Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejnebezpečnější brouk v Česku? Majka fialová vás může i zabít

Autor: ryc, dce - 
18. března 2019
05:01

Spolu s blížícím se jarem se začíná pomalu ale jistě probouzet i hmyzí říše. A s ní i patrně nejnebezpečnější brouk Česka - majka fialová. Krásný kovově leský brouk pod nafialovělými krovkami ale skrývá netušené nebezpečí! Jed, který by v krajním případě mohl zabít i člověka.

Majku se podařilo vyfotit u Konic na Olomoucku. „Jedná se skutečně o majku fialovou,“ potvrdil deníku Aha! entomolog Petr Šípek. Zároveň varoval, že by ji lidé rozhodně neměli brát do ruky. Brouk totiž vylučuje z kloubů nožiček jed zvaný kantaridin.

Chlapeček v nemocnici

V roce 2016 skončil kvůli krátké »hře« s tímto nebezpečným broukem na jednotce intenzivní péče teprve tříletý chlapeček. „Jed může projít kůží, způsobuje u některých lidí puchýře. Nebezpečný je ale především při požití, dítě si tehdy mohlo třeba olíznout prsty,“ popisuje Šípek.

Majka fialová není podle entomologa v žádném případě agresivní vůči člověku či zvířatům. „Rozhodně na nikoho sama od sebe neútočí. Člověka si vůbec nevšímá. Určitě by je lidé neměli zabíjet,“ vysvětluje odborník. Majky jsou chráněné a mají v krajině důležitou funkci. Objevují se jen tam, kde je nepoškozené životní prostředí.

Pokud se majky náhodou dotknete, je nutné si co nejrychleji umýt ruce. V žádném případě nesmíte jed olíznout. Z puchýřů strach mít nemusíte, zahojí se samy. Pokud ale pocítíte nevolnost nebo další příznaky otravy, jděte k lékaři.

Komu se ještě v přírodě vyhnout

Puchýřník lékařský

Příbuzný majky. I on vylučuje kantaridin a můžete ho potkat v Česku. Puchýřník i majka se využívali k výrobě afrodiziaka známého jako »španělské mušky«.

Bekyně zlatořitná

Housenka pokrytá chmýřím, které se při dotyku odlamuje a vyvolává ostré alergické reakce.

Zápřednice jedovatá

Zřejmě nejjedovatější pavouk vyskytující se v Česku. Jeho kousnutí může vyvolat horečku, závratě a pocity úzkosti.

Kateina Rexova ( 27. dubna 2019 14:41 )

Zdravím tohoto brouka jsem vyfotila u nas v Rokytnici v Orlických horách u dětského hřiště,moje děti na něho koukali ale řekla sem jim aby na něj nesahali a udělala sem dobře.

agfor ( 18. března 2019 18:56 )

Dobrý seznam, ale neúplný, proto ode dneška budu zašlapávat každou lezoucí potvoru.

naidka ( 18. března 2019 16:04 )

Takových všelijakých fialových a zlatých brablouchů jsou tisíce druhů.

naidka ( 18. března 2019 16:01 )

Majka nekůše. Je jedovatá požitím jejího jedu, což je dost nepravděpodobné.

Andrejj ( 18. března 2019 14:17 )

Nechci aby to vypadalo ze kecam.. ale toto měli dnes naši v zahradce v Břežanech u Znojma.. krovkama ddolu tak sem to klacikem otočila... a koukala na to jak je to krasně fialový.. bohužel sem nevyfotila.. ale ted uz to tam neni schvalne sem se sla divat... tak doufam ze se to nekam nezahrabalo a pak to třeba mati nekusne az tam neco bude delat kolem kytek

Zobrazit celou diskusi