Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Mám to!“ Češka Markéta Pechová překonala La Manche bez nohy a části plíce: Je první na světě!

Aktualizováno -
25. srpna 2019
19:05
Autor: ČTK, shp, sil - 
25. srpna 2019
12:18

Když jí bylo 12 let, našli lékaři Markétě Pechové nádor na stehenní kosti. I když podstoupila chemoterapii, museli jí dolní končetinu nakonec amputovat. Markéta se však nevzdala a s nepřízní osudu se poprala. Stala se sportovkyní a o víkendu se ponořila do vod mezi Británií a Francií s úmyslem přeplavat kanál La Manche. A to se jí i podařilo! „Mám to, 12 hodin 31 minut,“ napsala Blesku bezprostředně po vystoupení na loď Markéta. V té době měla za sebou trasu v délce okolo 40 kilometrů.

Její život nebyl nikdy příliš snadný. Markétě zjistili v dětství nádor stehenní kosti. První životní zkoušku podstoupila ve 12 letech, kdy jí lékaři oznámili, že má zhoubný nádor nad kolenem. „Zkoušeli chemoterapii, trochu se to zmenšilo, ale operaci jsem se nevyhnula. Mohla jsem si vybrat, buď bych neměla vůbec koleno a kosti by srostly k sobě, nebo amputaci. Vybrala jsem si amputaci,“ vypráví plavkyně.

Když se zotavila po amputaci a roční chemoterapii, nemoc zaútočila znovu před jejím nástupem na střední školu. „Měla jsem nádor na plicích a metastázy v břiše. Přišla jsem o část levé plíce a následně podstoupila transplantaci kostní dřeně,“ shrnuje.

Přes vážnou nemoc a amputovanou nohu začala už v pubertě sportovat. Nejprve dělala atletiku - hod koulí, diskem a oštěpem. Ve 20 letech se naučila plavat. Dnes patří mezi nejlepší české dálkové plavkyně.

Markétiným hlavním plaveckým stylem je kraul. „Když si potřebuji odpočinout, plavu prsa,“ říká. „Počítám, že to poplavu tak dvanáct hodin,“ řekla Blesku žena,
která se životem umí poprat. Nakonec to bylo jen o pár desítek minut déle.

„Pořád se mě někdo ptal, proč tolik plavu, a tak jsem plácla, že chci přeplavat La Manche, abych měla klid,“ poznamenala Pechová, která se na zdolání kanálu intenzivně připravovala v TJ Slavia Liberec. Průliv, který odděluje Velkou Británii a severní Francii, má v nejužším místě 34 kilometrů. 

Video  Handicapovaná sportovkyně Markéta Pechová se se blíží do konce.  - Facebook: TJ Slavia Liberec - plavecký oddíl
Video se připravuje ...

Plave jako první Češka s postižením 

Kanál zatím zdolalo 23 Čechů, z toho jen osm bylo žen. „S postižením od nás, pokud vím, zatím nikdo,“ řekla plavkyně. Z žen byla nejrychlejší Yvetta Hlaváčová, která La Manche přeplavala v roce 2006 za 7:25:15, což je zatím nejrychlejší ženský čas na světě. „Já bych to chtěla dát do deseti hodin, aby mi tam nebyla taková zima,“ poznamenala Pechová.

Nakonec mohla slavit úspěch po více než dvanáctihodinovém boji. V neděli před devatenáctou hodinou dorazila do cílové Francie! „Je to tam 12:31. Úplně SUPER. Gratulujeme,“ uvedl plavecký oddíl TJ Slavia Liberec na svém Facebookovém profilu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr11 ( 25. srpna 2019 22:37 )

.... obdiv

XYZ3 ( 25. srpna 2019 20:00 )

Neuvěřitelný.👍

Monikay ( 25. srpna 2019 19:23 )

jééé tak moc gratuluju! úžasný výkon

latecia ( 25. srpna 2019 19:11 )

Respekt

Monikay ( 25. srpna 2019 14:38 )

moc Markétu obdivuju, nakolik dokázala přemoci nemoc a do jak obtížných věcí se pouští

Zobrazit celou diskusi