Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dvojčátka z Třeboně trpí vážným postižením: Život si vybojovala, chybí ale peníze na léčbu

Autor: dce - 
17. září 2019
17:40

Nelehký život připravil osud rodině z Třeboně. Mladým rodičům Petrovi a Petře Absolonovým se předčasně narodili dva chlapci, lékaři jim místo radostných zpráv ale brzy sdělili zdrcující diagnózu – dětská mozková obrna. Ve dvou a půl letech chlapci nelezou ani nesedí. Pomoci by ale mohly intenzivní rehabilitace.

Dvojčátka Mikuláš a Tadeáš se narodili předčasně ve 27. týdnu těhotenství akutním císařským řezem. Po pár dnech oba prodělali vážné krvácení do mozku. Tadeášek na tom byl opravdu hodně špatně – krvácení u něj dosáhlo nejvyššího 4. stupně, navíc mu praskla plíce. „Tadeášek si svůj život vyloženě vybojoval!“ tvrdí maminka Petra.

Lékaři oběma chlapečkům diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. Mikulášek má spastickou diparézu – svalové postižení obou dolních končetin – a před nedávnem mu lékaři diagnostikovali i epilepsii. Nosí také brýle.

Tadeášek je na tom bohužel o něco hůř – má spastickou kvadruparézu, kdy jsou poškozeny všechny čtyři končetiny. Dále trpí Westovým syndromem, což je vážné epileptické onemocnění. „Tadík má jen tak 1/8 mozku, zbytek tvoří cysty, do toho má vrozenou vývojovou vadu zvanou hyperplastický sklivec a nevidí – jen na jedno očičko rozezná světlo. Podle posledního vyšetření na ušním neslyší. Bohužel by byla potřeba magnetická rezonance, kterou na neurologii nepovolí skrze Tadeášovu epilepsii,“ popsala Petra Blesku.

„Kluci nesedí, nelezou a držení hlavičky na tom taky není nejlépe. Jen Tadík drží hlavičku lépe, přetáčí se přes jednu stranu na bříško a nedávno se začal zvedat na čtyři, teda spíše na pět, jelikož jako oporu má i hlavičku,“ vysvětluje maminka.

Péče o oba chlapce je časově, ale i finančně náročná. Maminka s nimi každý den dvakrát cvičí Vojtovu metodu a další protahovací cviky, nejvíce by jim ale mohly pomoci neurorehabilitace, jenže ty jsou drahé a pojišťovna je neproplácí. Ty by chlapci měli podstoupit třikrát ročně a jeden třítýdenní pobyt pro oba stojí 50 tisíc korun. Zatím dvojčátka podstoupila jeden pobyt a podle maminky byly brzy vidět výsledky. V listopadu nastoupí na další.

Ačkoliv tatínek chlapců Petr pracuje jako školník na jedné třeboňské základní škole, na drahé rehabilitace, kdy rodina musí platit i ubytování v Praze, nezbývá. Pomoci s financováním jim můžete i vy, a to na transparentním účtu: 2501389017/2010.

Všem, kdo nám pomáhají, velice děkujeme a strašně si toho vážíme, je úžasné vědět, že na to nejsme sami,“ dodala Petra.