych jim zákaz práce ve zdravotnictví na pozici lékaře pár let....odborníci jedni.....

Zobrazit celou diskusi