Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slavní a bohatí postižení autismem: Nevěřili byste, kdo všechno „to má“!

  • Autor: yks - 
    9. 10. 2019
    13:37

    Co má společného švédská aktivistka Greta Thunbergová, herec Anthony Hopkins, krásná modelka a tvůrce pokémona Pikachu? Hendikep v podobně poruchy autistického spektra. Trpěli jí a trpí slavní matematici, bohatí podnikatelé i docela obyčejní lidé. Někteří s tím vyšli na veřejnost, jiní čelí „důvodnému podezření“. Mnozí se ale s tímto hendikepem nikomu nesvěří jen proto, že se obávají stigmatizace. Tu s sebou totiž často nese.

  • 1.Aktivistka Greta Thunbergová

    Greta Thunbergová v Kanadě. Greta Thunbergová v Kanadě. | Reuters

    Duševní hendikep, který se v souvislosti s mladou aktivistkou Gretou Thunbergovou často skloňuje, patří do skupiny autistických poruch. Popsán byl až v roce 1944, to však neznamená, že by se nevyskytovala už dříve. Trpěla jím a trpí celá řada slavných a úspěšných osobností. Některé ji veřejně přiznaly, u jiných se projevily jiné výrazné rysy poruch autistického spektra.

  • 2.Herec Anthony Hopkins o své diagnóze

    Anthony Hopkins Anthony Hopkins | Archiv Blesku

    „Rozhodně si myslím, že se dívám na lidi jinak. Rád postavy dekonstruuji, rozebírám, abych přišel na to, co je pohání, a můj pohled nebude stejný jako pohled jiných lidí. Nabídli mi hodně rolí se sklonem k sebeovládání, možná protože mě takhle lidé vidí. A možná se i velmi kontroluji, protože jsem takový musel být,“ řekl Hopkins o tom, jak mu jeho hendikep pomáhá v herecké kariéře. Aspergerův syndrom mu byl diagnostikován až na začátku 21. století.

  • 3.Bill Gates: Nápadné projevy nikdy nevysvětlil

    Bill Gates Bill Gates | Reuters

    Stereotypní pohyby, minimální oční kontakt a další projevy poruchy autistického spektra, včetně vzteklých afektů, pozorovali údajně blízcí u druhého nejbohatšího člověka světa, tvůrce proslulých i nenáviděných Windows, Billa Gatese. Jeho diagnóza nebyla nikdy potvrzena, zůstává však jedním z horkých kandidátů na nositele Aspergerova syndromu.

  • 4.Alan Turing: Zachránce stovek a tisíců

     

    Alan Turing Alan Turing | gchq.gov.uk

    Nepřekonatelné šifrovací zařízení, které za druhé světové války využívalo fašistické Německo, se stalo oříškem, na kterém si vylámali zuby mnozí experti. Prolomení kódu, které se podařilo týmu matematika Alana Turinga (1912-1954), zachránilo přinejmenším tisíce životů. On sám ale mnoho štěstí neměl. Po válce byl stíhán a odsouzen za homosexualitu. V roce 2009 se mu za toto pronásledování jménem britské vlády omluvil britský premiér Gordon Brown.

  • 5.Krásná modelka ambasadorkou autismu

    Modelka Heather Kuzmichová Modelka Heather Kuzmichová | Facebook

    Americká modelka Heather Kuzmichová se stala v USA známou díky účasti v populární reality show Příští top modelka Ameriky (America's Next Top Model). Tehdy také veřejně připustila, že trpí poruchou autistického spektra.  Pochvalně se o ní vyslovila i česká topmodelka Pavlína Pořízková.

  • 6.Zpěvačka, která dojala národ: Susan Boyleová

    679700:gallery:true:true

    Její zjev šokoval, ale její zpěv ještě víc. Britka Susan Byleová se zúčastnila třetí série britské pěvecké soutěže Britain's Got Talent a naprosto ovládla celou show díky interpretaci písně I Dreamed a Dream z muzikálu Bídníci. Přestože v soutěži nakonec skončila druhá, proslavila se po celém světě.  Nijak se netajila tím, že také ona trpí Aspergerovým syndromem. 

  • 7.Prezident s podivnými projevy

    Thomas Jefferson Thomas Jefferson | whitehouse.gov

    Extrémní stydlivost, neschopnost navázat sociální vztahy, děs z veřejného vystupování a zvýšená citlivost na hlasité zvuky. To všechno podle dobových svědectví charakterizovalo autora deklarace nezávislosti a třetího prezidenta USA, Thomase Jeffersona (1743-1826). Není divu, že je považován za nositele tehdy neznámého hendikepu. Nemluvě o tom, že na důležitá obchodní jednání občas chodil v papučích.

  • 8.Tvůrce Pokémonů nechtěl být sám

    Satoši Tadžiri Satoši Tadžiri | Reprofoto:youtube

    Už od dítěte pociťoval Japonec Satoši Tadžiri, že je jiný než ostatní. Jako by mezi ním a ostatními dětmi byla bariéra, kterou nedokázal překonat. Utekl před tím do svého světa, který nejprve ovládl zájem a pozorování hmyzu a později i záliba v počítačích a počítačových hrách. Pro firmu Nintendo nakonec vytvořil postavičky, které v několika módních vlnách zaplavily celý svět. Ať už si o jeho Pokémonech myslíme cokoli, jedno je jisté, šlo o celosvětový a mimořádně úspěšný fenomén. Tadžiri si je prý vymyslel proto, aby se už necítil tolik sám.

Zobrazit celou diskusi