Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Adámek (11) v kómatu po nezdařené operaci mandlí: Dostal dres od Messiho!

Autor: DH - 
19. srpna 2019
05:30

Příběh Adama Vyčítala (11), který po operaci mandlí v pardubické nemocnici upadl do vigilního kómatu, zná v Česku snad každý. Jak se ale zdá, kauza má i mezinárodní přesah. Zaujala dokonce jeden z nejslavnějších fotbalových klubů historie – katalánského obra FC Barcelona. Nadace klubu chlapci i jeho bratrovi poslala balíček s dresy a s podpisem jednoho z nejslavnějších fotbalistů světa.

Na příběh malého Adama Vyčítala upozornila nadaci FC Barcelona paní Michaela z Karviné, kterou osud rodiny Vyčítalových silně zasáhl. Příběh chlapce, jenž upadl do vigilního kómatu, sepsala a poslala do Katalánska. Smutné vyprávění pak zástupce klubu dojalo natolik, že do Pardubic obratem zaslali překvapivý pozdrav.

„Před několika dny přišel balík, kdy jsem hned pochopil, že odesílatel není z naší země. Když jsem to otevřel, tak jsem byl sám překvapen, vlastně jsem byl v šoku. Nadace FC Barcelona poslala Jeníkovi a Adámkovi klubové předměty,“ informoval na facebooku Adamův otec.

Fotbal hráli všichni společně

Pan Vyčítal si podle svých slov díky daru od jednoho z nejslavnějších klubů na světě vzpomněl, jak miloval hraní fotbalu s Adamem i s jeho mladším bráškou Honzou. „Každý rodič asi zná ten pocit, když se raduje se svými dětmi. Já na ty chvíle vzpomínám taky moc rád. Třeba když jsem přišel z práce, Adámek ze školy, Jeník ze školky, dali jsme balón do batohu, skočili na kola a jeli hledat volné hřiště, abychom si chvilku zakopali,“ přiznal své smíšené emoce dojemně otec a popsal, jak se synem chodil hrát fotbal i mezi ostatní děti. „Možná jsem byl jediný tatínek, ale měl jsem radost, že tam jsem s Adámkem a vím, že byl taky moc rád,“ napsal. „Ty chvíle ale znám jenom ze vzpomínek. Na hřišti za školou už Adámka neuvidím,“ dodal smutně.

Podpis od Lionela Messiho

Nečekané dary od FC Barcelona přinesly rodině z Pardubic mnoho radosti. Dva dresy, které přišly poštou spolu s jinými upomínkovými předměty, nebyly obyčejné. Pro Honzu a Adámka Vyčítalovy je osobně podepsala největší hvězda katalánského klubu a jeden z nejlepších fotbalistů historie Lionel Messi. „Jeník měl velkou radost. Pro začínajícího fotbalistu nemůže být větší motivace, než dárek od FC Barcelona s podpisem hvězdného Lionela Messiho,“ napsal Adámkův táta a dodal, že jeho mladší syn už čtvrtým rokem chodí na fotbal. Adámek mu prý rád jezdí s rodiči fandit. „Myslím, že uvnitř netrénuje jenom za sebe, ale i za svého brášku Adámka,“ uzavřel otec.

Příběh Adama Vyčítala

Život malého, aktivního a věčně usměvavého Adama Vyčítala se rapidně změnil 14. května 2017 na chodbě nemocnice v Pardubicích. Tam rodina dorazila se synem kvůli operaci mandlí, kterou Adam skutečně podstoupil. Čtyři dny po běžné operaci ale nastaly vážné potíže a Adam začal silně krvácet.

Zděšená maminka nejprve spoléhala na účinnou pomoc od personálu. Té se ale nedočkala a na vzdálenou ambulanci musela se synem ve vážném stavu pěšky. Tam bylo zamčeno a Adam čekal na odbornou pomoc 13 minut. To na něm zanechalo trvalé následky. Utrpěl trvalé poškození mozku, vigilní kóma. Jeho rodina se soudí se zdravotnickou organizací o 16 milionů korun.

Evka4 ( 19. srpna 2019 10:51 )

Hnusná pardubická nemocnice.Nemám s ní dobré zkušenosti

Monikay ( 19. srpna 2019 10:45 )

mně se ten nápad líbí, určitě udělal rodině velkou radost.

MarDis ( 19. srpna 2019 08:17 )

Tak snad se najdou ještě nějací lidé, kteří napíší do Realu, Manchesteru, PSG a Juventusu...

tryskomys ( 19. srpna 2019 06:25 )

Když poslouchám mezi lidmi ty případy ,,pomoci,, od doktorů,tak opravdu se nedivím,že tam nechtějí lidé chodit,nevědí v jakém stavu VYJDOU,zkušenost člena rodiny mně poučila.

Zobrazit celou diskusi