Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Patrikovi (2) odumírá svalstvo! Dávka jediného účinného léku stojí 2 miliony! Mladí fotbalisté Sigmy věnují peníze z lístků

Mladí fotbalisté Sigmy pomáhají: Peníze z lístků věnují nemocnému Patrikovi (2)
Mladí fotbalisté Sigmy pomáhají: Peníze z lístků věnují nemocnému Patrikovi (2)  (Autor: Facebook, SK Sigma Olomouc)
Autor: dce - 
11. února 2019
10:56

Mladí fotbalisté olomoucké Sigmy se probojovali až do mládežnické UEFA a brzy se střetnou se slavným Olympique Lyon. Výtěžkem z očekávaného zápasu chtějí pomoci nemocnému Patrikovi (2), který trpí spinální svalovou atrofií. Peníze mají zaplatit jediný existující lék na otřesnou chorobu.

Patrik se narodil jako zdravé dítě, jenže už v půl roce si maminka Jana všimla, že něco není v pořádku - chlapeček neudržel rovnováhu, později se ukázalo, že neleze a nesedá si, o chůzi ani nemluvě. Lékaři u něj zjistili spinální svalovou atrofii I. typu.

Ta se projevuje právě u nemluvňat a postupuje velmi rychle. Nemoc způsobuje ubývání svalstva, což se projevuje snižující se schopností pohybu, jenže dítěti později začnou slábnout i dýchací či polykací svaly. Podle některých zdrojů se nemocné děti jen těžko dožívají vyššího věku než dva roky.

Patrik ale tabulkám neodpovídá - v létě mu budou už tři roky a jeho stav se lepší. Pomáhá mu totiž jediný lék na otřesnou nemoc Spinraza. Jedna dávka stojí dva miliony korun a musí se pokaždé zvlášť žádat zdravotní pojišťovnu, která ho hradí. Rehabilitace, chodítko nebo například elektrický vozík ale neproplácí.

A s výdaji na "nadstandardní" vybavení chtějí Patrikově rodině pomoci fotbalisté SK Sigma Olomouc do 19 let, kteří postoupili do mládežnické ligy mistrů. 20. února si na domácí půdě zahrají proti Olympique Lyon. Výtěžek z celého zápasu chtějí věnovat právě Patrikově rodině.

Pro utkání se na Andrově stadionu otevřou tribuny Západ a Východ a vstupné bude 50 Kč. Přes internet si můžete koupit i lístek na jižní tribunu, kde si sami zvolíte výši částky.

fido2 ( 11. února 2019 11:59 )

Plekanec, máš možnost. Proč to stojí tolik? Je to snad z drcených diamantů?

Zobrazit celou diskusi