Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřela hraběnka Kinská! Aristokratický rod truchlí. Bylo jí 84 let

Hraběnka Thamar zemřela. Bylo jí 84 let.
Hraběnka Thamar zemřela. Bylo jí 84 let.  (Autor: kinsky-zdar.cz)
Autor: rc - 
18. dubna 2019
16:07

Slavný aristokratický rod Kinských truchlí. Ve čtvrtek zemřela hraběnka Thamar Kinská (†84) z Vchynic a Tetova. Hraběnce bylo 84 let. Krásný zámek Žďár nad Sázavou, který rodu patří, se tak zahalí do černé.

Rod Kinský patří k nejstarším aristokratickým rodům, jehož kořeny sahají do 13. století. Rodu patří mnoho krásných hradů a zámků. S jeho jménem je spjat například hrad Kost či zámek Karlova koruna. Hraběnka Thamar Kinská, původně gruzínská princezna Thamara Amilakvari, se přivdala do linie Kinských, které patří zámek Žďár nad Sázavou.

V padesátých letech minulého století se v romantické Paříži potkala s Radslavem Kinským, který ve městě nad Seinou studoval na Sorbonně. Podle Karla Richtera, který napsal Ságu rodu Kinských, to byla pro Radslava, kterému bylo tehdy třicet let, láska na první pohled.

Netrvalo moc dlouho a pár se roku 1958 zasnoubil. Radslav, který získal dvojnásobný doktorát v oboru imunologie a genetiky, hodně cestoval. Na stážích byl ve Francii, USA, Izraeli i Německu. Thamara, která se věnovala literatuře, studovala na Sorbonně a Cambridgi. Manželé většinu života strávili v Paříži, tam se jim také narodili synové Konstantin Norbert a Karel Mikuláš.

Thamar Kinská zemřela ve čtvrtek ve věku 84 let, smuteční obřad se uskuteční v Paříži v gruzínské pravoslavné kapli Sv. Nina 23. května. Svého manžela tak přežila o 11 let. Radslav Kinský zemřel v roce 2008 na svém zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Tara-Tara ( 24. července 2020 09:33 )

no protože asi to zní tak líp, ne ? článek přece prodává a je okurková sezona....Dominička se zklidnila na chvílí, Jaroušek Jágrů taky, o pašeračce z Pakistanu taky nic.....asi si zoufám..

ladybug ( 19. dubna 2019 00:07 )

Hrabata nehrabata, patří jim zámky.

ladybug ( 19. dubna 2019 00:07 )

Hrabata nehrabata, patří jim zámky.

Karrilona ( 18. dubna 2019 21:20 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

zada ( 18. dubna 2019 17:19 )

Nechápu proč nám stále média vnucují "knížecí a hraběcí" tituly, když u nás mají hodnotu asi něco jako "žák ZDŠ". Aristokracie u nás byla zrušena. Tak se média a pisálkové nenuťte těmto do řitě a nám nemasírujte mozky. zdar!

Zobrazit celou diskusi